Zimska čokoladna čarolija

By Admin

 

Sastojci:

Za biskvit

  •  140gr butera
  •  6 kom jaja
  •  140gr cokolade
  •  150gr secera
  •  100gr brasna
  •  50gr mljevene plazme
  •  pla kasikice praska za pecivo
  •  30gr kakaa

Još:

  •  200gr pekmeza od sumskog voca (sa komadicima voca)
  •  250gr slatkog vrhnja
  •  1 kesica slag fixa
  •  2 kasike secera u prahu
  •  1 vanil secer

Glazura

  •  150gr cokolade
  •  50gr butera
  •  2-3 kasike mlijeka
Priprema :

  1. Buter mutiti pjenasto sa 50gr secera i zumancima.Bjelanca umutiti sa preostalim secerom.Brasno prosjiati sa kakaom i praskom za pecivo.
  2. Cokoladu otopiti na pari pa dodati zumancima, zatim dodati bjelanca i lagano prosijano brasno ´sa kakaom i plazmu.
  3. Promjesati kasikom da se lijepo sjedini i peci u podmazanom i prezlom posutom plehu na 180*C oko pola sata.
  4. Biskvit prohladiti pa presjeci na pola.Otopiti pekmez pa premazati biskviti.
  5. Slatko vrhnje istuci sa slag fixom, secerom i vanil secerom pa premazati biskvit.Namazati ponovo pekmez pa poklopiti drugim biskvitom.Sve premazati ostatkom pekmeza i premazati glazurom od cokolade.