Sastojci
Za tijesto:
- 250ml vode
- 60g maslaca
- malo soli
- 60g Gustina
- 140g brasna
- 4-5 jaja
- 1 zlicica praska za pecivo
Krema za princes krafne:
- 1 prasak za puding vanilija
- 400ml mlijeka
- 50g secera
- 1 mahuna vanilije (nije obavezno)
- 250ml slatkog vrhnja
Krema za eklere:
- 1 prasak za puding cokolada
- 400ml mlijeka
- 1-2 zlice gorkog kakaoa
- 100g secera
- 250ml slatkog vrhnja
Dorada/ po potrebi:
- 1 vrecica zelatine u prahu
- secer u prahu
- 100g cokolade za kuhanje
- 2-3 zlice ulja
Priprema :
-
Vodu, maslac i sol stavite u lonac i zagrijte do vrenja.Skinite s vatre i dodajte odjednom sa gustinom prosijano brasno. Kuhajte uz stalno mijesanje kuhacom dok se masa ne pocne odvajati od lonca, a sto ce se desiti jako brzo. Skinite s vatre i u vruce tijesto umijesajte jedno po jedno jaje. Ja mijesam mikserom, spiralnim nastavcima za tijesto. Masa mora biti glatka i sjajna. Pustiti tijesto da se ohladi i u hladno umijesati prasak za pecivo.
-
Ugrijati pecnicu na 220 stupnjeva. Pleh obloziti papirom za pecenje i strcati slasticarskom vrecicom ruzice velicine oraha ( za princes krafne) i stapice dugacke 5-6cm ( za eklere).
Ostavite razmaka izmedju jer ce se tijekom pecenja napuhati. -
Peci 25-30 minuta. Niposto ne otvarajte pecnicu. Ja ih pecem tocno 25 minuta. Tih 25 minuta jednostavno zaboravim na njih, ne otvaram i ne gledam. Pecene izvaditi, prebaciti na resetku/tanjur i pustiti da se ohlade. Ispeci drugu turu po istom postupku.
-
Dok se kolaci hlade napraviti kremu. Skuhati oba pudinga prema uputstvu na vrecici tj. pomijesati suhe sastojke sa malo mlijeka, dodati u ugrijano mlijeko i kuhati dok se ne zgusne. Vruce kreme pokriti prozirnom folijom (da se ne uhvati kozica) i ostaviti na sobnoj temperaturi da se potpuno ohlade.
-
Hladne kolace prerezati ostrim nozem. Za eklere otopiti 100g cokolade za kuhanje, dodati 2-3 zlice ulja, umociti vilicu i sarati po gornjim polovinama eklera. Pustiti da se ohladi.
-
Kada su se kreme ohladile izvaditi mahunu vanilije iz kreme za princes krafne, umutiti slatko vrhnje, podijeliti na pola i mikserom umijesati u obje kreme.Probati i dodati jos secera u prahu ukoliko zelite sladju kremu. Napuniti polovine eklera/princes krafni, pokriti drugom polovinom i posluziti ili spremiti u hladnjak.
Posluživanje
Princes krafne i eklere cuvati u hladnjaku.Princes krafne mozete posuti secerom u prahu ali to uradite netom prije posluzivanja.* Slatko vrhnje koje ja koristim nije zadovoljavajuce cvrstoce tj. stajanjem se razrijedi. Iz tog razloga u vrhnje, prije nego li ga dodam kremi, dodam i jednu vrecicu zelatine (dostatno za ucvrscivanje 1/2l tekucine, dakle ne previse) i potom sve zajedno istucem u slag. Dok sam ih radila u Hrvatskoj nikada nisam koristila zelatinu jer je slag sam po sebi dovoljno cvrst. Koristila sam obicno biljno vrhnje za slag i krema je cvrsta i bez zelatine.
Uživajte !!