Sastojci
Za kore:
- 12 bjelanaca
- 600 gr šećera
- 3 kašike soka od limuna
- 12 žumanaca
- 200 gr šećera
- 2 kesice pudinga od vanile
- 5 kašika gustina
- 1 l mlijeka
- 250 gr margarina
- 125 gr maslaca
- 200 gr pečenih mljevenih lješnika
- 100 gr crne čokolade
- 200 gr šlaga u prahu
- 3 dcl mijleka
- 200 gr šlaga u prahu
- 3 dcl vode
Kora: Umutiti 4 bjelanca sa 200 gr šećera i 1 kašikom soka od limuna. Mutiti toliko dugo da se šećer istopi. Masu staviti u pleh veličine 25x35, prethodno obložen papirom. Rernu ugrijati na 200 stepeni, staviti pleh sa umućenim bjelancima i tada smanjiti temperaturu na 120 stepeni i sušiti 1 sat.Tako napraviti još 2 kore.-
Fil I: Umutiti 12 žumanaca sa 200 gr
šećera, dodati 2 pudinga, 5 kašika gustina i malo mlijeka od 1 litra.
Preostalo mlijeko od 1 litra staviti na vatru da se zagrije, dodati smjesu
od umućenih žumanaca i kuhati. Kad se skuha i ohladi dodati prethodno
umućen margarin i maslac. Fil podjeliti na 2 diijela, u jedan dio dodati 200
gr mljevenih lješnika a u drugi dio 100 gr istopljene čokolade.
-
Fil II: Umutiti 200 gr šlaga sa 3 dcl mlijeka.
-
Filovati tortu. Kora, fil sa čokoladom, fil sa lješnikom, fil II, kora, fil sa čokoladom, fil sa lješnikom, fil II, kora, fil sa čokoladom, fil sa lješnikom, fil II.
Uživajte i prijatno !!!