Čokoladni užitak

By Admin
  • Namirnice za biskvit:

  •  400 g glatkog brašna
  •  4 čvrsta jogurta
  •  300 g šećera
  •  10 kašika ulja
  •  4 kašike kakaa (može i još 1 kašika Kraš expressa)
  •  1 kašika sode bikarbon
  • Namirnice za čokoladni preljev:

  •  2 čokolade za kuhanje
  •  1 mliječna čokolada
  •  250 g maslaca
  •  15 kašika šećera
  •  150 ml mlijeka
  • Za ukrašavanje:

  •  1/2 l šlaga u tetrapaku
  •  1 mliječna čokolada
  •  1 Kinder čokolada
  •  2 kašike šećera u prahu
  •  2 kašike Kraš expressa 

Priprema:

Vrijeme pripreme:
45 min
  1. U dubokoj posudi prvo umutiti: jogurt i šećer, pa zatim postepeno dodavati ulje, sodu bikarbon, brašno i kakao. Kad se smjesa fino umuti izliti je na pomašćen i pobrašnjen kalup za torte (20×30) i peći na 200 C oko 20-tak min.
  2. U šerpu staviti mlijeko, šećer i čokolade pa kad se sve fino rastopi dodati i omekšali maslac, sve fino umutiti i ostaviti da se ohladi.
  3. Ohlađen biskvit preliti čokoladnim preljevom. Ostaviti da se čokolada malo stvrdne.
  4. Šlag, Kraš express i šećer u prahu umutiti (ne prečvrsto), pa u to umiješati plastičnom kašikom izribano pola mliječne čokolade i izribanu Kinder čokoladu.
  5. Premazati preko kolača i na kraju izribati ostatak mliječne čokolade.

Posluživanje:

Kolač mora stajati u frižideru bar 4 sata prije posluživanja. Jer bolje upije čokoladni preljev.

Uživajte !!!

Coolinarika.com
 

Rafaelo kocke

By Admin
Rafaelo recept
Rafaelo torta

Sastojci

  • Biskvit

  •  5 bjelanaca
  •  200 gr. sećera
  •  150 gr. kokosa
  •  2 kasike brašna
  •  1 prašak za pecivo
  •   limun soka
  •   malo mlijeka
  •  1 vanil šećer
  • Fil

  •  5 žumanaca
  •  7 kašika secera
  •  3 vanil secera
  •  1 puding od vanile
  •  2 kasike gustina
  •  5 dcl. mlijeka
  •  1 margarin
  •  100 gr. przenih mljevenih lesnika
  •  3-4 kasike umucene slatke pavlake 
 

Priprema:

  1. Od bjelanca i secera i par kapi limunovog soka umutimo cvrst snijeg.Rucno dodamo kokos, brasno i prasak za pecivo koji smo umjesali u brasno. 
  2. Peci u namazanoj i pobrasnjenoj tepsiji ili papiru za pecenje oko 30 minuta na 150 stepeni.
  3. Toplu koru prelijemo sa mlakim mlijekom u koji smo umjesali jedan vanil secer.
  4. Zumanca umutimo pjenasto sa secerom i vanilin secerima, dodati gustin, i puding i postepeno ostalo mlijeko.Skuhati da bude gusto.U hladno dodati margarin i ljesnike i umucenu pavlaku ili slag.
  5. Premazemo fil preko kore a na njega umuceni slag i lijepo poravnamo.
  6. Ukrasimo ruzicama od slaga i polutkama sirovog lesnika!

     Coolinarika.com

    Uživajte !!!
 

Bakine hurmašice

By Admin

  • Sastojci:

     

     Tijesto

  •  6 zumanjaka
  •  1 (250ml) casa Pavlaka
  •  1 (250g) casa secera
  •  1 (15g) Prasak za pecivo
  •  400g glatkog brasna 
 
  •  Zaljev

  •  3 (250ml x 3) case vode
  •  2 (250g x2) case secera
  •  1 (250g) casa secera
  •  1 (250ml) casa ulja
 

Priprema


  1. Zumanjke i secer sa mikserom dobro umutiti, dodati pavlaku i na kraju brasno i prasak za pecivo, mutiti dok dobijete glatko tjesto.

  2. Casu ulja staviti u tepsiju gdje cete peci hurmasice (tepsija 40cmx40cm), od tjesta praviti hurmasice u velicine od jedne cigare samo malo deblje.

  3. Hurmasice peci na 230°C oko 15 min, zavisi od rerne, gotove su kada dobiju lijepu boju.

  4. Vodu i 2 case secera prokuhati, ostaviti 5 min da se ohladi, i onda zaliti ohladjene hurmasice sa 2/3 zaljeva. U 1/3 zaljeva staviti jos 1 casu secera i prokuhati da se dobije gusta agda. Sa tom agdom hurmasice preliti.

Zimski sladoled

By Admin


Sastojci:
  •  1 paketić petit beure keksa
  •  1 paket biscuit rings keksa
  •  0,5 l voćnog jogurta (kruška)
  •  1 paket želaina fix
  •  0,5 l vrhnja za šlag
  •  1 vanili šećer
  •  2 žlice šećera
  •  malo kraš expresa za posip
  •  2 dl mlijeka za umakanje keksa 
 Priprema:

  1. Poslagati petit kekse u lim ili na tacnu.

  2. Izmiksati vrhnje za šlag. U drugoj posudi miksati jogurt uz dodatak želatina fixa i šećra. Kad je sjedinjeno pomiješati sa vrhnjem. Polovicu namazati na petit kekse.

  3. Na kremu naslagati biscuit rings kekse umočene u mlijeko i premazati drugim ostatkom kreme. Posuti sa kraš expresom ili sl.

  4. Možete ga praviti i u obliku torte - onda idu 2 reda okruglih keksa, odnosno 3 reda kreme...

    Posluživanje:

    Ostaviti oko 2-3 sata u hladnjaku ili još bolje da prenoći!

    Uživajte u zimskoj čaroliji !!!

 

Ledene kocke

By Admin
Sastojci za koru
  • 6 jaja
  • 6 kas.secera
  • 6 kas.brasna
  • 3 kas.kakaa
  • 1 p.z.p
Sastojci za kremu
  • 250 gr.margarina
  • 1 cokolada za kuhanje
  • pola l mlijeka
  • 2 kas.ruma
  • 9 kasika gustina 4 kasike secera
Zaljev
  • pola l vode
  • 8 kas.secera
Postupak:
Jaja,secer,brasno i kakao izmiksamo i stavimo da se pece.
Krema:
U mlijeko-prokuhano-dodati vec izmucen gustin s 9 kasika gustina i secera,i mjesati neprestalno dok ne dobijemo lijepu glatku smjesu.skloniti s vatre i ohladiti...u medjuvremenu izmutiti margarin pa kad se smjesa od gustina ohladila,premjestimo u dublju posudu  dodamo umuceni margarin i sve dobro izmiksamo .i na kraju pomjesati s rumom.
Koru rasjeci .Filovati s napravljenom kremom,a zati sav kolac polako prelit sa zaljevom ---ne naglo tako da bi sav kolac jednako upio zaljev.i bude fino mekana korac.
Cokoladu istopiti na pari  s 3 kasike ulja i 2 kasike vode i preliti preko kolaca.

Uživajte !!! 

Čokoladni kolač s jagodama

By Admin
Sastojci :

1 ¾ šolje brašna za kolače
2 šolje šećera
¾ šolje kakao praha
1 prašak za pecivo
1 ½ žkešika sode bikarbone
1 kašičica soli
2 velika jaja
1 čaša mlaćenice
½ šolje biljnog ulja
2 kašičice ekstrakta vanilije
1 šolja kipuće vode
1 šolja pekmeza od jagoda

Glazura
3/4 šolja rastopljenog maslaca
1 šolja kakao praha
⅓ šolje mlijeka
4 i pol šolja šećera u prahu
½ kašike ekstrakta vanilije
2 kašike meda

Priprema:
Prethodno zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Namastite kalup za tortu i na dno stavite papir za pečenje.

Pomiješajte brašno, šećer, kakao prah, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i sol. Stavite na stranu.

Umutite jaja, mlaćenicu, biljno ulje i ekstrakt vanilije. Dodajte mješavinu brašna, miksajte na srednje jakoj brzini jednu minutu. Dodajte kipuću vodu i dobro izmiješajte.

Pecite 17 do 22 minute. Ohladite kolač na 15 minuta u zamrzivaču. U međuvremenu, napravite glazuru. Pomiješajte rastopljeni maslac i kakao prah. Dodajte mlijeko i šećer u prahu. Izmiješajte i dodajte vaniliju i med. Stavite u zamrzivač na 15 minuta.

Izvadite kolač iz kalupa i prerežite na dva dijela. Stavite jedan biskvit i namažite polovicom pekmeza od jagoda. Stavite drugi biskvit na vrhu prvog i namažite ostatkom pekmeza. Treći biskvit stavite na vrh.

Stavite kolač u zamrzivač na 10 minuta. Izvadite i namažite glazurom cijeli kolač.

Uživajte !!!

Čokoladni marshmallow kolačići

By Admin

SASTOJCI:
150 g Nestlé Dessert Corsé čokolade
125 g maslaca
150 g šećera
3 jaja
250 g brašna
30 g kakaa u prahu
1/2 kašike praška za pecivo
3 lista želatine
150 g šećera
100 ml vode
3 bjelanjka
soli na vrh noža
ekstrakt od vanilije
šećer u prahu (za posipanje) 


Priprema :

 Zagrijte pećnicu na 180°C. Obložite lim sa masnim papirom.
Rastopite maslac I čokoladu na pari I ostavite da se ohlade. Izmutite dobro jaja sa šećerom , dok nisu gusta I svijetla, a zatim ih umiješajte u čokoladu I maslac.
Prosijte brašno, kakao I prašak za pecivo zajedno u tu smjesu I dobro promiješajte.
Stavite po kašiku te smjese na masni papir, sa najmanje 5 cm razmaka između svake I pecite 10-12 minuta. Izvadite iz pećnice I ostavite da se ohlade.
Namočite želatinu u hladnoj vodi i ostavite da omekša, najmanje 5 minuta.
Pomiješajte bjelanjce i sol u velikoj posudi. Promiješajte šećer i vodu u manjoj rajngli i stavite na laganu vatru dok se šećer ne rastopi. Pojačajte vatru i kad sirup zavrije (ukoliko imate termometar, stavite ga u posudu sa sirupom), počnite tući bjelanjce dok se ne zapjene i tucite samo dok se ne napravi mekani snijeg. Odložite sa strane dok sirup nije spreman. Nastavite kuhati sirup dok ne dođe do 119C ili kad se počnu stvarati veliki mjehuri i sirup ne kapa nego pada sa žlice u jednoj niti.
Maknite s vatre i sa mikserom na najjačoj brzini, polako u tankom mlazu ulijevajte sirup na snijeg, još uvijek miksajući. Ubacite želatinu u vruću rajnglu od sirupa i promiješajte da se rastopi. Ulijte na bjelanjce, dodajte vaniliju i tucite još oko 3 minute
Stavite po žličicu smjese od bjelanjaka na jedan kolačić I poklopite sa drugim. Ponovite sa ostatkom kolačića.

Prijatno !!!

Brzi kolač bez bez pečenja

By Admin
Sastojci:

3 jaja
250 g šećera
120 g gorkog kakaa
30 ml ruma
30 ml kuhane crne kave
400 g margarina sobne temperature
oko 300 g keksa s maslacem (Petit beurre)
mlijeko/rum/kava za namakanje keksa




Priprema :

Jaja umutite sa šećerom, kakaom, rumom i kafom.
Smjesu kuhajte na pari, miješajući pjenjačom ili miksajući.
Trebate dobiti gustu glatku kremu kuhajte oko 5 minuta na pari.
Kuhanu kremu premjestite u posudu za miksanje i ohladite.
Margarin umiksajte u ohlađenu smjesu da dobijete glatku kremu.Lim ili pladanj obložite papirom za pečenje.Na papir ravnomjerno razmažite tanak sloj kreme, kekse umočite u tekućinu i složite na kremu, naizmjence redajte slojeve kreme i namočenih keksa, završite slojem kreme.
Kolač stavite u hladnjak preko noći (oko 8 sati) da keksi omekšaju i krema očvrsne.
Sutradan odlijepite papir s kolača i narežite ga na ploške.

Uživajte !!!

Tortice sa likerom

By Admin
 Za četiri komada ovakvih tortica promjera 8
cm i visine 5 cm potrebno je
Za biskvit:
- 2 jaja
- 2 kašike šecera
- 2 kašike brašna
- 1 kašika kakaa
- malo likera za namakanje
Za kremu:
- 2 žumanjka
- 3 kašike šecera
- 250 ml mlijeka
- 1 kašika gustina (škrobno brašno)
- 1 list želatine (5g)
- 50 g tamne cokolade
- 250 ml slatkog vrhnja
- 200 ml likera Baileys
Za ukras:
- 150 g šecera za karamel
- malo tamne cokolade
- nekoliko kandiranih kumkvata
Priprema:
1. Prvo napraviti biskvit od dva veca jaja. Odvojiti žumanjke od bjelanjaka i od njih istuci cvrsti
snijeg, dodati kašiku po kašiku šecera, žumanjke i prosijano brašno s kakaom.
2. Na dno nekog pleha položiti masni papir o izliti tijesto u tankom sloju debljine malog
prsta, i peci oko 15 minuta na 180 stC. Te biskvitne mase je malo, a za pet ovakvih tortica je
sasvim dovoljno, pa treba tijesto rasporediti na bilo koji pleh, naravno ne na cijelu površinu.
Kad je peceno, ohladiti.
3. Sad krecemo na izradu ove fine kreme. Prvo list želatine izlomiti i staviti u jako hladnu
vodu da nabubri. Ovdije nam trebaju samo žumanjci, pa cemo njih izmiksati sa šecerom,
gustinom i mlijekom, te ih staviti kuhati u vodenu kupelj (u vecu posudu voda, pa u nju
manja s masom za kremu). Pjenjacem miješati dok se krema ne pocne gustiti. Paziti da
krema ne prokuha, dovoljno je dovesti ju do temperature oko 70 stC. Maknuti s vatre,
odmah u nju umješati usitnjenu cokoladu, te namocen i ocijeden list želatine. Dobro sve
izmješati i staviti u hladnu vodu da se dobro ohladi.
4. Slatko vrhnje istuci u cvrsti šlag i umješati polako liker. Šlag i ohladenu kremu sjediniti.
Ja sam se odlucila da kremu i šlag izmješam lagano da ostane "mramorirano", naravno da
to ne mora biti tako.
5. Da bi dobili oblik tortice, koristila sam obruce za aranžiranje riže ili povrca na tanjuru.
Prvo sam njima izrezala kolutove - dno i dobro ih natopila likerom. Stavila sam obruce na
neki pladanj, utisnula prozirnu i rastezljivu foliju po dnu u stranicama da kasnije lakše
vadimo torticu. Prvo na dno ide namoceno tijesto, zatim nekoliko žlica kreme. Staviti na
hladno da se stisnu. Ja to radim navecer, pa drugo jutro vadim iz kalupa i stavljam ukrase.
6. Osloboditi tortice obruca i folije, ukrasiti ih nekim kandiranim vocem i nitima
karameliziranog šecera.
Savjet:
1. Kumkvat treba narezati i kratko prokuhati u vodi, vodu baciti pa u isti locic ostaviti
kumkvat i dodati nekoliko žlica cecera, te kuhati dok se ne zagusti, a kumkvat ne postane
proziran.
2. Za ukras od karamela uzeti posudu debljeg dna, staviti šecer i otopiti ga na vatri. Kad
pocinje dobivati blago smedu boju, skinuti s vatre. Vilicom izvlaciti niti, to raditi dok se ne
pocnu ukrucivati, a za onaj plocasti ukras, malo karamela izlila sam na masni papir i cvrsto
pritisnula nekim kuhinjskim priborom, u mom slucaju je to kutljaca za pravljenje pire
krompira, koju treba malo namazati obicnim uljem.

Uživajte!!!

Čokoladni grijeh

By Admin

Sastojci za bisvit:
- 3 jogurta (3 x 180g)
- 3 čaše od jogurta brašna
- 2 čaše šecera
- 1 caša ulja
- 3 velike kašike kakaa
- 1 prašak za pecivo
- 10 kašika mlijeka
Sastojci za tamnu kremu:
- 4 žumanjca
- 10 dag šecera
- 200 ml mlijeka
- 20 dag tamne cokolade za kuhanje
- 500 ml slatkog vrhnja
- 2 instant želatine ( ili 2 vrecice želatine u zrncima + 10 kašiika vode)
- 2 vanilin šecera
- rum - 3 kašike
Sastojci za bijelu kremu:
Svi su sastojci isti kao kod tamne kreme, samo umjesto tamne cokolade uzmite bijelu.

 

Priprema torte čokoladni grijeh:

Biskvit:
U dublju posudu, zajedno prosijte brašno, kakao i pecilni prašak. Napravite udubinu u koju
dodajte jedan po jedan jogurt, cijelo vrijeme miješajuci mikserom, dodajte šecer, deset kašika
mlijeka te na kraju polagano ulijevajte ulje, cijelo vrjeme miksajuci
Kad se sve poveže izlijte smjesu u kalup za tortu (28 cm) obložen papirom za pecenje.
Biskvit stavite peci u zagrijanu pecnicu 20 minuta na 200 °C.
Tamna i bijela krema:
Lagano zagrijati mlijeko sa vanilin šecerom i rumom. Za to vrijeme elektricnom mješalicom
miksati žumanjke sa šecerom dok ne nastane krema. Polagano dolijevati kremu od
žumanjaka u zagrijano mlijeko. Konstatno miješajuci 10 minuta na laganoj vatri dok se malo
ne zgusne. Krema nece biti jako gusta, ostati ce u tekucem stanju. Nemojte ostaviti kremu
da sama kipi na jakoj vatri bez miješanja. U tom slucaju ce se žumanjci zgrušati i odvojiti od
mlijeka. Ohladiti kremu od žutanjaka, rastopiti cokoladu i ohladiti je, bitno je da nije vruca.
Slatko vrhnje izmiksati u šlag, polagano dodavati ohladenu kremu od jaja i rastopljenu
cokoladu. Na kraju dodati instant želatinu, miješati elektricnom miješalicom do se sve ne
poveže i postane cvrsta krema. Biskvit ohladiti i izvaditi iz kalupa, maknuti papir za pecenje,
biskvit vratiti natrag u kalup. Na biskvit staviti bijelu kremu, te na nju tamnu kremu. Tortu
staviti u frižider na nekoliko sati.
Tortu ukrasiti cokoladnim strugotinama koje ce te napraviti na nacin da rastopite cokoladu te
je izlijete na glatku površinu i stavite u frižider da se stvrdne. Pomocu nožica za sir (onaj koji
izgleda poput lopatice) povlacite (oštricom) po cokoladi da dobijete strugotine.
Mali savjeti:
- pomocu cakalice ili štapica za ražnjice nanosite strugotine na tortu, izbjegavajte dirati
cokoladu prstima, zbog topline ruku
- bitno je napomenuti da ako koristite instant želatinu kreme ce biti kremaste i mekane, ali
opet dovoljno cvrste za rezanje a da se torta ne raspadne
- a ako želite da kreme više budu kao parfe kreme, jako cvste, onda umjesto instant
želatine uzmite onu u listicima ili onu u zrncima koju prije uporabe stavite da bubre u
tekucini.
Uživajte!

Mak kocke

By Admin
 Sastojci:

1 kora
3 bjelanca
3 kašike kristal šećera
3 kašike brašna
2 kašike ulja
potrebne su 2 kore
2 kore 3 belanca
3 kašike kristal šećera
5 kašika nemlevenog maka
2 kašike brašna
 

Krema:

1/2 l mlijeka
1 puding od vanile
6 žumanjka
7 kašika šećera
200 gr margarina
ekstrakt od mentola
 

Dekoracija:

1 šlag krem od vanile
1,5 dcl mlijeka


Pripremanje:
Ispeći jednu bijelu koru i dvije kore sa makom, na 200 °C oko 10 minuta.
Umutiti žumanjke sa šećerom, dodati puding i zakuhati u mlijeku na laganoj vatri,
kad se ohladi dodati margarin i ekstrakt od mentola.


Slaganje:
mak kora-fil-bela kora-fil-mak kora ,tanak sloj fila-šlag

Juliška

By Admin
Sastojci za biskvit:

- 6 žumanjaka
- 18dkg šećera
- 5 kašika brašna
- 2 kašike kakaa
- snijeg od 6 bjelanjaka


Sastojci za kremu:
- 1dcl mlijeka
- 15dkg šećera
- 15 dkg oraha
- 15 dkg maslaca

Priprema:
Za smjesu za biskvit pjenasto umutiti žumanjke i šecer, dodati kakao te naizmjenicno brašno
i snijeg od bjelanjaka. Peći u plehu obloženim masnim papirom u zagrijanoj pećnici na
180°C 30 minuta.
Za kremu prokuhati mlijeko i šećer dok se sav šećer ne otopi, dodati mljevene orahe,
maknuti s vatre i dobro izmješati. Kad se smjesa malo ohladi dodati maslac,pa premazati
preko hladnog biskvita. Na kraju ukrasiti ribanom tamnom čokoladom.

Prijatno !!!

Štrudla od jabuka i čokolade

By Admin
 Sastav:


½ kg kiselih jabuka
50 g maslaca
50 g prezli
sok od limuna
200 g šećera
250 g oraha
½ kg lisnatog testa
200 g čokolade
1 jaje
prah šećer





Način pripreme

Orahe sitno isjeckati. ½ kg kiselih jabuka oljuštiti a zatim ih izrendati. Rendane jabuke malo ocjediti od soka. Pomješati jabuke, orahe i šećer. Odmrznuto tjesto razvući u koru. Preko nje staviti jabuke pomješane sa orasima i šećerom, preliti rastopljenim maslacem pa uviti štrudlu.
Pripremljeno tjesto premazati razmućenim jajetom i peći u rerni na 200 stepeni oko 25 minuta. Kada je štrudla pečena izvaditi iz rerne, a zatim preliti čokoladom koju ste rastopili na maslacu . Ohlađenu iseći na kriške i posuti prah šećerom u koji možete dodati vanilin šećer za služenje.

Prijatno !!!

Torta s narandžama

By Admin
Torta sa narandžama
Sastojci:

Za tijesto :
50 g pšeničnog brašna
na vrh noža   praška za pecivo
40 g šećera
1 jaje
50 g mekanog maslaca ili margarina

Za posipanje:
25 g naribane tamne čokolade

Za miješano tijesto:
125 g pšeničnog brašna
1/2 ravne žličice  Backin praška za 50 g pecivo
1 omot šećera
1 Dr. Oetker vanilin šećera
50 g jaje
maslaca

Za premaz:
150 g pekmeza od gorkih naranči

Za nadjev:
300 g tamne čokolade (otprilike 60% kakaa)
5 listova  bijele želatine
100 ml mlijeka
1 žlica šećera
3 žumanjka
400 g vrhnja za šlag
3-4 žlice konjaka ili Grand Marnier-a
(liker od naranče)

Za ukrašavanje rubova:
3 bjelanjaka
100 g šećera
naribana korica 1 naranče

Vrijeme pripreme: 50 minuta
Vrijeme pečenja: cca. 25 minuta

Torta s narančama i konjakom

1. Za tijesto pomiješajte brašno s praškom za pecivo i prosijte u posudu. Dodajte ostale sastojke
i izradite glatko tijesto miješajući 2 minute mikserom s metlicama na najvećoj brzini.

2. Tijesto ulijte u kalup za torte (Ø 26 cm, namašteno dno), poravnajte i pospite
čokoladom. Kalup stavite na rešetku u pećnici.
Električna pećnica: cca. 180 °C (zagrijana)
Pećnica na vrući zrak: cca. 160 °C (zagrijana)
Pećnica na plin: stupanj 2-3 (zagrijana)
Vrijeme pečenja: cca. 10 minuta.

3. Tijesto odvojite od kalupa i pustite da se ohladi na rešetki za kolače koju ste obložili
masnim papirom.

4. Za miješano tijesto pomiješajte brašno s praškom za pecivo i prosijte u posudu. Dodajte
ostale sastojke i mikserom s lopaticama najprije kratko miješajte na najnižoj, a potom
izradite na najvećoj brzini. Tijesto kratko izmijesite na malo pobrašnjenoj radnoj ploči,
izvaljajte na dnu kalupa za torte (Ø 26 cm, namašten) i više puta ubodite vilicom.
Postavite obruč kalupa oko tijesta, kalup gurnite na rešetku u pećnici i pecite pri istoj
temperaturi 12-15 minuta.

5. Odvojite dno kalupa od obruča, ali ostavite da se tijesto na njemu malo ohladi. Tijesto
pažljivo premjestite na pladanj za torte, još ga toplog premažite pekmezom i ostavite da
se ohladi. Oko tijesta položite obruč kalupa za torte ili papirnati prsten za torte.

6. Za nadjev izlomite čokoladu na komade, miješajući u malom loncu otopite je na pari na
slaboj vatri i ostavite da se malo ohladi. Želatinu otopite prema uputi na omotu. Mlijeko
zajedno sa šećerom i žumanjcima ulijte u posudu te miješajte na pari mikserom s
metlicama dok ne dobijete gustu smjesu (otprilike 5 minuta).

7. Želatinu malo iscijedite i uz stalno miješanje otopite u smjesi. Skinite kremu od
žumanjaka s pare. Od tekuće čokolade odvojite 2 žlice za ukras, a preostalu čokoladu
kratko umiješajte u 2 navrata u smjesu od jaja. Smjesu povremeno promiješajte i
ostavite da se ohladi.

8. Istucite čvrsti šlag i u 2 porcije pažljivo umiješajte u kremu od čokolade. Potom
umiješajte alkohol. Gotovo polovicu kreme izlijte na tijesto koje ste premazali pekmezom
i poravnajte. Potom na to položite tijesto „sve u 1“, premažite preostalom čokoladnom
kremom i poravnajte. Tortu čuvajte otprilike 2 sata na hladnom.

9. Za ukrašavanje rubova odvojite i skinite obruč kalupa za torte ili prsten za torte. Od
bjelanjaka i šećera istucite čvrsti snijeg. Umiješajte voćnu smjesu od naranče. Štrcaljku
s malim zvjezdastim otvorom punite beze smjesom te ukrasite rubove. Beze malo
zažutite pomoću uređaja s plamenom. Odvojenu čokoladu ponovno malo zagrijte i
njome poprskajte tortu.

Savjet: Umjesto s beze-om možete rubove torte ukrasiti i s čvrstim tučenim šlagom.

Prijatno !!!

Sedmo nebo

By Admin
Sedmo nebo torta

Ovaj kolač ima potpuno asocijativno
ime: ono što ćete osjetiti na okusnim
pupoljcima vinut ce vas u sedmo
nebo.

Sastojci:

Biskvit

- 4 žumanjaka
- 6 bjelanjaka
- 180 g šecera
- 100 g oraha
- 1 vanilin šecer
- 1 list oblatne

Krema
- 2 žumanjka
- 200 g maslaca
- 150 g šecera u prahu
- 4-5 kašika jake kahve
Za ukrašavanje:
- 2 kašike mljevenih oraha

Priprema
Žumanjke i šecer pjenasto izmiješati, dodati mljevene orahe pa umiješati cvrsti snijeg od
bjelanjaka. Pleh premazati maslacem, na dno stavite oblatnu i na nju rasporediti smjesu za
biskvit, pa peci na pecnici zagriijanoj na 150°C 20 minuta. Za kremu maslac i šecer
pjenasto izmiješati, dodati jedan po jedan žumanjak i postepeno umiješajte hladnu kahvu. Na
ohladeni biskvit premazati kremu. Kremu ukrasiti krupno ljevenim orasima ili još bolje (ako
imate) narezanim bademima.

Prijatno !!!

Tiramisu

By Admin
Tiramisu

Sastojci za tortu tiramisu:
  • 300 g piškota
  •  3 jajeta
  • 300 g  slatke pavlake sa 20% mliječne masti
  • 150 g maskarpone sira
  •  6 kašika šećera
  •  kafa
  • čokoladne mrvice
  • so



Priprema torte tiramisu:
Umutiti žumanca sa šećerom da masa postane kremasta. Mikserom umutiti snijeg od bielanaca, malo posoliti pa postepeno miešajući dodavati maskarpone sir,  pavlaku i umućena žumanca. Piškote umakati u skuhanu gorku kafu pa ih složiti u jedan red na dno posude u kojoj će se služiti tiramisu. Preko piškota naliti i rasporediti pola kreme, poredati drugi red namočenih piškota, pa preliti sa preostalom polovinom kreme. Površinu tiramisua posuti čokoladnim mrvicama.

Posluživanje torte tiramisu:
Tiramisu se servira dobro rashlađen iz frižidera.



Prijatno !!!

Bajadera

By Admin



SASTOJCI:

TIJESTO:


8 bjelanjaka
30 dag šećera
30 dag mljevenih oraha
oblatne



KREMA:

8 žumanjaka
1 dl mlijeka
1 žlica glatkog brašna
25 dag margarina
20 dag šećera u prahu

GLAZURA:
10 dag čokolade
3 dag margarina
3 žlice mlijeka

PRIPREMA TIJESTA:


Bjelanjke istucite u snijeg sa šećerom i dodajte orahe. Podijelite u 4 dijela i svakim dijelom premažite jednu oblatnu i pecite.

PRIPREMA KREME:

Kuhajte na pari i u ohlađeno dodajte pjenasto umućeni margarin sa šećerom u prahu. Kremu podijelite u 3 dijela i njome lijepite oblatne, zadnju okrenite naopačke, odnosno sloj s bjelanjcima stavite na kremu. Kad se slijepi zadnji list pokrijte nečim teškim da se listovi ne razlijepe.

PRIPREMA GLAZURE:


Sastojke otopite na laganoj vatri i prelijte po kolaču.


Prijatno!!!

Boem torta

By Admin
Kore:

12 bjelanjaka
25 dkg secera
40 dkg przenih mljevenih ljesnjaka
5 dkg kakaa
4 zlice brasna

Zuti fil:
6 zumanjaka
4 žlice secera
1 vanilin secer
3 zlice gustina
3 zlice mekog brasna
4 dcl mlijeka
20 dkg margarina

Tamni fil:
6 zumanjaka
4 zlice secera
1 vanilin secer
3 zlice gustina
3 zlice mekog brasna
4 dcl mlijeka
20 dkg margarina
10 dkg cokolade za kuhanje


Priprema:

Kore:
Izraditi bjelanjke u cvrst snijeg, dodati secer, zatim brasno, kakao i ljesnjake.
Podijeliti na 4 dijela tj. ispeci 4 tanke kore.

Zuti fil:

Izraditi zumanjke, secer i vanilin secer, dodati 1 dcl mlijeka, zatim brasno i gustin. Smjesu zakuhati u ostalih 3 dcl mlijeka. U hladan fil dodati margarin.

Tamni fil:
Izraditi zumanjke, secer i vanilin secer, dodati 1 dcl mlijeka, zatim brasno i gustin. Smjesu zakuhati u ostalih 3 dcl mlijeka. U hladan fil dodati margarin i otopljenu cokoladu za kuhanje.

Slagati:

kora, zuti fil
kora, tamni fil
kora, zuti fil
kora tamni fil
posuti mljevenim ljesnjacima ili staviti cokoladnu glazuru

Breskvice

By Admin

Žarbo kocke

By Admin

 
    Kore:

  • 200g margarina
  • 2 kašike šećera
  • 1/2 kašičice sode bikarbone (ili praška za pecivo)
  • 400g brašna
  • kvasac prethodno rastopljen u mlijeku (oko 1dl)



Fil:
  • domaći pekmez od kajsija (oko pola tegle )
  • 200g samljevenih oraha
  • 200g šećera u prahu (može i kristal)

Glazura:
  • 100g čokolade
  • 2 kašike ulja

Margarin lijepo umutiti mikserom (da sasvim pobijeli i bude skroz pjenast), dodati šećer, brašno sa sodom bikarbonom i kvasac (ako treba dodati još malo mlijeka... toliko da može da se sve lijepo umijesi) i umijesiti tijesto.
Podjeliti na tri djela i staviti u frižider.
Samljeti orahe i šećer pa pomješati, pripremiti pekmez.
Razvući 1/3 tijesta na veličinu pleha, premazati pekmezom (ne štedjeti ga!), posuti polovinom mješavine oraha i šećera, razvući drugu koru i postupak ponoviti. Prekriti trećom korom i staviti u rernu da se peče (na oko 180C).
Kad je ispečeno i ohlađeno, istopiti čokoladu na pari i kolač preliti glazurom.

Prijatno !!!

ŠVARCVALD TORTA

By Admin


Švarcvald torta

   Biskvit :

    5 jaja
    5 žlica šećera
    2 žlice vode
    10 dkg brašna
    1 prašak za pecivo
    1 žlica kakaa
    malo cimeta
    malo soka od višanja






Fil:

1 kompot od višanja
10 dkg šećera
2 pudinga od maline
3 žlice brašna
1/2 litre slatkog vrhnja za šlag

Biskvit:


Izraditi 5 bjelanjaka u čvrst snijeg, dodati žumanjke, zatim šećer, vodu, brašno, prašak za pecivo, kakao i malo cimeta.
Peći u zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva cca 20-tak minuta.
Gotovu koru ostaviti da se ohladi, zatim prerezati na dva dijela ili koliko vi želite. i svaku koru malo natopiti sokom od višanja
za okrugli kalup promjera cca 25-28cm

Fil:

Iscijediti višnje iz kompota i dodati vode toliko da se dobije litra tekućine, staviti na vatru zajedno sa višnjama.
Posebno izmješati puding, brašno i šećer uz dodatak soka od višanja i sve zakuhati u sok i višnje
kad se fil ohladi, moze se malo smiksati da se lakše razmaže po biskvitu.

Posebno izraditi šlag

Slagati:


kora, fil, šlag, kora, fil, šlag...

Prijatno !!!