Za biskvit
- 5 jaja
- 300 gr secera
- 5 kasika vruce vode
- 250 gr brasna
- pola kesice praska za pecivo
Za vanila kremu
- 2 jaja
- 5 kasika secera
- 5 kasika brasna ili gustina
- 2 kesice vanilin secera
- 150 gr putera
- oko 100 gr secera u prahu
Za ukras
- slag,umucena slatka pavlaka,mlJeveni orasi,bademi
- dzem od jagoda
Priprema :
-
Izmutiti 5 bjelanaca u cvrst snijeg,a u drugoj posudi za mucenje staviti 5 zumanaca,300 gr secera i 5 kasika vruce vode.Mutiti dok se masa ne zgusne.
-
Dodati zumancima 250gr brasna,izmjesanim sa pola kesice praska za pecivo i lagano umjesati snijeg od bjelanaca.
-
Pecnicu zagrijati na 180.Masu izliti u kalup (moj je 26 cm) oblozen papirom za pecenje ili podmazan i posut brasnom.Peci nekih 25-30 minuta.Sve zavisi od pecnice...mozda ce trebati manje,mozda vise...proveriti najbolje cackalicom.
-
Ohladiti tortu i za to vreme pripremiti fil: 1/2 l mlijeka staviti da zakuha,pazeci da ne zagori.Za to vrijeme u manjoj posudici izmutiti 2 jaja sa 5 kasika secera,5 kasika brasna i 2 vanilin secera.Ako je masa gusta dodati malo provrelog mlijeka i izmjesati.Tu masu izruciti u mlijeko i skuhati krem.Ohladiti.
-
Posebno umutiti 150 gr putera sa kolicinom secera po zelji (ja stavim oko 100 gr) i u to dodati ohladjeni krem i sve zajedno mikserom lijepo umutiti,da se dobije glatka krema.
-
Ohladjeni biskvit prerezati na 3 dijela,kremu takodje rasporediti u 3 posudice i filovati tortu.Svaku koru prethodno premazati dzemom od jagoda ili nekim drugim po zelji,vazno da ima kiselkasti ukus,vanila krem,kora...itd.Zavrsiti korom i ostatkom fila premazati koru odozgo i sa strane.
-
Torta se moze ukrasiti po zelji slagom,posuti mljevenim bademima ili orasima...ovako ili onako,torta ima izvanredan ukus :).
-
Tortu malo ohladiti...par sati je dovoljno i onda naravno uzivati :).
:)
Izvor:http://www.coolinarika.com