Kore:
- 200g margarina
- 2 kašike šećera
- 1/2 kašičice sode bikarbone (ili praška za pecivo)
- 400g brašna
- kvasac prethodno rastopljen u mlijeku (oko 1dl)
Fil:
- domaći pekmez od kajsija (oko pola tegle )
- 200g samljevenih oraha
- 200g šećera u prahu (može i kristal)
Glazura:
- 100g čokolade
- 2 kašike ulja
Margarin lijepo umutiti mikserom (da sasvim pobijeli i bude skroz pjenast), dodati šećer, brašno sa sodom bikarbonom i kvasac (ako treba dodati još malo mlijeka... toliko da može da se sve lijepo umijesi) i umijesiti tijesto.
Podjeliti na tri djela i staviti u frižider.
Samljeti orahe i šećer pa pomješati, pripremiti pekmez.
Razvući 1/3 tijesta na veličinu pleha, premazati pekmezom (ne štedjeti ga!), posuti polovinom mješavine oraha i šećera, razvući drugu koru i postupak ponoviti. Prekriti trećom korom i staviti u rernu da se peče (na oko 180C).
Kad je ispečeno i ohlađeno, istopiti čokoladu na pari i kolač preliti glazurom.
Prijatno !!!