Sastojci:
Dvije kore
- 5 bjelanaca
- 10 ravnih kasike secera
- 6 na vrh pune kasike mljevenih oraha
- 2 kasike prezli
- 2 kasike brasna
- 1/2 pak prasak za pecivo
Preliv za kore:
- 200gr putera
- 200gr bijele cokolade
- 15 zumanaca
- 200 gr secera u prahu
- 3 pak. vanilin secer
- 2 kasike neskvik
- 150 gr cokolade za kuhanje
- 370 gr putera {moze i margarin }
- 200gr mljevenih oraha
- 3 slag pjene
- 350 ml mlijeka za slag
-
Dvije kore spremamo na isti nacin : Umutimo bjelance,dodamo secer i mutimo dok se secer rastopi.U posudu pomjesamo : mljevene orahe,prezla,brasno i prasak za pecivo.Suhe sastojke dodamo u umucena bjelanca,promjesamo i izrucimo u pleh oblozen pek-papirom {24-30}.Pecemo na 180c oko 15 min. Drugu koru pecemo na isti nacin.
-
Trecu koru spremamo na isti nacin samo umesto mljevene orahe stavimo sjeckane ljesnjake{prethodno pecene}.
- Preliv za kore : na vrlo tihoj vatri otopimo puter i belu cokoladu,sklonimo sa vatre i mjesamo kasikom dok se ne sjedine i malo prohlade. Tri kore stavimo na radnu povrsinu i svaku premazemo ovim prelivom-pazimo da imamo istu kolicinu preliva za sve kore.Ostavimo dok se preliv ne ucvrsti po povrsini kore{5-10min}.
-
Fil: Umutimo zumanca sa secerom u prahu i kuvamo na pari {ja mutim manjom brzinom miksera dok je posuda na pari},dodamo vanilin secer,neskvik.izlomljenu cokoladu i sklonimo posudu sa vatre.Mjesamo da se sve sjedini . Ostavimo krem da se hladi a za to vrijeme izmutimo puter pa sjedinimo sa ohladjenim kremom. Na kraju dodamo mljevene orahe .
-
Na tacnu slazemo kore: Kora sa mljevenim orasima,nanosimo 1/3 fila,preko fila stavljamo koru sa ljesnjacima,fil, kora sa orasima i cijelu tortu premazemo filom.Za dekoraciju ja sam se odlucila za slag penu -3 sleg pene umucene sa 350ml hladnog mleka.Fil je pogodan pa se moze torta obloziti fondanom ili umucenom slatkom pavlakom-po volji.
Posluživanje
Poslije Novogodisnje vecere dobro bi leglo parce ove torte a moze i drugi dan uz kaficu.
Srecna Nova godina!!!!!!!!