Božićni vijenac od medenjaka |
Sastojci:
Za tijesto:
- 250 g mljevenih lešnika
- 300 g medenjaka sa čokoladnom glazurom (nefilovanih)
- 7 jaja (odvojenih)
- 200 g mekog maslaca
- 75 g + 100 g šećera
- 10 g začina za medenjake
- 2,5 kašike šumskog meda
- 100 ml ruma (40% alk.)
- prstohvat soli
Za fil i dekoraciju:
- 400 g gorke čokolade
- oko 40 kom. oljušćenih polovina badema
- oko 3 kašike pistaća
- oko 10 kom. kandiranih trešanja (crvenih)
Priprema:
-
Lješnike popeći bez masnoće, ohladiti. Nasjeckati medenjake, pa ih izdrobiti rukama u fine mrvice. Okruglu formu sa rupom vel. 26cm, podmazati i posuti brašnom.
-
Kremasto umutiti maslac, 75 g šećera i začin. Umješati žumanca i med. Dodati lješnike i medenjake i mješajući dodavati rum. Bjelanca i so čvrsto ulupati. Dodati 100 g šećera i mutiti dok se on ne rastopi. Sada u tjesto dodati malo snijega od bjelanaca, izmješati pa dodati ostali dio.
-
Tjesto staviti u formu i peći u zagrijanoj pećnici na 160*C, oko 1 1/4 sata (nakon 50 min. prekriti alu-folijom). Posle pečenja ostaviti kolač još 20 min u formi. Onda ga izvaditi i ohladiti.
-
Nasjeckati čokoladu i otopiti je nad vodenom parom. Čokoladom preliti kolač. Nakon 15 min kolač ukrasiti bademima, pistaćima i kandiranim trešnjama.Uživajte !!!