Božićni vijenac od medenjaka

By Admin
Božićni vijenac od medenjaka

Sastojci:

Za tijesto:

  •  250 g mljevenih lešnika
  •  300 g medenjaka sa čokoladnom glazurom (nefilovanih)
  •  7 jaja (odvojenih)
  •  200 g mekog maslaca
  •  75 g + 100 g šećera
  •  10 g začina za medenjake
  •  2,5 kašike šumskog meda
  •  100 ml ruma (40% alk.)
  •  prstohvat soli

Za fil i dekoraciju:

  •  400 g gorke čokolade
  •  oko 40 kom. oljušćenih polovina badema
  •  oko 3 kašike pistaća
  •  oko 10 kom. kandiranih trešanja (crvenih) 

Priprema:


  1. Lješnike popeći bez masnoće, ohladiti. Nasjeckati medenjake, pa ih izdrobiti rukama u fine mrvice. Okruglu formu sa rupom vel. 26cm, podmazati i posuti brašnom.
  2. Kremasto umutiti maslac, 75 g šećera i začin. Umješati žumanca i med. Dodati lješnike i medenjake i mješajući dodavati rum. Bjelanca i so čvrsto ulupati. Dodati 100 g šećera i mutiti dok se on ne rastopi. Sada u tjesto dodati malo snijega od bjelanaca, izmješati pa dodati ostali dio.
  3. Tjesto staviti u formu i peći u zagrijanoj pećnici na 160*C, oko 1 1/4 sata (nakon 50 min. prekriti alu-folijom). Posle pečenja ostaviti kolač još 20 min u formi. Onda ga izvaditi i ohladiti.
  4. Nasjeckati čokoladu i otopiti je nad vodenom parom. Čokoladom preliti kolač. Nakon 15 min kolač ukrasiti bademima, pistaćima i kandiranim trešnjama. 
    Uživajte !!!