SASTOJCI:
150 g
Nestlé Dessert Corsé čokolade
125 g
maslaca
150 g
šećera
3
jaja
250 g
brašna
30 g
kakaa u prahu
1/2 kašike praška za pecivo
3
lista želatine
150 g
šećera
100 ml
vode
3
bjelanjka
soli na vrh noža
ekstrakt od vanilije
šećer u prahu (za posipanje)
Priprema :
Zagrijte pećnicu na 180°C. Obložite lim sa masnim papirom.
Rastopite maslac I čokoladu na pari I ostavite da se ohlade. Izmutite dobro jaja sa šećerom , dok nisu gusta I svijetla, a zatim ih umiješajte u čokoladu I maslac.
Prosijte brašno, kakao I prašak za pecivo zajedno u tu smjesu I dobro promiješajte.
Stavite po kašiku te smjese na masni papir, sa najmanje 5 cm razmaka između svake I pecite 10-12 minuta. Izvadite iz pećnice I ostavite da se ohlade.
Rastopite maslac I čokoladu na pari I ostavite da se ohlade. Izmutite dobro jaja sa šećerom , dok nisu gusta I svijetla, a zatim ih umiješajte u čokoladu I maslac.
Prosijte brašno, kakao I prašak za pecivo zajedno u tu smjesu I dobro promiješajte.
Stavite po kašiku te smjese na masni papir, sa najmanje 5 cm razmaka između svake I pecite 10-12 minuta. Izvadite iz pećnice I ostavite da se ohlade.
Namočite želatinu u hladnoj vodi i ostavite da omekša, najmanje 5 minuta.
Pomiješajte bjelanjce i sol u velikoj posudi. Promiješajte šećer i vodu u manjoj rajngli i stavite na laganu vatru dok se šećer ne rastopi. Pojačajte vatru i kad sirup zavrije (ukoliko imate termometar, stavite ga u posudu sa sirupom), počnite tući bjelanjce dok se ne zapjene i tucite samo dok se ne napravi mekani snijeg. Odložite sa strane dok sirup nije spreman. Nastavite kuhati sirup dok ne dođe do 119C ili kad se počnu stvarati veliki mjehuri i sirup ne kapa nego pada sa žlice u jednoj niti.
Maknite s vatre i sa mikserom na najjačoj brzini, polako u tankom mlazu ulijevajte sirup na snijeg, još uvijek miksajući. Ubacite želatinu u vruću rajnglu od sirupa i promiješajte da se rastopi. Ulijte na bjelanjce, dodajte vaniliju i tucite još oko 3 minute
Stavite po žličicu smjese od bjelanjaka na jedan kolačić I poklopite sa drugim. Ponovite sa ostatkom kolačića.
Pomiješajte bjelanjce i sol u velikoj posudi. Promiješajte šećer i vodu u manjoj rajngli i stavite na laganu vatru dok se šećer ne rastopi. Pojačajte vatru i kad sirup zavrije (ukoliko imate termometar, stavite ga u posudu sa sirupom), počnite tući bjelanjce dok se ne zapjene i tucite samo dok se ne napravi mekani snijeg. Odložite sa strane dok sirup nije spreman. Nastavite kuhati sirup dok ne dođe do 119C ili kad se počnu stvarati veliki mjehuri i sirup ne kapa nego pada sa žlice u jednoj niti.
Maknite s vatre i sa mikserom na najjačoj brzini, polako u tankom mlazu ulijevajte sirup na snijeg, još uvijek miksajući. Ubacite želatinu u vruću rajnglu od sirupa i promiješajte da se rastopi. Ulijte na bjelanjce, dodajte vaniliju i tucite još oko 3 minute
Stavite po žličicu smjese od bjelanjaka na jedan kolačić I poklopite sa drugim. Ponovite sa ostatkom kolačića.
Prijatno !!!