Sastojci:
Za Podloge;
Mali moj Savjet 2;ako niste vijesti u pripremanju sauma,kolac mozete premazati sa slagom ili tucenim slatkim vrhnjem(i ja ga tako nekada spremim i bude mi cak puno socniji,jer neko ne voli saum,posebno djeca)..pa Vi po zelji kako Vam odgovora,ja sam Vam samo dala "zgodnu ideju":))))
Uživajte!!
Za Podloge;
- 500g. petit beurre keksa
- 4 zumanjka
- 15-18 velikih kasika secera
- 3 pudinga od vanilije
- 2 vanilin secera
- 250ml. mlijeka+1l. mlijeka za kuhanje kreme
- 4 bijelanjka cvrsti snijeg
- 4 velike kasike secera
- 8 velikih kasika secera
- 8 velikh kasika vode
- 2 vanilin secera
- kombinacija tamne i bijele cokolade
- i jos
- oko 250ml. hladnog mlijeka za natopiti kekse
- kockica maslaca za premazivanje pleha(tepsije)gdje ce te slagati kolac
- Zumanjke,secer,pudinge od vanilije,izmijesajte u 250ml. hladnog mlijeka da dobijete gustu,smijesu bez grudica.U drugoj posudi,stavite 1 litar mlijeka da uzavri.Sastavite obadvije smijese,i lagano kuhajte i mijesajte,ali pazite da vam se ne stvore grudice.U pleh (vel.27x37cm),blago ga premazite maslacem,pa slozite prvi red keksa(lagano namocenih u hladno mlijeko).premazite sa vanilin-kremom.
-
Slozite opet red keksa namocenih u hladno mlijeko,premazite sa vanilin-kremom.Redati tako dok ne utrosite kekse i vanilin-kremu.Zavrsni red mora biti keks.
-
Stavite u pecnicu na 150C. 10 minuta.
-
Za to vrijeme napraviti bijelu glazuru;Umutite 4 bijelanjka(hladna iz frizidera) u cvrsti snijeg,postepeno im dodavati secer i nastaviti miksati.Skuhajte za sirup;secer i vodu cca 5 minuta,pa ga lagano dodavati u cvrsti snijeg,sve dok se ne stvori gusta i svijetla pijena.
-
Kolac izvadite iz pecnice,pa ga premazite bijelom kremom-saumom,pospie mrvicama tamne i bijele cokolade.Ohladite ga najbolje preko noci(bolji je kad odstoji).
Posluživanje
Mali moj savjet 1;Sirup se stavlja vruc,i mora se paziti da ide u sredinu sauma,gdje je mikser inace se brzo stvrdne i "karamelizira".U klasicnoj verziji ovoga kolaca on se u principu ne pece,ali ovaj nacin mi je ukusniji i kolac bude jako socan i mekan!Mali moj Savjet 2;ako niste vijesti u pripremanju sauma,kolac mozete premazati sa slagom ili tucenim slatkim vrhnjem(i ja ga tako nekada spremim i bude mi cak puno socniji,jer neko ne voli saum,posebno djeca)..pa Vi po zelji kako Vam odgovora,ja sam Vam samo dala "zgodnu ideju":))))
Uživajte!!