-
Umjesati pjenasto zumanke (7) sa secerom na pari.
-
Dodati otopljenu cokoladu i dobro izmjesati.
-
U hladnu masu dodati pjenasto izmjesani puter.
-
Na kraju dodati, pazljivo mjesajuci zlicu po zlicu, ulupane bjelanjke (samo 6) i sve zajedno izmjesati.
Dodati zlicu konjaka.
-
Odvojiti 1/2 mase, dodati 1,5 zlicu
brasna i izmjesati. Od te mase sa brasnom, peci koru u okrugloj
podmazanoj formi za torte (dijametra 20 cm), na 200ºC oko 10 minuta.
Druga polovina mase, bez brasna, ce biti fil.
Kada se kora ohladi, staviti je na dno
forme, obloziti rubove sa cokoladnim keksima (moze biti Jafa sa
cokoladnom stranom okrenutom vani), istresti fil i ostaviti u frizideru
da se stegne.
-
Ohladjenu tortu preliti glazurom od
cokolade. Otopiti 100 grama cokolade za kuhanje u vodenoj kupelji,
dodati 2 zlice ulja i kada bude mlako 1 zlicu konjaka. Preliti po torti.
-
Ukrasiti visnjama iz kompota ili po
zelji. Ja sam umjesto keksica oblozila strane sa gotovim dekorativnim
biskvitom, kupljenim u specijaliziranoj radnji za kolace.
-
Prije sluzenja izvaditi iz forme na tacnu i servirati.
-
Sto se glazure tice, ja sam je
prilagodila vama, jer u originalnom (brazilskom) receptu za glazure radi
se ovako: u jednu manju serpicu se stavi 0,5 dcl kondenziranog mlijeka
-"dulce de leite" (vjerovatno vi tamo nemate), 0,5 dcl mlijeka, 1 zlica
margarina, 1 zumanjce protjesnjeno kroz sitnu cjediljku i 100 grama
tamne cokolade (43% kakoa). Sve se to mijesa i kuha u vodenoj kupelji i
kada se dobije homogena polutecna masa, malo se prohladi i preliva preko
kolaca. Zato ima taj fini sjaj.
S obzirom da mnogi od vas nemaju kondenzirano mlijeko za kupiti, stavila sam u recept klasicnu glazuru, vama dostupnu.
Ali, ako neko hoce da proba ovu brazilsku glazuru moram da upozorim da se ona u frizideru malo stegne, ali ne sasvim