Puding kocke

By Admin
Puding kocke
Puding kocke

Sastojci

Za biskvit:

  •  5 jaja
  •  120 g šećera
  •  1 Limun šećer 
  •  100 ml ulja
  •  150 g Pšeničnog oštrog brašna tip 400 
  •  ½ vrećice Praška za pecivo
  •  20 g kakaa
  •  2 žlice vode

Za kremu:

  •  1 Puding vanilin 
  •  80 g šećera
  •  500 ml mlijeka
  •  20 g kokosova brašna

Za posipavanje:

  •   kokosovo brašno

Priprema :
  1. Jaja i šećer pjenasto izmiješajte. Dodajte limun šećer i ulje. Na kraju lagano umiješajte brašno pomiješano s praškom za pecivo. 
  2. Pola smjese izlijte u tepsiju (32x20 cm) koju ste prethodno namazali maslacem i posuli brašnom. Pecite u pećnici zagrijanoj na 180 °C 15 minuta. 
  3. Prašak za puding pomiješajte sa šećerom i malo mlijeka. Preostalo mlijeko i kokosovo brašno zagrijte do vrenja. Umiješajte pripremljeni puding i kuhajte nekoliko minuta. Još toplu smjesu prelijte preko pečenog biskvita. 
  4. U drugi dio biskvitne smjese dodajte kakao i vodu. Prelijte preko pudinga i poravnajte. Kolač pecite u pećnici zagrijanoj na 180°C 15 minuta.

Posluživanje

Ohlađeni kolač pospite kokosovim brašnom, narežite na kocke i poslužite.

Savjet

Puding od vanilije možete zamijeniti i pudingom od čokolade.

Brzi jogurt kolač

By Admin
Brzi jogurt kolač
Brzi jogurt kolač

 

Sastojci

  •  400 grama pettit keksa
  •  500 ml čvrstog jogurta
  •  200 ml kiselog vrhnja
  •  1 čaša (od jogurta) šečera
  •   višnje (cca 1/3 staklenke)
  •  250 ml vrnja za šlag
  •  malo naribane čokolade
 Priprema:

U kalup ( koristila sam kalup veličine 32 x 22 cm) složite pettit kekse, a ostatak keksa izlomite ( svaki keks na 6-7 komadića).
U većoj posudi izmiješajte jogurt, kiselo vrhnje i šečer te u tu smjesu dodajte izlomljene kekse i dobro izmiješajte te istresite na posložene kekse.
Kremu malo poravnajte i po njoj složite višnje koje žlicom lagano utistnite u kremu.
Izmiksajte vrnje za šlag te šlagom premažite kolač. Pospite naribanom čokoladom.
Kolač stavite u hladnjak 2-3 sata.
( teglica višanja koju sam koristila je 680 grama, netto ploda 350 grama)

Posluživanje

Ohlađeni kolač izrežite na kocke i uživajte.
 

Banana kolač II

By Admin
Banana kolač II
Banana kolač II

Sastojci

     Za koru:

     5 jaja,
      5 kašika šećera,
      4 kašike brašna,
      2 kašike kakaa,
      pola praška za pecivo.

      Za preliv kore je potrebno još :

    1,5dl mlijeka i 1 kašika šećera.
    
 Za fil: 

      500ml mlijeka,
      1 vanila puding,
      3 kašike brašna,
      8 punih kašika šećera i 1 vanilin šećer,
      200gr margarina,
      100gr čokolade za kuhanje,
      3 veće banane.
     I još: 300gr šlaga.

Priprema:

  1. Odvojiti bjelanca od žumanaca, zatim dobro umutiti samo bjelanca sa šećerom, pa dodati žumanca i na kraju lagano umješati brašno pomješano sa kakaom i praškom za pecivo, sve lijepo sjediniti. Sipati u pleh 20x30 koji ste obložili papirom za pećenje i peći u rerni zagrijanoj na 200C, peći oko 15 min na 200C ili malo duže na 180C. Pećenu koru izvaditi iz rerne, ostaviti je u plehu i kada se malo ohladi preliti je sa 1.5dl mlakog mlijeka koje ste prethodno prokuhali sa kašikom šećera ( ja sam tu dodala i jadnu kesicu vanilin šećera ).

  2. Fil: Staviti 3dl mlijeka sa 8 kašika šećera i vanilin šećerom da se kuha, a u preostalih 2dl hladnog mlijeka razmutiti puding i brašno, kada mlijeko provrije sipati razmućen puding i mješati dok se ne ukuhha, vrlo kratko. Skinuti sa vatre i ostaviti da se skroz ohladi.

  3. Umutiti 200gr margarina pa sjediniti sa ohladjenim pudingom, u taj fil dodati 50gr otopljene čokolade i lijepo sjediniti. Ostaviti fil po strani i umutiti 300gr šlaga sa običnom ili mineralnom vodom, i zatim 4 pune kašike šlaga dodati u fil i umutiti. Banane očistiti i isjeći na kockice i dodati u fil, ja to sjedinim kašikom, ne mikserom, da se banane ne bi zgnječile.

  4. Ohladjenu koru lagano prenjeti na tacnu ( mada je slobodno možete ostaviti i u plehu ) zatim na nju nanjeti sav fil i lijepo ga razmazati i na kraju staviti preostali šlag. Kolač odozgo ukrasiti ostatkom čokolade ( 50gr, a može i sa manje ) koju ćete otopiti sa 1.5 kašikom ulja ili je samo narendajte.

  5. Kolač ostavite u frižider na par sati da se dobro ohladi i zatim se "bacite" na degustaciju :-)...

    Prijatno..


Čokoladni kolac sa maslacem od kikirikija

By Admin
Čokoladni kolac
Čokoladni kolac sa maslacem od kikirikija

 

Sastojci

  • Biskvit

  •  3 solje secera (solja 235 ml)
  •  3.5 solje brasna
  •  1.5 solja kakaoa
  •  3 male kasike praska za pecivo
  •  1.5 mala kasika sode bikarbone
  •  2 male kasike soli
  •  4 jajeta
  •  2 solje mlijeka
  •  1 solja ulja
  •  4 male kasike vanila ekstrakta
  •  2 solje prokljucane vode
  • Fil

  •  675 g krem sira(ja koristim Philadelphia 3 paketa od 8 oz)
  •  1.5 solja secera u prahu
  •  1.5 solja kikiriki maslaca
  • Glazura

  •  100 g tamne cokolade
  •  100 g mlijecne cokolade
  •  100 g maslaca
  •  6 kasika secera
  •  6 kasika vode
  •  6 kasika ulja
 

Priprema

  1. U zdjeli pomijesati secer, brasno, kakao, prasak za pecivo, sodu bikarbonu i sol.
    Dodati jaja, mlijeko, ulje i vanila ekstrakt i sve miksati oko 2 minute.
    Na kraju dodati prokljucanu vodu i miksati dok se ne sjedini. 
  2. *Tijesto ce biti jako rijetko ali neka vas to ne brine.**
    Tijesto izlijte u prethodno pomascenu i posutu brasnom tepsiju velicine 40×26 cm i pecite na 175 stepeni 50 minuta(provjerite cackalicmo da li je tijesto peceno).
    Kada je biskvit gotov okrenuti ga na zicu za hladjenje i ostaviti da se potpuno ohladi.
    Za fil izvaditi sir da malo omeksa oko 15 tak minuta na sobnoj temperaturi.
    Staviti u zdjelu sir i secer i miksati dok se ne sjedini.Zatim dodati kikiriki maslac i miksati nekoliko minuta.
    Ohladjeni kolac prerezati na ola i vratiti u tepsiju gdje se pekao ili na tacnu.
    Premazati sa polovinom fila, staviti drugi dio kolaca i premazati sa ostatkom fila.
    Staviti u frizider dok se priprema glazura.
    Za glazuru stavite secer i vodu u serpicu i mijesajte na laganoj vatri dok se secer ne pocne topiti.Kada se secer otopi, dodajte cokolade i maslac i mijesajte na laganoj vatri dok se sve ne otopi.Na kraju dodajte ulje pomijesajte u uklonite sa vatre.
    Prelijte kolac sa glazurom i stavite u frizider da se dobro uhladi. 
    Uživajte !

Crni kolač

By Admin
Crni kolač
Crni kolač

 

Sastojci

  • Za kolac

  •  3 čaše kiselog mlijeka
  •  3 čaše šećera
  •  1 čaša ulja
  •  3 čaše brasna
  •  4 kasike kakaa
  •  1 kašičica sode bikarbone
  • Za preliv

  •  1 kašika ulja
  •  4 kašike mlijeka
  •  1 kesica kapućina( može i bez)
  •  70 gr margarina
  •  3 stangle čokolade(50 gr) 

Priprema

  1. Sve sastojke za kolac umutiti mikserom. Staviti u podmazan i brašnom posut pleh i peći na 200 stepeni. Proveriti čačkalicom jeli pečeno, ako je čista , to je to. Ne treba više od 20 minuta do pola sata. Ohladjen kolač izbockati čačkalicom i preliti vrucim prelivom. 
  2. Preliv se pravi tako što se svi sastojci stave u šerpicu i miješa se dok ne provrije. Kad provrije, prelije se po kolaču. 
    Uživajte !

 

Šape

By Admin
Šape
Šape

Sastojci

  •  250 gr brasna
  •  140 gr prah secera
  •  200 gr margarina
  •  150 gr kokosa
  •  2 kasike meda

Priprema:

  1. Pjenasto umutiti prah secer i margarin, tome dodati kokos i med. Postepeno dodavati brasno i mjesiti da se dobije ujednacena masa. 
  2. Modlice za sapice premazati margarinom i posuti brasnom, puniti ih tijestom i peci u zagrijanoj rerni na 180 stepeni oko 5 – 10 minuta. Paziti da ne izgore!! Tople valjati u prah secer. 

Kakao keks kolač

By Admin
Kakao keks kolač
Kakao keks kolač
Sastojci:

  •  Piškote Jedno duplo pakovanje (200 grama)
  •  Kakao 3-4 kašike
  •  Mlijeko 1-2 kašike (samo da razblaži kakao)
  •  Džem Bilo koji ukus po želji, najbolje ako je domaći 
  •  Šlag pjena 1 pakovanje
  •  Čokoladne mrvice Opcionalo (za dekoraciju) 


Priprema:

  1. Skuhati dvije kašike kakaa u jednoj čaši vode, dok ne proključa, kao kada kuhate običnu kafu :) Dodajte malo mlijeka!
  2. Piškote natapati u kakao - ne treba dodavati šećer, jer ga na piškotama već ima! redajte piškote na odabranu podlogu, u kojem god želite obliku.
  3. Preko sloja piškota namažite džem (ja sam koristila neki domaći od višnje, ali možete bilo koji po želji. Što domaćinskiji, to bolji :) Zatim stavite još jedan red namočenih piškota, pa malo džema i tako dok ne potrošite sve kekse (moja podloga je bila mala, pa kolač ima 3 reda :)
  4. Umutite šlag iz kesice prema standardnom uputstvu. Dok mutite, dodajte kašičicu kakaa, kako bi dobio čokoladnu nijansu i ukus!


    Posluživanje

    Premažite cijeli kolač šlagom i dekorišite čokoladnim mrvicama! Ohladite u frideru i uživajte u ovom laganom, slatkom i jednostavnom dezertu.


 

Punjeni čupavci

By Admin
Punjeni čupavci
Punjeni čupavci

 

Sastojci:

Za koru

  •  6kom jaja
  •  150gr secera
  •  1/4 male kasikice soli
  •  1 kasikica extrakta vanilije
  •  165gr brasna
  •  1ogr gustina
  •  1/2vrecice praska za pecivo

Cokoladno punjenje

  •  170gr tamne cokolade
  •  40gr maslaca
  •  180ml mlijeka
  •  220gr secera u prahu
  •  2kasike kakao
  •  2kasike vrele vode
  •  200gr kokosa
 

Priprema:

 

  1. U zdjelu od mixera stavite zajedno mutiti svijeza jaja(sobne temperature!)sa secerom i soli,na najjacoj brzini 5-10 min.dok smjesa ne postane pijenasta.Dodajte vaniliju.
  2. Zagrite rernu na 180°C.
    Brasno,gustin,prasak za pecivo pomjesajte zajedno,pa lagano prosijano brasno dodajite u smijesu sa jajima i mijesajte zicom(pokretima odozdo prema gore)da smijesa ostane pijenasta...
  3. Cetvrtasti pleh(23/23)samo dno,oblozite pek-papirom(ja sam koristila cetvrtasti kalup kojem se stranice otvaraju,ako ga nemate koristite manji kalup priblizno isti velicina,jer kora mora biti visoka)istresite smjesu i pecite 15-20 min.dok kora ne bude pecena(provjera cackalicom)

  4. Dok se kora pece,cokoladu,maslac i mlijeko zajedno otopite na pari.
    Maknite sa pare pa dodajte prosijani secer u prahu sa kakaom.Izmjesajte zicom.
    Ohladenu koru prepolovite vodoravno.
    Obadvije kore natopite sa cokoladnim punjenjem(odvojite 100ml za jednu,100ml za drugu koru)
    Spojite kore da punjenje ostane unutra,prepolovite koru na cetvrtine,pa svaku cetvrtinu na jos cetiri komada.Dobit cete ukupno 16 tortica.
  5. U cokoladno punjenje sto vam je ostalo dodajte 2 kasike vrele vode i malo izmjesajte.
    U vecu zdijelu istresite sav kokos.
    Svaku torticu umacite sa svih strana u cokol.punjenje,pa ih uvaljajte u kokos.

Krem torta

By Admin
Krem torta
Krem torta

Sastojci

Za biskvit

  •  5 jaja
  •  300 gr secera
  •  5 kasika vruce vode
  •  250 gr brasna
  •  pola kesice praska za pecivo

 

Za vanila kremu

  •  2 jaja
  •  5 kasika secera
  •  5 kasika brasna ili gustina
  •  2 kesice vanilin secera
  •  150 gr putera
  •  oko 100 gr secera u prahu

Za ukras

  •   slag,umucena slatka pavlaka,mlJeveni orasi,bademi
  •   dzem od jagoda 
Priprema :

  1. Izmutiti 5 bjelanaca u cvrst snijeg,a u drugoj posudi za mucenje staviti 5 zumanaca,300 gr secera i 5 kasika vruce vode.Mutiti dok se masa ne zgusne.
  2. Dodati zumancima 250gr brasna,izmjesanim sa pola kesice praska za pecivo i lagano umjesati snijeg od bjelanaca.
  3. Pecnicu zagrijati na 180.Masu izliti u kalup (moj je 26 cm) oblozen papirom za pecenje ili podmazan i posut brasnom.Peci nekih 25-30 minuta.Sve zavisi od pecnice...mozda ce trebati manje,mozda vise...proveriti najbolje cackalicom.
  4. Ohladiti tortu i za to vreme pripremiti fil: 1/2 l mlijeka staviti da zakuha,pazeci da ne zagori.Za to vrijeme u manjoj posudici izmutiti 2 jaja sa 5 kasika secera,5 kasika brasna i 2 vanilin secera.Ako je masa gusta dodati malo provrelog mlijeka i izmjesati.Tu masu izruciti u mlijeko i skuhati krem.Ohladiti.
  5. Posebno umutiti 150 gr putera sa kolicinom secera po zelji (ja stavim oko 100 gr) i u to dodati ohladjeni krem i sve zajedno mikserom lijepo umutiti,da se dobije glatka krema.
  6. Ohladjeni biskvit prerezati na 3 dijela,kremu takodje rasporediti u 3 posudice i filovati tortu.Svaku koru prethodno premazati dzemom od jagoda ili nekim drugim po zelji,vazno da ima kiselkasti ukus,vanila krem,kora...itd.Zavrsiti korom i ostatkom fila premazati koru odozgo i sa strane.
  7. Torta se moze ukrasiti po zelji slagom,posuti mljevenim bademima ili orasima...ovako ili onako,torta ima izvanredan ukus :).
  8. Tortu malo ohladiti...par sati je dovoljno i onda naravno uzivati :).

    :)
    Izvor:http://www.coolinarika.com

Bosanske tufahije

By Admin

Sastojci:
  •  6 jabuka
  •  4 dl. mlijeka
  •  1 solja secera
  •  100 gr. mljevenih oraha
  •  1 slag
Priprema: 
  1. Operite i ogulite jabuke, izdubite im sredinu, a kore sačuvajte.
  2. Jabuke stavite kuhati u kipuću vodu kojoj ste prethodno dodali 50 g šećera, 1 vanilin šećer i limunov sok.
  3. Kuhane jabuke izvadite, a u istu vodu stavite preostali šećer i kore od jabuka. Kad sirup prokuha, procijedite ga i ostavite neka se ohladi.
  4. Kuhane jabuke koje ste nadjenuli mješavinom tučenog bjelanca, mljevenih oraha i vanilin šećera posložite u tepsiju i pecite 15 minuta na 180°C.
  5. Pečene jabuke izvadite i prelijte toplim sirupom.

Posluživanje

Prije posluživanja na tufahije stavite po žlicu šlaga.

Savjet

Umjesto jabuka možete koristiti kruške.

Uživajte !!
 

Mekane gurabije sa domaćim džemom od borovnica

By Admin
Mekane gurabije sa domaćim džemom od borovnica
Mekane gurabije sa domaćim džemom od borovnica

 

Sastojci

  •  šolja i po šećera
  •  1 kesica vanilin šećer
  •  1 šolja ulja
  •  1 šolja jogurta
  •  2 šolje brašna
  •  2 jaja
  •  1 kesica praška za pecivo
  •  1 šolja džema od borovnica (ili drugog džema po želji) 
Priprema:
  1. Pomješati šećer, vanilin šećer, jaja, jogurt i ulje. Dodati brašno i prašak za pecivo. Mutiti dok ne dobijete ujednačenu masu.
  2. Brašna otprilike treba dodati 400-450gr, da bude dovoljno žitko da može da se sipa u kalupe, ali dovoljno gusto da džem koji dodajete ne propadne na dno kalupa.
  3. Poredati papirne čašice za pečenje u kalupe, sipati tijesto do 2/3 dubine kalupa. Dodati kašiku džema na svaki, pa prekriti još po jednom kašikom testa. Peku se 20 tak minuta na 190-200 stepeni (prilagodite ovu odrednicu jačini vaše rerne).
  4. Kad su gotovi (onako rumeni i pomalo napukli – njam njam), izvadite ih iz rerne i iz kalupa, pokrijte jednom mokrom, pa preko jednom suvom krpom i ostavite bar 5-10 minuta (kolko izdržite:). Ove krpe pomažu da ostanu još mekši i sočniji…
    Uživajte!
 

Torta od sira i malina

By Admin
Torta od sira i malina
Torta od sira i malina

 

Sastojci:

Podloga

  •   250g keksa(petit,čajni kolutići...)
  •   90g maslaca

Nadjev

  •   60ml vode
  •   2 vrećice želatine(40ml)
  •   500g svježeg sira
  •   80ml soka od limuna(2 limuna manja)
  •   125ml šećera
  •   300ml slatkog vrhnja
  •   250g malina
  •   2 dodatne žlice šećera 
Priprema:

  1. Miksati bjelanjak, polako dodati šećer.
  2. dodavati žutanjke i vodu i brašno nakraju.
  3. peći 15 min na 150-160C u limu 20×30.
  4. Za kremu skuhati puding i u hladno dodati izmiksani šlag.
  5. Na pečeno tijesto staviti kremu, zatim voće zaslađeno šećerom i vaniliju.
  6. Skuhati preljev prema uputama i staviti preko kolača.

Posluživanje

Meni su ostali bjelanjci od pogača, pa sam ih iskoristila i dodala još šećera i brašna.I umjesto 3 pudinga od vanilije zamijenila sam jedan bourbon vanilijom radi arome.

Torta od čokolade

By Admin

Sastojci:

1. Biskvit

  •  4 jaja (od bjelanjaka snijeg)
  •  15 dag šećera
  •  1 vanilin šećer
  •  5 dag brašna
  •  5 dag gustina
  •  5 dag mljevenih oraha
  •  1/2 praška za pecivo

2. Biskvit

  •  4 jaja (od bjelanjaka snijeg)
  •  15 dag šećera
  •  1 vanilin šećer
  •  10 dag brašna
  •  5 dag gustina
  •  2 žlice kakaa
  •  1/2 praška za pecivo

I. Fila (od oraha)

  •  25 dag mljevenih oraha
  •  1 dl zakuhanog mlijeka
  •  25 dag štaub šećera
  •  4 dag gustina
  •  15 dag šećera
  •  4 dl mlijeka
  •  25 dag maslaca

II. Fila (od čokolade)

  •  5 dl vrhnja za šlag
  •  300 g čokolade za kuhanje
  •  100 g štaub šećera
  •  1 kremfix

Ostalo

  •  2 dl prokunog mlijeka za namakanje biskvita
  •  5 dag šećera rastopljenog u mlijeku
  •  5 dl vrhnja za šlag za ukrašavanje 
Priprema:
 
  1. Svaki biskvit pripremi tako da u čvrsto istučene bjelanjke dodajemo po malo šećer, jedan po jedan žumanjak, pa prosijano brašo sa dodacima
  2. Pečemo zasebno biskvite na papiru za pečenje oko 40 min na 180°C
  3. I.filu pripremimo tako da orahe pofurimo sa kuhaim mlijekom i dodamo štaub šećer
  4. gustin prokuhamo u mlijeku sa šećerom i dodamo orasima
  5. u prohlađenu smjesu dodamo izrađeni maslac
  6. 2 filu pripremimo tako da u vrhnju na laganoj vatri (da ne zakuha) rastopimo čokoladu
  7. Ostavimo smjesu 2-3 sata u hladnjaku da se potpuno ohladi
  8. Izmiksamo šlag, dodamo štaub šećer i kremfix
  9. Biskvite izrežemo po dužini na pola i svaki sloj namočimo sa malo prokuhanog mlijeka sa šećerom
  10. Slažemo biskvite i filu po želji
  11. Kada se torta stisne u hladnjaku, ukrasimo ju izvana sa šlagom, svako prema svojim umjetničkim sklonostima.
 Uživajte!