Novogodišnja torta

By Admin



Sastojci:


Dvije kore
  •  5 bjelanaca 
  •  10 ravnih kasike secera
  •  6 na vrh pune kasike mljevenih oraha
  •  2 kasike prezli
  •  2 kasike brasna
  •  1/2 pak prasak za pecivo
  Jedna kora : iste sastojke samo umjesto mljevene orahe stavljamo sjeckane ljesnjake-prethodno pecene
  Preliv za kore:
  •  200gr putera
  •  200gr bijele cokolade
  Fil :
  •  15 zumanaca
  •  200 gr secera u prahu
  •  3 pak. vanilin secer
  •  2 kasike neskvik
  •  150 gr cokolade za kuhanje
  •  370 gr putera {moze i margarin }
  •  200gr mljevenih oraha
  •  3 slag pjene
  •  350 ml mlijeka za slag 
 Priprema:
  1. Dvije kore spremamo na isti nacin : Umutimo bjelance,dodamo secer i mutimo dok se secer rastopi.U posudu pomjesamo : mljevene orahe,prezla,brasno i prasak za pecivo.Suhe sastojke dodamo u umucena bjelanca,promjesamo i izrucimo u pleh oblozen pek-papirom {24-30}.Pecemo na 180c oko 15 min. Drugu koru pecemo na isti nacin.
  2. Trecu koru spremamo na isti nacin samo umesto mljevene orahe stavimo sjeckane ljesnjake{prethodno pecene}.
  3. Preliv za kore : na vrlo tihoj vatri otopimo puter i belu cokoladu,sklonimo sa vatre i mjesamo kasikom dok se ne sjedine i malo prohlade. Tri kore stavimo na radnu povrsinu i svaku premazemo ovim prelivom-pazimo da imamo istu kolicinu preliva za sve kore.Ostavimo dok se preliv ne ucvrsti  po povrsini kore{5-10min}.
  4. Fil: Umutimo zumanca sa secerom u prahu i kuvamo na pari {ja mutim manjom brzinom miksera dok je posuda na pari},dodamo vanilin secer,neskvik.izlomljenu cokoladu i sklonimo posudu sa vatre.Mjesamo da se sve sjedini . Ostavimo krem da se hladi a za to vrijeme izmutimo puter pa sjedinimo sa ohladjenim kremom. Na kraju dodamo mljevene orahe .
  5. Na tacnu slazemo kore: Kora sa mljevenim orasima,nanosimo 1/3 fila,preko fila stavljamo koru sa ljesnjacima,fil, kora sa orasima i cijelu tortu premazemo filom.Za dekoraciju ja sam se odlucila za slag penu -3 sleg pene umucene sa 350ml hladnog mleka.Fil je pogodan pa se moze torta obloziti  fondanom ili umucenom slatkom pavlakom-po volji.


    Posluživanje

    Poslije Novogodisnje vecere dobro bi leglo parce ove torte a moze i drugi dan uz kaficu.

    Srecna Nova godina!!!!!!!!