Čokoladni kolac sa maslacem od kikirikija

By Admin
Čokoladni kolac
Čokoladni kolac sa maslacem od kikirikija

 

Sastojci

  • Biskvit

  •  3 solje secera (solja 235 ml)
  •  3.5 solje brasna
  •  1.5 solja kakaoa
  •  3 male kasike praska za pecivo
  •  1.5 mala kasika sode bikarbone
  •  2 male kasike soli
  •  4 jajeta
  •  2 solje mlijeka
  •  1 solja ulja
  •  4 male kasike vanila ekstrakta
  •  2 solje prokljucane vode
  • Fil

  •  675 g krem sira(ja koristim Philadelphia 3 paketa od 8 oz)
  •  1.5 solja secera u prahu
  •  1.5 solja kikiriki maslaca
  • Glazura

  •  100 g tamne cokolade
  •  100 g mlijecne cokolade
  •  100 g maslaca
  •  6 kasika secera
  •  6 kasika vode
  •  6 kasika ulja
 

Priprema

  1. U zdjeli pomijesati secer, brasno, kakao, prasak za pecivo, sodu bikarbonu i sol.
    Dodati jaja, mlijeko, ulje i vanila ekstrakt i sve miksati oko 2 minute.
    Na kraju dodati prokljucanu vodu i miksati dok se ne sjedini. 
  2. *Tijesto ce biti jako rijetko ali neka vas to ne brine.**
    Tijesto izlijte u prethodno pomascenu i posutu brasnom tepsiju velicine 40×26 cm i pecite na 175 stepeni 50 minuta(provjerite cackalicmo da li je tijesto peceno).
    Kada je biskvit gotov okrenuti ga na zicu za hladjenje i ostaviti da se potpuno ohladi.
    Za fil izvaditi sir da malo omeksa oko 15 tak minuta na sobnoj temperaturi.
    Staviti u zdjelu sir i secer i miksati dok se ne sjedini.Zatim dodati kikiriki maslac i miksati nekoliko minuta.
    Ohladjeni kolac prerezati na ola i vratiti u tepsiju gdje se pekao ili na tacnu.
    Premazati sa polovinom fila, staviti drugi dio kolaca i premazati sa ostatkom fila.
    Staviti u frizider dok se priprema glazura.
    Za glazuru stavite secer i vodu u serpicu i mijesajte na laganoj vatri dok se secer ne pocne topiti.Kada se secer otopi, dodajte cokolade i maslac i mijesajte na laganoj vatri dok se sve ne otopi.Na kraju dodajte ulje pomijesajte u uklonite sa vatre.
    Prelijte kolac sa glazurom i stavite u frizider da se dobro uhladi. 
    Uživajte !