Sastojci :
2 KORE PO
- 6 bjelanaca
- 6 kašika šećera
- 6 žumanaca
- 6 kašika mljevenih oraha
- 6 kašika mljevenih lješnika
ZA FIL
- 450 gr šećera
- 5 cijelih jaja
- 1 vanila
- 1 mala šoljica mlijeka
- 550 gr putera (ili pola-pola sa margarinom)
- 200 gr čokolade
ZA UKRAS
- 200 gr proprženih četvrtina oraha
- 200 gr Čokolade
- 100 gr putera
Priprema :
-
Umutiti bjelanca u snijeg, dodati postepeno ostale sastojke i ispeći koru na papiru za pečenje u plehu od rerne. Isto uraditi i sa drugom korom. Potom ih presjeći po širini i napraviti 4 kore.
-
Fil od šećera, jaja, vanile i mlijeka skuhati na pari, pa u topao dodati puter i kockice čokolade.
-
Nafilovati tortu totalno.
-
Propržene četvrtine oraha poredjati po torti, na redove u dva dijela (kao na slici) da bi se kasnije torta lakše sijekla i da bi svako parče dobilo orahe.
Čokoladu i puter zagrijati, lijepo sjediniti i bukvalno ZALITI preko oraha i da curi niz tortu.