Čokoladni grijeh

By Admin

Sastojci za bisvit:
- 3 jogurta (3 x 180g)
- 3 čaše od jogurta brašna
- 2 čaše šecera
- 1 caša ulja
- 3 velike kašike kakaa
- 1 prašak za pecivo
- 10 kašika mlijeka
Sastojci za tamnu kremu:
- 4 žumanjca
- 10 dag šecera
- 200 ml mlijeka
- 20 dag tamne cokolade za kuhanje
- 500 ml slatkog vrhnja
- 2 instant želatine ( ili 2 vrecice želatine u zrncima + 10 kašiika vode)
- 2 vanilin šecera
- rum - 3 kašike
Sastojci za bijelu kremu:
Svi su sastojci isti kao kod tamne kreme, samo umjesto tamne cokolade uzmite bijelu.

 

Priprema torte čokoladni grijeh:

Biskvit:
U dublju posudu, zajedno prosijte brašno, kakao i pecilni prašak. Napravite udubinu u koju
dodajte jedan po jedan jogurt, cijelo vrijeme miješajuci mikserom, dodajte šecer, deset kašika
mlijeka te na kraju polagano ulijevajte ulje, cijelo vrjeme miksajuci
Kad se sve poveže izlijte smjesu u kalup za tortu (28 cm) obložen papirom za pecenje.
Biskvit stavite peci u zagrijanu pecnicu 20 minuta na 200 °C.
Tamna i bijela krema:
Lagano zagrijati mlijeko sa vanilin šecerom i rumom. Za to vrijeme elektricnom mješalicom
miksati žumanjke sa šecerom dok ne nastane krema. Polagano dolijevati kremu od
žumanjaka u zagrijano mlijeko. Konstatno miješajuci 10 minuta na laganoj vatri dok se malo
ne zgusne. Krema nece biti jako gusta, ostati ce u tekucem stanju. Nemojte ostaviti kremu
da sama kipi na jakoj vatri bez miješanja. U tom slucaju ce se žumanjci zgrušati i odvojiti od
mlijeka. Ohladiti kremu od žutanjaka, rastopiti cokoladu i ohladiti je, bitno je da nije vruca.
Slatko vrhnje izmiksati u šlag, polagano dodavati ohladenu kremu od jaja i rastopljenu
cokoladu. Na kraju dodati instant želatinu, miješati elektricnom miješalicom do se sve ne
poveže i postane cvrsta krema. Biskvit ohladiti i izvaditi iz kalupa, maknuti papir za pecenje,
biskvit vratiti natrag u kalup. Na biskvit staviti bijelu kremu, te na nju tamnu kremu. Tortu
staviti u frižider na nekoliko sati.
Tortu ukrasiti cokoladnim strugotinama koje ce te napraviti na nacin da rastopite cokoladu te
je izlijete na glatku površinu i stavite u frižider da se stvrdne. Pomocu nožica za sir (onaj koji
izgleda poput lopatice) povlacite (oštricom) po cokoladi da dobijete strugotine.
Mali savjeti:
- pomocu cakalice ili štapica za ražnjice nanosite strugotine na tortu, izbjegavajte dirati
cokoladu prstima, zbog topline ruku
- bitno je napomenuti da ako koristite instant želatinu kreme ce biti kremaste i mekane, ali
opet dovoljno cvrste za rezanje a da se torta ne raspadne
- a ako želite da kreme više budu kao parfe kreme, jako cvste, onda umjesto instant
želatine uzmite onu u listicima ili onu u zrncima koju prije uporabe stavite da bubre u
tekucini.
Uživajte!