Tortice sa likerom

By Admin
 Za četiri komada ovakvih tortica promjera 8
cm i visine 5 cm potrebno je
Za biskvit:
- 2 jaja
- 2 kašike šecera
- 2 kašike brašna
- 1 kašika kakaa
- malo likera za namakanje
Za kremu:
- 2 žumanjka
- 3 kašike šecera
- 250 ml mlijeka
- 1 kašika gustina (škrobno brašno)
- 1 list želatine (5g)
- 50 g tamne cokolade
- 250 ml slatkog vrhnja
- 200 ml likera Baileys
Za ukras:
- 150 g šecera za karamel
- malo tamne cokolade
- nekoliko kandiranih kumkvata
Priprema:
1. Prvo napraviti biskvit od dva veca jaja. Odvojiti žumanjke od bjelanjaka i od njih istuci cvrsti
snijeg, dodati kašiku po kašiku šecera, žumanjke i prosijano brašno s kakaom.
2. Na dno nekog pleha položiti masni papir o izliti tijesto u tankom sloju debljine malog
prsta, i peci oko 15 minuta na 180 stC. Te biskvitne mase je malo, a za pet ovakvih tortica je
sasvim dovoljno, pa treba tijesto rasporediti na bilo koji pleh, naravno ne na cijelu površinu.
Kad je peceno, ohladiti.
3. Sad krecemo na izradu ove fine kreme. Prvo list želatine izlomiti i staviti u jako hladnu
vodu da nabubri. Ovdije nam trebaju samo žumanjci, pa cemo njih izmiksati sa šecerom,
gustinom i mlijekom, te ih staviti kuhati u vodenu kupelj (u vecu posudu voda, pa u nju
manja s masom za kremu). Pjenjacem miješati dok se krema ne pocne gustiti. Paziti da
krema ne prokuha, dovoljno je dovesti ju do temperature oko 70 stC. Maknuti s vatre,
odmah u nju umješati usitnjenu cokoladu, te namocen i ocijeden list želatine. Dobro sve
izmješati i staviti u hladnu vodu da se dobro ohladi.
4. Slatko vrhnje istuci u cvrsti šlag i umješati polako liker. Šlag i ohladenu kremu sjediniti.
Ja sam se odlucila da kremu i šlag izmješam lagano da ostane "mramorirano", naravno da
to ne mora biti tako.
5. Da bi dobili oblik tortice, koristila sam obruce za aranžiranje riže ili povrca na tanjuru.
Prvo sam njima izrezala kolutove - dno i dobro ih natopila likerom. Stavila sam obruce na
neki pladanj, utisnula prozirnu i rastezljivu foliju po dnu u stranicama da kasnije lakše
vadimo torticu. Prvo na dno ide namoceno tijesto, zatim nekoliko žlica kreme. Staviti na
hladno da se stisnu. Ja to radim navecer, pa drugo jutro vadim iz kalupa i stavljam ukrase.
6. Osloboditi tortice obruca i folije, ukrasiti ih nekim kandiranim vocem i nitima
karameliziranog šecera.
Savjet:
1. Kumkvat treba narezati i kratko prokuhati u vodi, vodu baciti pa u isti locic ostaviti
kumkvat i dodati nekoliko žlica cecera, te kuhati dok se ne zagusti, a kumkvat ne postane
proziran.
2. Za ukras od karamela uzeti posudu debljeg dna, staviti šecer i otopiti ga na vatri. Kad
pocinje dobivati blago smedu boju, skinuti s vatre. Vilicom izvlaciti niti, to raditi dok se ne
pocnu ukrucivati, a za onaj plocasti ukras, malo karamela izlila sam na masni papir i cvrsto
pritisnula nekim kuhinjskim priborom, u mom slucaju je to kutljaca za pravljenje pire
krompira, koju treba malo namazati obicnim uljem.

Uživajte!!!