Sastojci :
1 ¾ šolje brašna za kolače
2 šolje šećera
¾ šolje kakao praha
1 prašak za pecivo
1 ½ žkešika sode bikarbone
1 kašičica soli
2 velika jaja
1 čaša mlaćenice
½ šolje biljnog ulja
2 kašičice ekstrakta vanilije
1 šolja kipuće vode
1 šolja pekmeza od jagoda
Glazura
3/4 šolja rastopljenog maslaca
1 šolja kakao praha
⅓ šolje mlijeka
4 i pol šolja šećera u prahu
½ kašike ekstrakta vanilije
2 kašike meda
Priprema:
Prethodno zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Namastite kalup za tortu i na dno stavite papir za pečenje.Pomiješajte brašno, šećer, kakao prah, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i sol. Stavite na stranu.
Umutite jaja, mlaćenicu, biljno ulje i ekstrakt vanilije. Dodajte mješavinu brašna, miksajte na srednje jakoj brzini jednu minutu. Dodajte kipuću vodu i dobro izmiješajte.
Pecite 17 do 22 minute. Ohladite kolač na 15 minuta u zamrzivaču. U međuvremenu, napravite glazuru. Pomiješajte rastopljeni maslac i kakao prah. Dodajte mlijeko i šećer u prahu. Izmiješajte i dodajte vaniliju i med. Stavite u zamrzivač na 15 minuta.
Izvadite kolač iz kalupa i prerežite na dva dijela. Stavite jedan biskvit i namažite polovicom pekmeza od jagoda. Stavite drugi biskvit na vrhu prvog i namažite ostatkom pekmeza. Treći biskvit stavite na vrh.
Stavite kolač u zamrzivač na 10 minuta. Izvadite i namažite glazurom cijeli kolač.
Uživajte !!!