Torta sa plazma keksom |
Kora
- 6 jaja
- 6 kasika secera
- 6 kasika punih oraha
- 2 kasike kakaoa
- 1 prasak za pecivo
- 200 ml soka od narandze
- 2 kasike brasna
Prvi fil
- 300 gr mljevenog Plazma keksa
- casa od 200 ml soka od narandze
- 100 gr cokolade za kuhanje
- 125 gr margarina
- 50 gr secera u prahu
Drugi fil
- 250 gr oraha
- 2 kasike secera
- 100 ml mlijeka
- 125 gr margarina
- 50 gr secera u prahu
-
Kora se priprema jednostavno. Umute se najprije bjelanca, zatim se doda secer, pa zumanca, pa onda brasno i prasak za pecivo, kakao i na kraju se kasikom u to umjesaju orasi. Pece se na 180 stepeni, dok se kora ne odvoji od ivica pleha, a pleh je velicine 25×35 cm. Ali svako prilagodjava plehu koji ima, moze i malo manji, kora ce biti deblja.
-
Kada se kora ohladi, pospe se sokom od nacjedjene pomorandze, ako je malo 200 ml koliko stoji u receptu, moze da se doda jos malo, po slobodnoj procjeni domacice.
-
Prvi fil se pravi tako sto se Plazma keks prelije sokom od narandze i ostavi se malo da upije, a onda se posebno dobro umuti margarin sa secerom u prahu. Toj smjesi se dodaje plazma keks, a zatim i otopljena cokolada. Ako je smjesa tvrda, slobodno se doda jos soka od narandze, da se dobije masa koja moze da se maze preko kore.
-
Za drugi fil se najprije orasi malo podpeku u rerni, zatim se samelju, pa se popare u mlijeku koje se malo zaseceri. Kada se ohlade, takodje se sastave, sa prethodno umucenim margarinom i secerom u prahu.
-
Treci fil se napravi prvi, kako bi se hladio dok se drugi filovi prave. Dakle skuha se puding od vanile, ali se ne stavi 8 vec 4 kasike secera. Dok se fil hladi, umuti se margarin sa secerom u prahu, a zatim se sastavi sa pudingom. Dobije se prekrasna, glatka smjesa.
Na koru se najprije stavi fil sa Plazma keksom, pa fil od oraha, a na kraju zuti fil. Odozgo se torta premaze sa dvije umucene slatke pavlake.
Posluživanje
Trebalo bi da prenoci, makar jednu noc u frizideru, da se lijepo ohladi.Uživajte !