Breskva torta

By Admin


Sastojci :

PODLOGA OD KEKSA:

  •  100 g keksa Petit Beurre
  •  50 g maslaca
  •  malo-cca 1/2 dcl soka od marelice (ili nekog drugog po želji...)
  •  nekoliko izmrvljenih keksiju (koje slažemo iznad 1. kreme)

PUDING S BRESKVAMA:

  •  150 ml vode
  •  4-6 žlica vode (za razmutiti puding sa šećerom)
  •  1 vanilija puding
  •  4 žlice šećera
  •  150-180 g slatkih i mekanih bresaka - oguljenih

VANILA KREMA S MARGARINOM:

  •  300 ml mlijeka
  •  1 vanilija puding
  •  4 žlice šećera
  •  90 g margarina

UKRAS:

  •   čokolada za kuhanje - sitno ribana...
  •   ušećereni komadići lješnjaka 

 
  1. Na dno kalupa za torte staviti pek papir.
  2. Kekse samljeti. Maslac otopiti na laganoj vatri, dodati samljevene kekse i malo soka (cca ½ dcl, tj. po potrebi…). Oblikovati masu i utisnuti je na dno kalupa za torte. Staviti u hladnjak za se stisne, a u međuvremenu napraviti puding.


PUDING S BRESKVAMA:
  1. Breskve isjeckati na sitne komadiće. Nekoliko keksiju izmrviti rukama.
  2. Prašak za puding pomiješati sa šećerom i 4-6 žlica vode (da se ne stvore grudice…).
  3. Zakuhati 150 ml vode, maknuti s vatre, dodati smjesu pudinga i šećera te kratko prokuhati dok se ne dobije gusta masa. Skinuti s vatre i u još vrelu masu umiješati isjeckane breskve.
  4. Podlogu od keksa odvojiti od pek papira i prebaciti na podlogu. Odmah premazati ovim filom, posuti izmrvljenim keksima i ostaviti da se ohladi na sobnoj temperaturi dok pripremamo puding s margarinom.

VANILA KREMA S MARGARINOM:
  1. Prašak za puding pomiješati sa šećerom i 4-6 žlica mlijeka koje smo oduzeli od 300 ml mlijeka navedenih u sastojcima.
  2. Ostatak mlijeka zakuhati, maknuti s vatre, dodati smjesu pudinga i šećera te kratko prokuhati. U topli puding umiješati 90 g omekšalog margarina, kremu premazati po izmrvljenim keksima i kolač prohladiti.

    Ukras :

    Još topli kolač posuti sitno ribanom čokoladom za kuhanje i ušećerenim lješnjacima. Čokolada će se otopiti na kolaču…
    Možete ukrasiti i nečim drugim (po želji…).

Bijeli čupavci

By Admin


Sastojci:

Za biskvit:

  •  3 jaja
  •  50 g šećera
  •  100 ml ulja
  •  100 ml mlijeka
  •  150 g Pšeničnog oštrog brašna tip 400 
  •  ½ vrećice Prašak za pecivo Dolcela
  •  1 Vanilin šećer Dolcela 

Za kremu:

  •  200 ml mlijeka
  •  200 g bijele čokolade
  •  150 g maslaca
  •  2 žlice pina colade (ili nekog drugog likera od kokosa)
  •  120 g kokosovog brašna
  •  100 g listića badema
 Priprema :

  1. Žumanjke i šećer pjenasto izmiješajte.
  2. Dodajte ulje, mlijeko, brašno pomiješano s praškom za pecivo i vanilin šećerom.
  3. Na kraju umiješajte snijeg od bjelanjaka. Smjesu izlijte u namašćenu i brašnom posipanu tepsiju i pecite u pećnici zagrijanoj na 180 °C oko 20 minuta.
  4. Ohlađeni biskvit narežite na kockice.
  5. Mlijeko i čokoladu natrganu na kockice zagrijte.
  6. Kad se otopi dodajte maslac i zagrijte do vrenja.
  7. Maknite s vatre i dodajte pina coladu.
  8. Biskvit umočite u rastopljenu čokoladu i uvaljajte u smjesu kokosova brašna i listića badema.

Posluživanje

Poslužite dobro rashlađeno.

Savjet

Po želji, za "omotač" čupavaca možete koristiti i kombinaciju bijele i tamne čokolade.

Uživajte !!!

Španska krempita

By Admin


Sastojci:

Biskvit

  •  5 jaja
  •  5 kašika šećera
  •  5 kašika brašna
  •  1/2 praška za pecivo
  •  2 kašike tople vode
  •  2 kašike ulja

Lešnik krema

  •  150 g pečenog mljevenog lješnika
  •  1 dl mlijeka
  •  50 g šećera
  •  150 g margarina ili maslaca
  •  50 g mljevene plazme
  •  1 vaanilin šećer
  •  1 kašika ruma

Krem od jaja

  •  6 žumanca
  •  5 kašika brašna
  •  150 g šećera
  •  6,5 dl mlijeka
  •  100 g margarina ili maslaca

Za ukrašavanje

  •  2 šlaga

 

Priprema

  1. Biskvit
    Bjelanca odvojiti od žumanaca pa ih dobro ulupati sa šećerom. Bjelancima, jedno po jedno, dodavati žumanca, brašno, prašak za pecivo, vodu i ulje. Izliti u podmašćen i brašnom posut pleh i peći na 200C 15-tak minuta.
  2. Lešnik krema
    Mljevene pečene lješnike preliti sa kipućim mlekom, dodati plazmu pa malo ohladiti. U još toplu smjesu umješati margarin, vanilin šećer i rum. Toplu kremu preliti preko biskvita.
  3. Krema od jaja
    Žumanca dobro umućkati sa šećerom pa im dodati brašno i malo mlijeka. Ostatak mlijeka pustiti da provri pa dodati žumanca i kuvati dok se ne zgusne. U malo prohlađenu kremu umešati margarin. Toplu kremu preliti preko kreme od lješnika.
  4. Ukrasiti šlagom. 
    Uživajte !!!

Rafaelo kocke

By Admin
Rafaelo kocke


 Sastav:

  • 5 bjelanjaka

  •  250 g šećera
  •  1 limun
  •  150 g Pšeničnog oštrog brašna tip 400
  •  1 Prašak za pecivo 
  •  150 g kokosova brašna



  • Za prvu kremu:

  •  500 ml mlijeka
  •  70 g Pšeničnog oštrog brašna tip 400
  •  70 g šećera
  • Za drugu kremu:

  •  5 žumanjaka
  •  50 g šećera u prahu
  •  250 g maslaca
  • Za posipavanje:

  •  50 g kokosova brašna
  •  

    Priprema

    1. Bjelanjke miješajte električnom miješalicom dok ne dobijete čvrsti snijeg. Miješajući dodajte šećer i limunov sok.
    2. Brašno pomiješajte s praškom za pecivo i kokosovim brašnom pa lagano umiješajte u pripremljeni snijeg. Smjesu istresite u kalup (35×20 cm) premazanu maslacem i pospite brašnom. Biskvit pecite u pećnici zagrijanoj na 180°C oko 25 minuta.
    3. Za prvu kremu: pomiješajte brašno, šećer i 100 ml mlijeka. Preostalo mlijeko zakuhajte i umiješajte pripremljenu smjesu te uz miješanje kuhajte nekoliko minuta, a zatim ohladite uz povremeno miješanje.
    4. Drugu kremu pripremite tako da električnom miješalicom izmiješajte žumanjke sa šećerom u prahu i maslacem.
    5. Ohlađenu prvu i drugu kremu dobro izmiješajte i premažite preko ohlađenog biskvita. Pospite kokosovim brašnom i ohladite.

    Posluživanje

    Kolač narežite na kocke i poslužite.

    Savjet

    Kremu možete pripremiti i tako da izmiješate žumanjke, šećer, brašno i oko 100 ml mlijeka zakuhate u preostalom vrućem mlijeku te kuhate oko 10 minuta dok se ne zgusne. Zatim u ohlađenu kremu umiješajte pjenasto izrađeni maslac i šećer u prahu.

    Šareni kolač

    By Admin

    Sastojci

      BISKVIT
    •  15 dkg šećera
    •  25 dkg brašna
    •  1 dcl ulja
    •  1,5 dcl mlijeka
    •  3 kom jaja
    •  malo korice od limuna
    •  malo soli
    •  1 kom vanilin šećer
    •  1 kom praška za pecivo
      PRELJEV ZA BISKVIT
    •  1,5 dcl voćnog čaja (ja sam stavila okus maline)
    •  3-4 žlice ruma
      KREMA
    •  2 kom puding od čokolade
    •  1 litra mlijeka
    •  10 dkg margarina
      ŠLAG
    •  2 dcl vrhnja za šlag (Hole)
    •   ili
    •  2 vrećice šlag pjene



    PRIPREMA
    1. Žumanjke pjenasto istući sa šećerom. Dodati ostale sastojke te na kraju lagano umiješati ručno snijeg od bjelanjaka.
    2. Biskvit peći na srednjoj temperaturi (180 stupnjeva) oko 20 minuta.
    3. Kada je bisvit pečen odmah ga gusto izbosti drškom drvene kuhače, ta natopiti kolač sa čajem i rumom.
    4. Skuhati 2 pudinga od čokolade na litri mlijeka i u vrući kuhani puding dodati 10 dkg margarina te miješati dok se margarin ne otopi.
    5. Preliti kremu preko ohlađenog biskvita da uđe u rupe.
    6. Na ohlađenu kremu staviti šlag i rezati dok je skroz ohlađen
    Uživajte!!!

    Expres-keks torta

    By Admin
      Sastojci:

      Za Podloge;
    •  500g. petit beurre keksa
      Za Vanilin-kremu;
    •  4 zumanjka
    •  15-18 velikih kasika secera
    •  3 pudinga od vanilije
    •  2 vanilin secera
    •  250ml. mlijeka+1l. mlijeka za kuhanje kreme
      Za Bijeli Saum;
    •  4 bijelanjka cvrsti snijeg
    •  4 velike kasike secera
      Za Sirup;
    •  8 velikih kasika secera
    •  8 velikh kasika vode
    •  2 vanilin secera
      Za Ukrasavanje;
    •   kombinacija tamne i bijele cokolade
    •   i jos
    •   oko 250ml. hladnog mlijeka za natopiti kekse
    •   kockica maslaca za premazivanje pleha(tepsije)gdje ce te slagati kolac 


    1. Zumanjke,secer,pudinge od vanilije,izmijesajte u 250ml. hladnog mlijeka da dobijete gustu,smijesu bez grudica.U drugoj posudi,stavite 1 litar mlijeka da uzavri.Sastavite obadvije smijese,i lagano kuhajte i mijesajte,ali pazite da vam se ne stvore grudice.U pleh (vel.27x37cm),blago ga premazite maslacem,pa slozite prvi red keksa(lagano namocenih u hladno mlijeko).premazite sa vanilin-kremom.
    2. Slozite opet red keksa namocenih u hladno mlijeko,premazite sa vanilin-kremom.Redati tako dok ne utrosite kekse i vanilin-kremu.Zavrsni red mora biti keks.
    3. Stavite u pecnicu na 150C. 10 minuta.
    4. Za to vrijeme napraviti bijelu glazuru;Umutite 4 bijelanjka(hladna iz frizidera) u cvrsti snijeg,postepeno im dodavati secer i nastaviti miksati.Skuhajte za sirup;secer i vodu cca 5 minuta,pa ga lagano dodavati u cvrsti snijeg,sve dok se ne stvori gusta i svijetla pijena.
    5. Kolac izvadite iz pecnice,pa ga premazite bijelom kremom-saumom,pospie mrvicama tamne i bijele cokolade.Ohladite ga najbolje preko noci(bolji je kad odstoji).


    Posluživanje

    Mali moj savjet 1;Sirup se stavlja vruc,i mora se paziti da ide u sredinu sauma,gdje je mikser inace se brzo stvrdne i "karamelizira".U klasicnoj verziji ovoga kolaca on se u principu ne pece,ali ovaj nacin mi je ukusniji i kolac bude jako socan i mekan!
    Mali moj Savjet 2;ako niste vijesti u pripremanju sauma,kolac mozete premazati sa slagom ili tucenim slatkim vrhnjem(i ja ga tako nekada spremim i bude mi cak puno socniji,jer neko ne voli saum,posebno djeca)..pa Vi po zelji kako Vam odgovora,ja sam Vam samo dala "zgodnu ideju":))))

     Uživajte!!

    Torta španski vjetar

    By Admin

    Sastojci


      Za kore:
    •  12 bjelanaca
    •  600 gr šećera
    •  3 kašike soka od limuna
      Fil I:
    •  12 žumanaca
    •  200 gr šećera
    •  2 kesice pudinga od vanile
    •  5 kašika gustina
    •  1 l mlijeka
    •  250 gr margarina
    •  125 gr maslaca
    •  200 gr pečenih mljevenih lješnika
    •  100 gr crne čokolade
      Fil II:
    •  200 gr šlaga u prahu
    •  3 dcl mijleka
      Za ukrašavanje:
    •  200 gr šlaga u prahu
    •  3 dcl vode
    Priprema :

    1. Kora: Umutiti 4 bjelanca sa 200 gr šećera i 1 kašikom soka od limuna. Mutiti toliko dugo da se šećer istopi. Masu staviti u pleh veličine 25x35, prethodno obložen papirom. Rernu ugrijati na 200 stepeni, staviti pleh sa umućenim bjelancima i tada smanjiti temperaturu na 120 stepeni i sušiti 1 sat.Tako napraviti još 2 kore.
    2. Fil I: Umutiti 12 žumanaca sa 200 gr šećera, dodati 2 pudinga, 5 kašika gustina i malo mlijeka od 1 litra. Preostalo mlijeko od 1 litra staviti na vatru da se zagrije, dodati smjesu od umućenih žumanaca i kuhati. Kad se skuha i ohladi dodati  prethodno umućen margarin i maslac. Fil podjeliti na 2 diijela, u jedan dio dodati 200 gr mljevenih lješnika a u drugi dio 100 gr istopljene čokolade.
    3. Fil II: Umutiti 200 gr šlaga sa 3 dcl mlijeka.
    4. Filovati tortu. Kora, fil sa čokoladom, fil sa lješnikom, fil II, kora, fil sa čokoladom, fil sa lješnikom, fil II, kora, fil sa čokoladom, fil sa lješnikom, fil II.

      Uživajte i prijatno !!!

    Milenium torta

    By Admin

    Sastojci:

    Krckava podloga

    •  100 gr. čokolade za kuhanje 40% kakao mase
    •  100 gr. poprženih i mljevenih lješnjaka

    Ganache mousse krema

    •  100 gr. kuvertire 70 % kakao mase
    •  50 ml. mlijeka
    •  150 ml. slatkog vrhnja biljnog

    Mousse od bijele čokolade

    •  150 gr. bijele čokolade
    •  150 ml. slatkog vrhnja biljnog
    •  50 ml mlijeka

    Mousse od tamne čokolade

    •  150 gr. čokolade za kuhanje 40 % kakao mase
    •  150 ml slatkog vrhnja biljnog
    •  50 ml. mlijeka

    Ganache od kuvertire i mliječne čokolade - preljev preko torte -

    •  150 gr. mliječne čokolade
    •  75 gr. kuvertire 70 %
    •  75 gr. čokolade za kuhanje 40 %
    •  300 ml slatkog vrhnja biljnog 
       Priprema :
     
    Da , priča se nastavlja...kao što uvod kaže...predivan dan..ali i predivna torta...velika tajna ali nije više .
    Dok smo degustirali njene čari sa svakim pojedinačnim djelom i u konačnici sveukupnim okusom,zaključak je taj da nije neizvedivo je napraviti :)
    zašto ne isprobati...naravno da nije identična,jer Milenium izrađuje svoje čokolade i torta je rađena sa njima a ne kupovnim..i vjerojatno je tu još neki tajni sastojak koji samo oni znaju,jer se nigdje ne može pronaći niti slika niti recept .

    Za krckavu podlogu , popržiti lješnjake i očistiti ih od ljuskica , samljeti na krupnije komadiće i pomiješati sa otopljenom čokoladom.Staviti dobivenu masu na masni papir veličine oko 20 cm.
    Stisnutu i ohlađenu okrenuti i maknuti papir gdje ćemo dobiti  predivnu čokoladnu podlogu punu lješnjaka.


    Za ganache mousse kremu , slatko vrhnje , mlijeko i čokoladu , staviti na laganu vatru da se otopi i kada baci prvi ključ , maknuti na stranu da se hladi.
    Krema ne smije biti tvrda , nego tekuća ,a opet hladna.Izmiksati je par minuta da se dobije lijepa pjena poput moussa.
    Premazati preko krckave podloge.


    Za bijeli mousse , pomiješati količinu mlijeka i slatkog vrhnja , izmikasti do pola i u to lagano dodavati otopljenu bijelu čokoladu.Sa najmanjom brzinom povezati sastojke i prekriti preko tamne kreme koju smo u međuvremenu stavili i koja se hladila u frižideru.

    Za tamni mousse , ponoviti postupak kao sa bijelom čokoladom.Prekriti preko bijele kreme i ponovno sve staviti u frižider da se stisne i poveže.

    Za ganache (preljev) prokuhati slatko vrhnje. Mliječnu čokoladu staviti u jednu posudu , a tamnu i kuvertiru u drugu posudu. ravnomjerno podijeliti vrhnje po čokoladama i dobro sve špatulicom pomiješati da se čokolade otope i da nema grudica , ohladiti i pojedinačno svaku preliti po torti , prvo mliječnu , ohladiti , pa onda preko nje tamnu.

    Uživajte i ovoj predivnoj torti !!!

    Banana torta

    By Admin

     

    Sastojci:


      BISKVIT:
    •  2 cijela jaja
    •  8 zlica secera
    •  8 zlica mlijeka
    •  8 zlica ulja
    •  4 zlice brasna
    •  4 zlice skrobnog brasna
    •  1 zlica kakao
    •  1/2 praska za pecivo
    •   PRELIV ZA BISKVIT
    •  1 dl mlijeka
    •  3 zlice ruma
    •   FIL
    •  2 pudinga od vanilije
    •  4 zlice secera
    •  7 dl. mlijeka
    •  2,5 dl slatkog vrhnja ( slag )
    •  5 - 6 banana
    •  1 limun sok
    Priprema :
     
    1. Jaja i secer izmiksati dok ne postanu pjenasti. Jaja neka budu sobne temperature. Tako dobijete brzo i jako pjenastu smjesu. Dodati ostale sastojke.
    2. Peci u tepsiji ø 26, na 180*c dok se biskvit ne odvoji od ruba tepsije.
    3. Pecen biskvit  kratko ostavite da se ohladi. Premjestiti ga na podlogu na kojoj ce  torta biti servirana. Jos topao biskvit  prelijte sa prokuhanim mlijekom u koje dodate rum.
    4. Puding skuhajte na uobicajeni nacin, ostavite ga da se ohladi. U medju vremenu izmiksajte slag, pa dodajte ohladjenom pudingu. Puding prvo dobro izmiksajte, da nestanu grudvice pa tek onda dodajte slag.
    5. Banane presijecite po duzini, poprskajte ih limunovim sokom sa svih strana. To ce sprijeciti da banane ne potamne.
    6. Biskvit premazete polovicom fila, poredate banane i premazete ih ostatkom fila.
    7. Torta je dosta blaga sto se tice slatkoce. Ko voli sladje, moze dodati par zlica secera u mlijeko za preliv.

    Posluživanje

    Najbolja je kad se dobro rashladi!!! :))

    Torta od crno bijele čokolade

    By Admin


    Sastojci:
    - 250g putera
    - 140g šećera u prahu
    - 140g čokolade za kuhanje
    - 5 žumanaca
    - 5 bjelanaca
    - 140g mehkog brašna
    Za fil:
    - 7 jaja
    - 7 kašika šećera
    - 125g putera
    100g bijele čokolade
    Za glazuru:
    - 140g šećera u prahu
    - 1/4 l tople vode
    - 180g čokolade za kuhanje

    Priprema:
    Puter pjenasto umutiti. Zatim dodati šećer u prahu i dalje mutiti. Razmekšati čokoladu i umješati je u puter. Zatim dodati, i dalje mješajući, jedno po jedno žumance. Od bjelanaca napraviti čvrst snijeg, dodati ga u masu i na kraju umješati brašno. Kalup za tortu namazati puterom, posuti brašnom, sipati masu i peći u umjereno zagrijanoj pećnici oko 1 sat.

    Kuhati na pari žumanca sa šećerom. Dodati čokoladu. U ohlađen fil dotati snijeg od bjelanaca i pjenasto umućen puter. Ohlađenu tortu presjeći na pola (s tim da donja kora bude tanja). Nafilovati je.

    Glazuru za tortu pripremiti na sljedeći način: šećer u prahu preliti sa 1/4 litra tople vode da se šecer istopi. Dodati čokoladu i mješati na šporetu dok se čokolada ne otopi i dobije se masa dovoljne gustine za preliv. Preliti cijelu tortu glazurom i ukrasiti po želji.

    Uživajte !!!

    Rolat od banana

    By Admin

    Sastojci

    •  7 jaja
    •  5 kasika mljevenih oraha
    •  2 kasike brasna
    •  7 kasika secera
    •  1/2 praska za pecivo
    •  100 gr cokolade za kuhanje
    •  2 vanilin secera
    •  4 vece banane 
     
    1. Kora: Umute se bjelanca sa secerom, zatim se dodaju zumanca jedno po jedno i mjesaju zicom ili varjacom, dodajte  brasno i orahe. Treba da bude gusce nego za palacinke, da ga bukvalno sipate na pleh od rerne na koji ste stavili papir za pecenje. Pece se oko 20 - 30 min na 180C.

    2. Fil:
      Staviti pola litre mlijeka i 2 vanilin secera da provrije.
      Za to vrijeme, izmjesajte 6 kasika ostrog brasna sa malo hladnog mlijeka (kao za puding), kada je mlijeko provrilo, sklonite ga sa ringle i umjesajte brasno (da nema grudvica) i vratite na vatru da se malo zgusne stalno mjesajuci.

    3. Kada se skroz ohladilo dodate mu umucenih 250 gr. putera sa 250 gr, secera u prahu i lijepo sjedinite.
    4. Gotovu koru odvojite od papira i stavite na vlaznu krpu (na koju ste posuli malo kristal secera, da se ne zaljepi), i onda zajedno sa krpom uvijete u rolat.
      Poslije 10 min. odvijete ga, sklonite krpu, i na jednu polovinu namazete fil, poredate 4 banane i zavijete ponovo u rolat.
    5. Prelijte ga glazurom od cokolade:
      100 gr cokolade za kuhanje lagano otapajte u serpici (ja u tu svrhu koristim mali teflonski tiganj) pa dodajte 1 kasiku ulja  i parcence putera. Sklonite sa vatre i jos malo promesajte da se dobije kompaktna masa.
      Ako zelite da vam glazura bude mekana i da se ne lomi, slobodno dodajte 3-4 kasike mlijeka.