Banana kolač II

By Admin
Banana kolač II
Banana kolač II

Sastojci

     Za koru:

     5 jaja,
      5 kašika šećera,
      4 kašike brašna,
      2 kašike kakaa,
      pola praška za pecivo.

      Za preliv kore je potrebno još :

    1,5dl mlijeka i 1 kašika šećera.
    
 Za fil: 

      500ml mlijeka,
      1 vanila puding,
      3 kašike brašna,
      8 punih kašika šećera i 1 vanilin šećer,
      200gr margarina,
      100gr čokolade za kuhanje,
      3 veće banane.
     I još: 300gr šlaga.

Priprema:

  1. Odvojiti bjelanca od žumanaca, zatim dobro umutiti samo bjelanca sa šećerom, pa dodati žumanca i na kraju lagano umješati brašno pomješano sa kakaom i praškom za pecivo, sve lijepo sjediniti. Sipati u pleh 20x30 koji ste obložili papirom za pećenje i peći u rerni zagrijanoj na 200C, peći oko 15 min na 200C ili malo duže na 180C. Pećenu koru izvaditi iz rerne, ostaviti je u plehu i kada se malo ohladi preliti je sa 1.5dl mlakog mlijeka koje ste prethodno prokuhali sa kašikom šećera ( ja sam tu dodala i jadnu kesicu vanilin šećera ).

  2. Fil: Staviti 3dl mlijeka sa 8 kašika šećera i vanilin šećerom da se kuha, a u preostalih 2dl hladnog mlijeka razmutiti puding i brašno, kada mlijeko provrije sipati razmućen puding i mješati dok se ne ukuhha, vrlo kratko. Skinuti sa vatre i ostaviti da se skroz ohladi.

  3. Umutiti 200gr margarina pa sjediniti sa ohladjenim pudingom, u taj fil dodati 50gr otopljene čokolade i lijepo sjediniti. Ostaviti fil po strani i umutiti 300gr šlaga sa običnom ili mineralnom vodom, i zatim 4 pune kašike šlaga dodati u fil i umutiti. Banane očistiti i isjeći na kockice i dodati u fil, ja to sjedinim kašikom, ne mikserom, da se banane ne bi zgnječile.

  4. Ohladjenu koru lagano prenjeti na tacnu ( mada je slobodno možete ostaviti i u plehu ) zatim na nju nanjeti sav fil i lijepo ga razmazati i na kraju staviti preostali šlag. Kolač odozgo ukrasiti ostatkom čokolade ( 50gr, a može i sa manje ) koju ćete otopiti sa 1.5 kašikom ulja ili je samo narendajte.

  5. Kolač ostavite u frižider na par sati da se dobro ohladi i zatim se "bacite" na degustaciju :-)...

    Prijatno..