Kuglof od jagoda

By Admin
Kuglof od jagoda

Sastojci

  •  300gr. margarina
  •  300gr secera
  •  2 van.secer
  •  6 jaja
  •  300gr brasna po receptu(ja sam stavila 200gr.brasna i 100gr.gustina)
  •  1 pr.za pecivo
  •  1 1/2kasikica cimeta
  •  1 kasika nes kafe
  •  100gr cokolade
  •  sok od 1 narandze

Za fil

  •  500gr jagoda(odvojite 4-5 kom.za ukras)
  •  100gr cokolade
  •  50ml vrhnja za slag

Čokoladna glazura

  •  200gr cokolade
  •  100ml vrhnja za slag
  •   par jagoda za ukras 
Priprema: 

  1. Pijenasto umiksajte omeksali margarin sa obe vrste secera,pa dodajite jedno po jedno jaje dok ne dobijete finu kremu.Onda nastavite mijesati sa zicom pa dodajite brasno sa gustinom i pr. za pecivo.Na kraju dodajte cimet,sok od narandze i sve izmjesajte.Kalup za kuglof namazite maslacem pa pola smjese istresite,a u drugu polovinu dodajte nes kafu i izdrobljenu cokoladu za krupnije komade,izmjesate,pa dodate preko prve smjese i lagano prosarate nozem ili viljuskom.
  2. Zagrijete rernu na 180°C pa pecete kuglof, u toku pecenja mozete ga prekriti sa folijom da ne izgori po vrhu.kad je pecen ostavite ga sa strane da se ohladi.Ohladen izvadite iz kalupa pa ga presjecete vodoravno da dobijete dvije kore.
  3. Jagode ocistite i isjecete na tanke listice.Cokoladu otopite na pari sa vrhnjem,pa prelijete jagode.
  4. Na prvu koru stavite jagode,rasporedite ih,pa prekrijete drugom korom.Lagano stisnete koru da se sve spoji,pripremite coko.glazuru pa prelijete kuglof i ukrasite ga jagodama.

Posluživanje

Sluzite ohladeno.Kuglof je odlican i bez jagoda i cokolade(mirisan i socan..)pa mozete probati i  bez dodataka.Po orginalnom receptu u tijesto umjesto soka od narandze ide pola case crnog vina,pa ko voli neka proba.Mozete isto tako dodavati grozdice,orahe kokos..

Božićni vijenac od medenjaka

By Admin
Božićni vijenac od medenjaka

Sastojci:

Za tijesto:

  •  250 g mljevenih lešnika
  •  300 g medenjaka sa čokoladnom glazurom (nefilovanih)
  •  7 jaja (odvojenih)
  •  200 g mekog maslaca
  •  75 g + 100 g šećera
  •  10 g začina za medenjake
  •  2,5 kašike šumskog meda
  •  100 ml ruma (40% alk.)
  •  prstohvat soli

Za fil i dekoraciju:

  •  400 g gorke čokolade
  •  oko 40 kom. oljušćenih polovina badema
  •  oko 3 kašike pistaća
  •  oko 10 kom. kandiranih trešanja (crvenih) 

Priprema:


  1. Lješnike popeći bez masnoće, ohladiti. Nasjeckati medenjake, pa ih izdrobiti rukama u fine mrvice. Okruglu formu sa rupom vel. 26cm, podmazati i posuti brašnom.
  2. Kremasto umutiti maslac, 75 g šećera i začin. Umješati žumanca i med. Dodati lješnike i medenjake i mješajući dodavati rum. Bjelanca i so čvrsto ulupati. Dodati 100 g šećera i mutiti dok se on ne rastopi. Sada u tjesto dodati malo snijega od bjelanaca, izmješati pa dodati ostali dio.
  3. Tjesto staviti u formu i peći u zagrijanoj pećnici na 160*C, oko 1 1/4 sata (nakon 50 min. prekriti alu-folijom). Posle pečenja ostaviti kolač još 20 min u formi. Onda ga izvaditi i ohladiti.
  4. Nasjeckati čokoladu i otopiti je nad vodenom parom. Čokoladom preliti kolač. Nakon 15 min kolač ukrasiti bademima, pistaćima i kandiranim trešnjama. 
    Uživajte !!!

Tiramisu

By Admin
Tiramisu

Sastojci:

Za biskvit:

  •  4 jaja
  •  120 g šećera
  •  1 Vanilin šećer
  •  2 kašičice instant kafe
  •  3 kašike vode
  •  60 g mljevenih badema
  •  1 kašika naribane narančine korice
  •  100 g brašna
  •  ½ kašičice Praška za pecivo
  •  2 žlice prošeka
  •  2 žlice soka od naranče

Za kremu:

  •  1 Tiramisu Dolcela 
  •  300 ml mlijeka
Priprema:

  1. Žumanjke pjenasto izmiješajte sa šećerom i vanilin šećerom.
  2. Instant kavu pomiješajte s toplom vodom, malo ohladite te dodajte mješavini žumanjaka sa šećerom. Potom dodajte mljevene bademe, naribanu narančinu koricu, brašno koje ste pomiješali s praškom za pecivo i čvrsti snijeg od bjelanjaka.
  3. Biskvitnu smjesu izlijte na lim veličine 30×40 cm obložen pek papirom i pecite u pećnici zagrijanoj na 180°C 10-12 minuta.
  4. Pečeni biskvit malo ohladite, uklonite pek papir i izrežite na tri uzdužne biskvitne trake. Svaku podlogu natopite mješavinom prošeka i narančina soka.
  5. Sadržaj vrećice Tiramisu kreme uspite u hladno mlijeko i miješajte električnom mješalicom (srednjom brzinom) 4-5 minuta.
  6. Na list biskvitne podloge stavite trećinu kreme, poklopite drugom korom, na nju stavite drugu trećinu kreme i poklopite trećom biskvitnom korom, a preostalom kremom premažite površinu treće kore. 

    Savjet

    U Tiramisu kremu možete umiješati 2-3 žlice ohlađene kave.

    Uživajte!!!
 

Voćni užitak

By Admin
Voćni užitak

 

Sastojci:

  •  1 kutija petit keksa
  •  1 kg marelica
  •  cca 1/2 kg malina
  •  3 pudinga od vanilije
  •  1 l mlijeka
  •   malo mlijeka za umociti kekse
  •   malo ruma
  •  4 dcl vrhnja za slag
  •   domaci pekmez od marelica
  •   malo putra
  •   secera po zelji 
Priprema : 
  1. Skuhati 3 pudinga od vanilije u 1 l mlijeka, te u vruce dodati malo putra.
  2. Pripremiti voce, isjeckati ga i poseceriti.
  3. Na dno tepsije redati red keksa namocenih u mlijeko s rumom, preko toga premazati s pekmezom od marelica, pa na to staviti red kajsija, preliti s pola pudinga. Redati opet kekse, premazati pekmezom od marelice te poredati izmjesane marelice s malinama, te odozgo sipati ostatak pudinga od vanilije.
    Na kraju staviti ulupano vrhnje za slag! 
    Uživajte !!!
 

Fantazija sa marmeladom

By Admin
Fantazija sa marmeladom

Sastojci :

  •  200g brasno
  •  2 zlicice prasak za pecivo
  •  175g secer
  •  150ml jogurt
  •  150ml ulje
  •  1 zlicica limunova korica
  •  2 zlicice vanilija ekstrakt ili secer
  •  3 jaja
  •   marmelada od marelica
  •  4-5 bjelanca
  •  2-3 zlice mljeveni orasi 

Priprema : 

  1. U vecu zdjelu umutiti 3 jaja.
    Zatim dodati ulje, jogurt, secer, naribanu limunovu koricu i vaniliju i dobro izmjesati.
    Dodati prosijalo brasno zajedno sa praskom za pecivo i sve zajedno dobro izmjesati elektricnim mikserom.
  2. Uliti u namazanu dublju tavu i staviti u vec zagrijanu pecnicu na 180 C da se pece oko 35 minuta.
    Kad je gotovo izvaditi iz pecnice i ostaviti da se malo ohladi.
  3. Premazati sa marmeladom. Ukoliko imate dzem mozete ga malo razrijediti sa vodom da se lakse premaze.
    Ja sam kolac premazala pola sa marelicom a pola sa marmeladom od jagoda.
  4. Umutiti bjelanjak sa malo secera da dobijete cvrsti snijeg, zatim premazit preko marmelade, posuti sa orasima i vratiti u pecnicu da se malo zapece. Dovoljno je 5-7 minuta.

    Uživajte !!!

Zimska čokoladna čarolija

By Admin

 

Sastojci:

Za biskvit

  •  140gr butera
  •  6 kom jaja
  •  140gr cokolade
  •  150gr secera
  •  100gr brasna
  •  50gr mljevene plazme
  •  pla kasikice praska za pecivo
  •  30gr kakaa

Još:

  •  200gr pekmeza od sumskog voca (sa komadicima voca)
  •  250gr slatkog vrhnja
  •  1 kesica slag fixa
  •  2 kasike secera u prahu
  •  1 vanil secer

Glazura

  •  150gr cokolade
  •  50gr butera
  •  2-3 kasike mlijeka
Priprema :

  1. Buter mutiti pjenasto sa 50gr secera i zumancima.Bjelanca umutiti sa preostalim secerom.Brasno prosjiati sa kakaom i praskom za pecivo.
  2. Cokoladu otopiti na pari pa dodati zumancima, zatim dodati bjelanca i lagano prosijano brasno ´sa kakaom i plazmu.
  3. Promjesati kasikom da se lijepo sjedini i peci u podmazanom i prezlom posutom plehu na 180*C oko pola sata.
  4. Biskvit prohladiti pa presjeci na pola.Otopiti pekmez pa premazati biskviti.
  5. Slatko vrhnje istuci sa slag fixom, secerom i vanil secerom pa premazati biskvit.Namazati ponovo pekmez pa poklopiti drugim biskvitom.Sve premazati ostatkom pekmeza i premazati glazurom od cokolade.

Breskva torta

By Admin


Sastojci :

PODLOGA OD KEKSA:

  •  100 g keksa Petit Beurre
  •  50 g maslaca
  •  malo-cca 1/2 dcl soka od marelice (ili nekog drugog po želji...)
  •  nekoliko izmrvljenih keksiju (koje slažemo iznad 1. kreme)

PUDING S BRESKVAMA:

  •  150 ml vode
  •  4-6 žlica vode (za razmutiti puding sa šećerom)
  •  1 vanilija puding
  •  4 žlice šećera
  •  150-180 g slatkih i mekanih bresaka - oguljenih

VANILA KREMA S MARGARINOM:

  •  300 ml mlijeka
  •  1 vanilija puding
  •  4 žlice šećera
  •  90 g margarina

UKRAS:

  •   čokolada za kuhanje - sitno ribana...
  •   ušećereni komadići lješnjaka 

 
  1. Na dno kalupa za torte staviti pek papir.
  2. Kekse samljeti. Maslac otopiti na laganoj vatri, dodati samljevene kekse i malo soka (cca ½ dcl, tj. po potrebi…). Oblikovati masu i utisnuti je na dno kalupa za torte. Staviti u hladnjak za se stisne, a u međuvremenu napraviti puding.


PUDING S BRESKVAMA:
  1. Breskve isjeckati na sitne komadiće. Nekoliko keksiju izmrviti rukama.
  2. Prašak za puding pomiješati sa šećerom i 4-6 žlica vode (da se ne stvore grudice…).
  3. Zakuhati 150 ml vode, maknuti s vatre, dodati smjesu pudinga i šećera te kratko prokuhati dok se ne dobije gusta masa. Skinuti s vatre i u još vrelu masu umiješati isjeckane breskve.
  4. Podlogu od keksa odvojiti od pek papira i prebaciti na podlogu. Odmah premazati ovim filom, posuti izmrvljenim keksima i ostaviti da se ohladi na sobnoj temperaturi dok pripremamo puding s margarinom.

VANILA KREMA S MARGARINOM:
  1. Prašak za puding pomiješati sa šećerom i 4-6 žlica mlijeka koje smo oduzeli od 300 ml mlijeka navedenih u sastojcima.
  2. Ostatak mlijeka zakuhati, maknuti s vatre, dodati smjesu pudinga i šećera te kratko prokuhati. U topli puding umiješati 90 g omekšalog margarina, kremu premazati po izmrvljenim keksima i kolač prohladiti.

    Ukras :

    Još topli kolač posuti sitno ribanom čokoladom za kuhanje i ušećerenim lješnjacima. Čokolada će se otopiti na kolaču…
    Možete ukrasiti i nečim drugim (po želji…).

Bijeli čupavci

By Admin


Sastojci:

Za biskvit:

  •  3 jaja
  •  50 g šećera
  •  100 ml ulja
  •  100 ml mlijeka
  •  150 g Pšeničnog oštrog brašna tip 400 
  •  ½ vrećice Prašak za pecivo Dolcela
  •  1 Vanilin šećer Dolcela 

Za kremu:

  •  200 ml mlijeka
  •  200 g bijele čokolade
  •  150 g maslaca
  •  2 žlice pina colade (ili nekog drugog likera od kokosa)
  •  120 g kokosovog brašna
  •  100 g listića badema
 Priprema :

  1. Žumanjke i šećer pjenasto izmiješajte.
  2. Dodajte ulje, mlijeko, brašno pomiješano s praškom za pecivo i vanilin šećerom.
  3. Na kraju umiješajte snijeg od bjelanjaka. Smjesu izlijte u namašćenu i brašnom posipanu tepsiju i pecite u pećnici zagrijanoj na 180 °C oko 20 minuta.
  4. Ohlađeni biskvit narežite na kockice.
  5. Mlijeko i čokoladu natrganu na kockice zagrijte.
  6. Kad se otopi dodajte maslac i zagrijte do vrenja.
  7. Maknite s vatre i dodajte pina coladu.
  8. Biskvit umočite u rastopljenu čokoladu i uvaljajte u smjesu kokosova brašna i listića badema.

Posluživanje

Poslužite dobro rashlađeno.

Savjet

Po želji, za "omotač" čupavaca možete koristiti i kombinaciju bijele i tamne čokolade.

Uživajte !!!

Španska krempita

By Admin


Sastojci:

Biskvit

  •  5 jaja
  •  5 kašika šećera
  •  5 kašika brašna
  •  1/2 praška za pecivo
  •  2 kašike tople vode
  •  2 kašike ulja

Lešnik krema

  •  150 g pečenog mljevenog lješnika
  •  1 dl mlijeka
  •  50 g šećera
  •  150 g margarina ili maslaca
  •  50 g mljevene plazme
  •  1 vaanilin šećer
  •  1 kašika ruma

Krem od jaja

  •  6 žumanca
  •  5 kašika brašna
  •  150 g šećera
  •  6,5 dl mlijeka
  •  100 g margarina ili maslaca

Za ukrašavanje

  •  2 šlaga

 

Priprema

  1. Biskvit
    Bjelanca odvojiti od žumanaca pa ih dobro ulupati sa šećerom. Bjelancima, jedno po jedno, dodavati žumanca, brašno, prašak za pecivo, vodu i ulje. Izliti u podmašćen i brašnom posut pleh i peći na 200C 15-tak minuta.
  2. Lešnik krema
    Mljevene pečene lješnike preliti sa kipućim mlekom, dodati plazmu pa malo ohladiti. U još toplu smjesu umješati margarin, vanilin šećer i rum. Toplu kremu preliti preko biskvita.
  3. Krema od jaja
    Žumanca dobro umućkati sa šećerom pa im dodati brašno i malo mlijeka. Ostatak mlijeka pustiti da provri pa dodati žumanca i kuvati dok se ne zgusne. U malo prohlađenu kremu umešati margarin. Toplu kremu preliti preko kreme od lješnika.
  4. Ukrasiti šlagom. 
    Uživajte !!!

Rafaelo kocke

By Admin
Rafaelo kocke


 Sastav:

  • 5 bjelanjaka

  •  250 g šećera
  •  1 limun
  •  150 g Pšeničnog oštrog brašna tip 400
  •  1 Prašak za pecivo 
  •  150 g kokosova brašna



  • Za prvu kremu:

  •  500 ml mlijeka
  •  70 g Pšeničnog oštrog brašna tip 400
  •  70 g šećera
  • Za drugu kremu:

  •  5 žumanjaka
  •  50 g šećera u prahu
  •  250 g maslaca
  • Za posipavanje:

  •  50 g kokosova brašna
  •  

    Priprema

    1. Bjelanjke miješajte električnom miješalicom dok ne dobijete čvrsti snijeg. Miješajući dodajte šećer i limunov sok.
    2. Brašno pomiješajte s praškom za pecivo i kokosovim brašnom pa lagano umiješajte u pripremljeni snijeg. Smjesu istresite u kalup (35×20 cm) premazanu maslacem i pospite brašnom. Biskvit pecite u pećnici zagrijanoj na 180°C oko 25 minuta.
    3. Za prvu kremu: pomiješajte brašno, šećer i 100 ml mlijeka. Preostalo mlijeko zakuhajte i umiješajte pripremljenu smjesu te uz miješanje kuhajte nekoliko minuta, a zatim ohladite uz povremeno miješanje.
    4. Drugu kremu pripremite tako da električnom miješalicom izmiješajte žumanjke sa šećerom u prahu i maslacem.
    5. Ohlađenu prvu i drugu kremu dobro izmiješajte i premažite preko ohlađenog biskvita. Pospite kokosovim brašnom i ohladite.

    Posluživanje

    Kolač narežite na kocke i poslužite.

    Savjet

    Kremu možete pripremiti i tako da izmiješate žumanjke, šećer, brašno i oko 100 ml mlijeka zakuhate u preostalom vrućem mlijeku te kuhate oko 10 minuta dok se ne zgusne. Zatim u ohlađenu kremu umiješajte pjenasto izrađeni maslac i šećer u prahu.

    Šareni kolač

    By Admin

    Sastojci

      BISKVIT
    •  15 dkg šećera
    •  25 dkg brašna
    •  1 dcl ulja
    •  1,5 dcl mlijeka
    •  3 kom jaja
    •  malo korice od limuna
    •  malo soli
    •  1 kom vanilin šećer
    •  1 kom praška za pecivo
      PRELJEV ZA BISKVIT
    •  1,5 dcl voćnog čaja (ja sam stavila okus maline)
    •  3-4 žlice ruma
      KREMA
    •  2 kom puding od čokolade
    •  1 litra mlijeka
    •  10 dkg margarina
      ŠLAG
    •  2 dcl vrhnja za šlag (Hole)
    •   ili
    •  2 vrećice šlag pjene



    PRIPREMA
    1. Žumanjke pjenasto istući sa šećerom. Dodati ostale sastojke te na kraju lagano umiješati ručno snijeg od bjelanjaka.
    2. Biskvit peći na srednjoj temperaturi (180 stupnjeva) oko 20 minuta.
    3. Kada je bisvit pečen odmah ga gusto izbosti drškom drvene kuhače, ta natopiti kolač sa čajem i rumom.
    4. Skuhati 2 pudinga od čokolade na litri mlijeka i u vrući kuhani puding dodati 10 dkg margarina te miješati dok se margarin ne otopi.
    5. Preliti kremu preko ohlađenog biskvita da uđe u rupe.
    6. Na ohlađenu kremu staviti šlag i rezati dok je skroz ohlađen
    Uživajte!!!

    Expres-keks torta

    By Admin
      Sastojci:

      Za Podloge;
    •  500g. petit beurre keksa
      Za Vanilin-kremu;
    •  4 zumanjka
    •  15-18 velikih kasika secera
    •  3 pudinga od vanilije
    •  2 vanilin secera
    •  250ml. mlijeka+1l. mlijeka za kuhanje kreme
      Za Bijeli Saum;
    •  4 bijelanjka cvrsti snijeg
    •  4 velike kasike secera
      Za Sirup;
    •  8 velikih kasika secera
    •  8 velikh kasika vode
    •  2 vanilin secera
      Za Ukrasavanje;
    •   kombinacija tamne i bijele cokolade
    •   i jos
    •   oko 250ml. hladnog mlijeka za natopiti kekse
    •   kockica maslaca za premazivanje pleha(tepsije)gdje ce te slagati kolac 


    1. Zumanjke,secer,pudinge od vanilije,izmijesajte u 250ml. hladnog mlijeka da dobijete gustu,smijesu bez grudica.U drugoj posudi,stavite 1 litar mlijeka da uzavri.Sastavite obadvije smijese,i lagano kuhajte i mijesajte,ali pazite da vam se ne stvore grudice.U pleh (vel.27x37cm),blago ga premazite maslacem,pa slozite prvi red keksa(lagano namocenih u hladno mlijeko).premazite sa vanilin-kremom.
    2. Slozite opet red keksa namocenih u hladno mlijeko,premazite sa vanilin-kremom.Redati tako dok ne utrosite kekse i vanilin-kremu.Zavrsni red mora biti keks.
    3. Stavite u pecnicu na 150C. 10 minuta.
    4. Za to vrijeme napraviti bijelu glazuru;Umutite 4 bijelanjka(hladna iz frizidera) u cvrsti snijeg,postepeno im dodavati secer i nastaviti miksati.Skuhajte za sirup;secer i vodu cca 5 minuta,pa ga lagano dodavati u cvrsti snijeg,sve dok se ne stvori gusta i svijetla pijena.
    5. Kolac izvadite iz pecnice,pa ga premazite bijelom kremom-saumom,pospie mrvicama tamne i bijele cokolade.Ohladite ga najbolje preko noci(bolji je kad odstoji).


    Posluživanje

    Mali moj savjet 1;Sirup se stavlja vruc,i mora se paziti da ide u sredinu sauma,gdje je mikser inace se brzo stvrdne i "karamelizira".U klasicnoj verziji ovoga kolaca on se u principu ne pece,ali ovaj nacin mi je ukusniji i kolac bude jako socan i mekan!
    Mali moj Savjet 2;ako niste vijesti u pripremanju sauma,kolac mozete premazati sa slagom ili tucenim slatkim vrhnjem(i ja ga tako nekada spremim i bude mi cak puno socniji,jer neko ne voli saum,posebno djeca)..pa Vi po zelji kako Vam odgovora,ja sam Vam samo dala "zgodnu ideju":))))

     Uživajte!!