Sacher torta

By Admin
Sacher torta

Sastojci:

Za biskvit:

  •  75 g šećera
  •  1 vrećica Vanilin šećer 
  •  145 g maslaca
  •  6 jaja
  •  150 g čokolade za kuhanje
  •  prstohvat soli
  •  50 g šećera u prahu
  •  150 g Pšeničnog oštrog brašna tip 400 
  •  1 žličica Praška za pecivo 

Za premaz:

  •  200 g Marmelade marelica

Za glazuru:

  •  60 g maslaca
  •  200 g čokolade za kuhanje
Priprema : 

  1. U višu posudu stavite šećer, vanilin šećer i omekšali maslac i električnom miješalicom pjenasto izmiješajte. Dodajte žumanjke i ponovo dobro izmiješajte.
  2. Čokoladu otopite na pari i lagano je ulijevajte u pripremljenu smjesu neprestano miješajući.
  3. Bjelanjke posolite i istucite u čvrsti snijeg, pa dodajte šećer u prahu i ponovo dobro istucite.
  4. Trećinu snijega kuhačom lagano umiješajte u pripremljenu smjesu, a u ostatak snijega lagano, ali temeljito umiješajte brašno pomiješano s praškom za pecivo, pa i njega lagano umiješajte u smjesu.
  5. Kalup za tortu promjera 22 cm premažite maslacem i ravnomjerno pospite brašnom. Ulijte pripremljenu smjesu, poravnajte je i pecite 45-50 minuta na 180 °C.
  6. Pečenu tortu pustite da se ohladi u kalupu, pa je prerežite vodoravno na dva dijela.
  7. Marmeladu zagrijte na laganoj vatri dok se ne otopi. Polovicu marmelade prelijte po doljnjoj polovici torte, poklopite gornjim dijelom i premažite ostatkom marmelade. Tortu stavite u hladnjak na 30-ak minuta.
  8. Maslac rastopite na laganoj vatri, lagano miješajte dok ne zakipi, a kad postane proziran i počne se pjeniti maknite ga s vatre. Dodajte čokoladnu natrganu na komadiće i miješajte dok se čokolada u potpunosti ne otopi.
  9. Gotovu glazuru prelijte preko torte i ostavite da se čokolada malo stvrdne. Tortu stavite u hladnjak na 2-3 sata.

Posluživanje

Izrežite kriške torte, položite na tanjur, ukrasite šlagom i poslužite.

Savjet

Tortu izvadite iz hladnjaka 30 minuta prije posluživanja kako bi glazura malo omekšala i ne bi se trgala prilikom rezanja.

Uživajte !!