Šape

By Admin
Šape
Šape

Sastojci

  •  250 gr brasna
  •  140 gr prah secera
  •  200 gr margarina
  •  150 gr kokosa
  •  2 kasike meda

Priprema:

  1. Pjenasto umutiti prah secer i margarin, tome dodati kokos i med. Postepeno dodavati brasno i mjesiti da se dobije ujednacena masa. 
  2. Modlice za sapice premazati margarinom i posuti brasnom, puniti ih tijestom i peci u zagrijanoj rerni na 180 stepeni oko 5 – 10 minuta. Paziti da ne izgore!! Tople valjati u prah secer. 

Kakao keks kolač

By Admin
Kakao keks kolač
Kakao keks kolač
Sastojci:

  •  Piškote Jedno duplo pakovanje (200 grama)
  •  Kakao 3-4 kašike
  •  Mlijeko 1-2 kašike (samo da razblaži kakao)
  •  Džem Bilo koji ukus po želji, najbolje ako je domaći 
  •  Šlag pjena 1 pakovanje
  •  Čokoladne mrvice Opcionalo (za dekoraciju) 


Priprema:

  1. Skuhati dvije kašike kakaa u jednoj čaši vode, dok ne proključa, kao kada kuhate običnu kafu :) Dodajte malo mlijeka!
  2. Piškote natapati u kakao - ne treba dodavati šećer, jer ga na piškotama već ima! redajte piškote na odabranu podlogu, u kojem god želite obliku.
  3. Preko sloja piškota namažite džem (ja sam koristila neki domaći od višnje, ali možete bilo koji po želji. Što domaćinskiji, to bolji :) Zatim stavite još jedan red namočenih piškota, pa malo džema i tako dok ne potrošite sve kekse (moja podloga je bila mala, pa kolač ima 3 reda :)
  4. Umutite šlag iz kesice prema standardnom uputstvu. Dok mutite, dodajte kašičicu kakaa, kako bi dobio čokoladnu nijansu i ukus!


    Posluživanje

    Premažite cijeli kolač šlagom i dekorišite čokoladnim mrvicama! Ohladite u frideru i uživajte u ovom laganom, slatkom i jednostavnom dezertu.


 

Punjeni čupavci

By Admin
Punjeni čupavci
Punjeni čupavci

 

Sastojci:

Za koru

  •  6kom jaja
  •  150gr secera
  •  1/4 male kasikice soli
  •  1 kasikica extrakta vanilije
  •  165gr brasna
  •  1ogr gustina
  •  1/2vrecice praska za pecivo

Cokoladno punjenje

  •  170gr tamne cokolade
  •  40gr maslaca
  •  180ml mlijeka
  •  220gr secera u prahu
  •  2kasike kakao
  •  2kasike vrele vode
  •  200gr kokosa
 

Priprema:

 

  1. U zdjelu od mixera stavite zajedno mutiti svijeza jaja(sobne temperature!)sa secerom i soli,na najjacoj brzini 5-10 min.dok smjesa ne postane pijenasta.Dodajte vaniliju.
  2. Zagrite rernu na 180°C.
    Brasno,gustin,prasak za pecivo pomjesajte zajedno,pa lagano prosijano brasno dodajite u smijesu sa jajima i mijesajte zicom(pokretima odozdo prema gore)da smijesa ostane pijenasta...
  3. Cetvrtasti pleh(23/23)samo dno,oblozite pek-papirom(ja sam koristila cetvrtasti kalup kojem se stranice otvaraju,ako ga nemate koristite manji kalup priblizno isti velicina,jer kora mora biti visoka)istresite smjesu i pecite 15-20 min.dok kora ne bude pecena(provjera cackalicom)

  4. Dok se kora pece,cokoladu,maslac i mlijeko zajedno otopite na pari.
    Maknite sa pare pa dodajte prosijani secer u prahu sa kakaom.Izmjesajte zicom.
    Ohladenu koru prepolovite vodoravno.
    Obadvije kore natopite sa cokoladnim punjenjem(odvojite 100ml za jednu,100ml za drugu koru)
    Spojite kore da punjenje ostane unutra,prepolovite koru na cetvrtine,pa svaku cetvrtinu na jos cetiri komada.Dobit cete ukupno 16 tortica.
  5. U cokoladno punjenje sto vam je ostalo dodajte 2 kasike vrele vode i malo izmjesajte.
    U vecu zdijelu istresite sav kokos.
    Svaku torticu umacite sa svih strana u cokol.punjenje,pa ih uvaljajte u kokos.

Krem torta

By Admin
Krem torta
Krem torta

Sastojci

Za biskvit

  •  5 jaja
  •  300 gr secera
  •  5 kasika vruce vode
  •  250 gr brasna
  •  pola kesice praska za pecivo

 

Za vanila kremu

  •  2 jaja
  •  5 kasika secera
  •  5 kasika brasna ili gustina
  •  2 kesice vanilin secera
  •  150 gr putera
  •  oko 100 gr secera u prahu

Za ukras

  •   slag,umucena slatka pavlaka,mlJeveni orasi,bademi
  •   dzem od jagoda 
Priprema :

  1. Izmutiti 5 bjelanaca u cvrst snijeg,a u drugoj posudi za mucenje staviti 5 zumanaca,300 gr secera i 5 kasika vruce vode.Mutiti dok se masa ne zgusne.
  2. Dodati zumancima 250gr brasna,izmjesanim sa pola kesice praska za pecivo i lagano umjesati snijeg od bjelanaca.
  3. Pecnicu zagrijati na 180.Masu izliti u kalup (moj je 26 cm) oblozen papirom za pecenje ili podmazan i posut brasnom.Peci nekih 25-30 minuta.Sve zavisi od pecnice...mozda ce trebati manje,mozda vise...proveriti najbolje cackalicom.
  4. Ohladiti tortu i za to vreme pripremiti fil: 1/2 l mlijeka staviti da zakuha,pazeci da ne zagori.Za to vrijeme u manjoj posudici izmutiti 2 jaja sa 5 kasika secera,5 kasika brasna i 2 vanilin secera.Ako je masa gusta dodati malo provrelog mlijeka i izmjesati.Tu masu izruciti u mlijeko i skuhati krem.Ohladiti.
  5. Posebno umutiti 150 gr putera sa kolicinom secera po zelji (ja stavim oko 100 gr) i u to dodati ohladjeni krem i sve zajedno mikserom lijepo umutiti,da se dobije glatka krema.
  6. Ohladjeni biskvit prerezati na 3 dijela,kremu takodje rasporediti u 3 posudice i filovati tortu.Svaku koru prethodno premazati dzemom od jagoda ili nekim drugim po zelji,vazno da ima kiselkasti ukus,vanila krem,kora...itd.Zavrsiti korom i ostatkom fila premazati koru odozgo i sa strane.
  7. Torta se moze ukrasiti po zelji slagom,posuti mljevenim bademima ili orasima...ovako ili onako,torta ima izvanredan ukus :).
  8. Tortu malo ohladiti...par sati je dovoljno i onda naravno uzivati :).

    :)
    Izvor:http://www.coolinarika.com

Bosanske tufahije

By Admin

Sastojci:
  •  6 jabuka
  •  4 dl. mlijeka
  •  1 solja secera
  •  100 gr. mljevenih oraha
  •  1 slag
Priprema: 
  1. Operite i ogulite jabuke, izdubite im sredinu, a kore sačuvajte.
  2. Jabuke stavite kuhati u kipuću vodu kojoj ste prethodno dodali 50 g šećera, 1 vanilin šećer i limunov sok.
  3. Kuhane jabuke izvadite, a u istu vodu stavite preostali šećer i kore od jabuka. Kad sirup prokuha, procijedite ga i ostavite neka se ohladi.
  4. Kuhane jabuke koje ste nadjenuli mješavinom tučenog bjelanca, mljevenih oraha i vanilin šećera posložite u tepsiju i pecite 15 minuta na 180°C.
  5. Pečene jabuke izvadite i prelijte toplim sirupom.

Posluživanje

Prije posluživanja na tufahije stavite po žlicu šlaga.

Savjet

Umjesto jabuka možete koristiti kruške.

Uživajte !!
 

Mekane gurabije sa domaćim džemom od borovnica

By Admin
Mekane gurabije sa domaćim džemom od borovnica
Mekane gurabije sa domaćim džemom od borovnica

 

Sastojci

  •  šolja i po šećera
  •  1 kesica vanilin šećer
  •  1 šolja ulja
  •  1 šolja jogurta
  •  2 šolje brašna
  •  2 jaja
  •  1 kesica praška za pecivo
  •  1 šolja džema od borovnica (ili drugog džema po želji) 
Priprema:
  1. Pomješati šećer, vanilin šećer, jaja, jogurt i ulje. Dodati brašno i prašak za pecivo. Mutiti dok ne dobijete ujednačenu masu.
  2. Brašna otprilike treba dodati 400-450gr, da bude dovoljno žitko da može da se sipa u kalupe, ali dovoljno gusto da džem koji dodajete ne propadne na dno kalupa.
  3. Poredati papirne čašice za pečenje u kalupe, sipati tijesto do 2/3 dubine kalupa. Dodati kašiku džema na svaki, pa prekriti još po jednom kašikom testa. Peku se 20 tak minuta na 190-200 stepeni (prilagodite ovu odrednicu jačini vaše rerne).
  4. Kad su gotovi (onako rumeni i pomalo napukli – njam njam), izvadite ih iz rerne i iz kalupa, pokrijte jednom mokrom, pa preko jednom suvom krpom i ostavite bar 5-10 minuta (kolko izdržite:). Ove krpe pomažu da ostanu još mekši i sočniji…
    Uživajte!
 

Torta od sira i malina

By Admin
Torta od sira i malina
Torta od sira i malina

 

Sastojci:

Podloga

  •   250g keksa(petit,čajni kolutići...)
  •   90g maslaca

Nadjev

  •   60ml vode
  •   2 vrećice želatine(40ml)
  •   500g svježeg sira
  •   80ml soka od limuna(2 limuna manja)
  •   125ml šećera
  •   300ml slatkog vrhnja
  •   250g malina
  •   2 dodatne žlice šećera 
Priprema:

  1. Miksati bjelanjak, polako dodati šećer.
  2. dodavati žutanjke i vodu i brašno nakraju.
  3. peći 15 min na 150-160C u limu 20×30.
  4. Za kremu skuhati puding i u hladno dodati izmiksani šlag.
  5. Na pečeno tijesto staviti kremu, zatim voće zaslađeno šećerom i vaniliju.
  6. Skuhati preljev prema uputama i staviti preko kolača.

Posluživanje

Meni su ostali bjelanjci od pogača, pa sam ih iskoristila i dodala još šećera i brašna.I umjesto 3 pudinga od vanilije zamijenila sam jedan bourbon vanilijom radi arome.

Torta od čokolade

By Admin

Sastojci:

1. Biskvit

  •  4 jaja (od bjelanjaka snijeg)
  •  15 dag šećera
  •  1 vanilin šećer
  •  5 dag brašna
  •  5 dag gustina
  •  5 dag mljevenih oraha
  •  1/2 praška za pecivo

2. Biskvit

  •  4 jaja (od bjelanjaka snijeg)
  •  15 dag šećera
  •  1 vanilin šećer
  •  10 dag brašna
  •  5 dag gustina
  •  2 žlice kakaa
  •  1/2 praška za pecivo

I. Fila (od oraha)

  •  25 dag mljevenih oraha
  •  1 dl zakuhanog mlijeka
  •  25 dag štaub šećera
  •  4 dag gustina
  •  15 dag šećera
  •  4 dl mlijeka
  •  25 dag maslaca

II. Fila (od čokolade)

  •  5 dl vrhnja za šlag
  •  300 g čokolade za kuhanje
  •  100 g štaub šećera
  •  1 kremfix

Ostalo

  •  2 dl prokunog mlijeka za namakanje biskvita
  •  5 dag šećera rastopljenog u mlijeku
  •  5 dl vrhnja za šlag za ukrašavanje 
Priprema:
 
  1. Svaki biskvit pripremi tako da u čvrsto istučene bjelanjke dodajemo po malo šećer, jedan po jedan žumanjak, pa prosijano brašo sa dodacima
  2. Pečemo zasebno biskvite na papiru za pečenje oko 40 min na 180°C
  3. I.filu pripremimo tako da orahe pofurimo sa kuhaim mlijekom i dodamo štaub šećer
  4. gustin prokuhamo u mlijeku sa šećerom i dodamo orasima
  5. u prohlađenu smjesu dodamo izrađeni maslac
  6. 2 filu pripremimo tako da u vrhnju na laganoj vatri (da ne zakuha) rastopimo čokoladu
  7. Ostavimo smjesu 2-3 sata u hladnjaku da se potpuno ohladi
  8. Izmiksamo šlag, dodamo štaub šećer i kremfix
  9. Biskvite izrežemo po dužini na pola i svaki sloj namočimo sa malo prokuhanog mlijeka sa šećerom
  10. Slažemo biskvite i filu po želji
  11. Kada se torta stisne u hladnjaku, ukrasimo ju izvana sa šlagom, svako prema svojim umjetničkim sklonostima.
 Uživajte!

Namirnice za žene koje sagorjevaju masnoću

By Admin
Namirnice za žene koje sagorjevaju masnoću

Višak kilograma je noćna mora svake žene. S obzirom da je zima praznično godišnje doba, kada se dosta više jede i pije, mi imamo tendenciju da se udebljamo. Kako bi uživali u lijepoj i slasnoj hrani, a kasnije uspješno izgubili dobijene kilogram, mi vam donosimo deset namirnica koje će vam pomoći u tome.

1. Grejp.

Ovo voće je bogat izvor vitamina C. Osim što povećava metabolizam tijela, on također sagorijeva masne naslage iz tijela i smanjuje loš holesterol (LDL) u krvi. Još jedna korist od grejpa je da se bori protiv raka.

2. Špinat.

Zeleno lisnato povrće se mora jesti. Ženska prehrana mora sadržavati špinat i drugo zeleno povrće kao što su brokule i šparoge jer su bogate vlaknima, a sadrže malo kalorija.

3. Cjelovite žitarice.

Ženska dijeta mora sadržavati cjelovite žitarice. One su bogate vlaknima, antioksidansima i vitaminima. Cjelovite žitarice su također lako probavljive, sadrže malo kalorija i opskrbljuju hranjivim tvarima naše tijelo.

4. Čili.

Začinjena hrana pomaže pri mršavljenju. Možete sagorjeti masnoće ako jedete jako začinjenu hranu. Sa čilijem potaknite vaš imunološki sistem i izgubite težinu.

5. Malina.

Maline sagorjevaju masne stanice u tijelu, a vlakana u voću usporavaju probavu. Dakle, osjećat ćete se punije duže vremena.

6. Orašasti plodovi.

Orašasti plodovi, posebno bademi su zdrava opcija za grickanje. Oni su bogati vlaknima, hranjivim tvarima i vitaminima. Dakle, grickajte bademe kako bi kontrolisali svoju glad i spalili salo.

7. Narandža.

Narandže imaju malo kalorija, a kiseline iz ovog voća razgrađuju masne naslage u tijelu.

8. Kikiriki.

Kikiriki smanjuju glad, bori se protiv debljanja i snižava razinu šećera u krvi.

9. Bobičasto voće.

Jagode, borovnice i ostale bobice su bogate antioksidansima i vlaknima. One potiskuju glad i bore se protiv slobodnih radikala.

10. Limun.

Sok od limuna i meda je jedan od najboljih načina da sagorite masnoće. Limun također pomaže u probavljanju hrane.

Krem torta od čokolade

By Admin

 

Sastojci

  •  250 grama cokolade za kuhanje
  •  200 grama putera
  •  200 grama secera
  •  7 jaja
  •  1,5 zlica brasna
  •  1 zlica konjaka
  •  150 grama cokoladnih keksica

Glazura

  •  100 grama cokolade
  •  2 zlice ulja
  •  1 zlica konjaka
Priprema : 
  1. Umjesati pjenasto zumanke (7) sa secerom na pari.
  2. Dodati otopljenu cokoladu i dobro izmjesati.
  3. U hladnu masu dodati pjenasto izmjesani puter.
  4. Na kraju dodati, pazljivo mjesajuci zlicu po zlicu, ulupane bjelanjke (samo 6) i sve zajedno izmjesati.
    Dodati zlicu konjaka.
  5. Odvojiti 1/2 mase, dodati 1,5 zlicu brasna i  izmjesati. Od te mase sa brasnom, peci koru u okrugloj podmazanoj formi za torte (dijametra 20 cm), na 200ºC oko 10 minuta.
     Druga polovina mase, bez brasna, ce biti fil.
    Kada se kora ohladi, staviti je na dno forme, obloziti rubove sa cokoladnim keksima (moze biti Jafa sa cokoladnom stranom okrenutom vani), istresti fil i ostaviti u frizideru da se stegne.
  6. Ohladjenu tortu preliti glazurom od cokolade. Otopiti 100 grama cokolade za kuhanje u vodenoj kupelji, dodati 2 zlice ulja i kada bude mlako 1 zlicu konjaka. Preliti po torti.
  7. Ukrasiti visnjama iz kompota ili po zelji. Ja sam umjesto keksica oblozila strane sa gotovim dekorativnim biskvitom, kupljenim u specijaliziranoj radnji za kolace.
  8. Prije sluzenja izvaditi iz forme na tacnu i servirati.
  9. Sto se glazure tice, ja sam je prilagodila vama, jer u originalnom (brazilskom) receptu za glazure radi se ovako: u jednu manju serpicu se stavi 0,5 dcl kondenziranog mlijeka -"dulce de leite" (vjerovatno vi tamo nemate), 0,5 dcl mlijeka, 1 zlica margarina, 1 zumanjce protjesnjeno kroz sitnu cjediljku i 100 grama tamne cokolade (43% kakoa). Sve se to mijesa i kuha u vodenoj kupelji i kada se dobije homogena polutecna masa, malo se prohladi i preliva preko kolaca. Zato ima taj fini sjaj.
    S obzirom da mnogi od vas nemaju kondenzirano mlijeko za kupiti, stavila sam u recept klasicnu glazuru, vama dostupnu.
    Ali, ako neko hoce da proba ovu brazilsku glazuru moram da upozorim da se ona u frizideru malo stegne, ali ne sasvim
Uživajte !

Novogodišnja torta

By Admin



Sastojci:


Dvije kore
  •  5 bjelanaca 
  •  10 ravnih kasike secera
  •  6 na vrh pune kasike mljevenih oraha
  •  2 kasike prezli
  •  2 kasike brasna
  •  1/2 pak prasak za pecivo
  Jedna kora : iste sastojke samo umjesto mljevene orahe stavljamo sjeckane ljesnjake-prethodno pecene
  Preliv za kore:
  •  200gr putera
  •  200gr bijele cokolade
  Fil :
  •  15 zumanaca
  •  200 gr secera u prahu
  •  3 pak. vanilin secer
  •  2 kasike neskvik
  •  150 gr cokolade za kuhanje
  •  370 gr putera {moze i margarin }
  •  200gr mljevenih oraha
  •  3 slag pjene
  •  350 ml mlijeka za slag 
 Priprema:
  1. Dvije kore spremamo na isti nacin : Umutimo bjelance,dodamo secer i mutimo dok se secer rastopi.U posudu pomjesamo : mljevene orahe,prezla,brasno i prasak za pecivo.Suhe sastojke dodamo u umucena bjelanca,promjesamo i izrucimo u pleh oblozen pek-papirom {24-30}.Pecemo na 180c oko 15 min. Drugu koru pecemo na isti nacin.
  2. Trecu koru spremamo na isti nacin samo umesto mljevene orahe stavimo sjeckane ljesnjake{prethodno pecene}.
  3. Preliv za kore : na vrlo tihoj vatri otopimo puter i belu cokoladu,sklonimo sa vatre i mjesamo kasikom dok se ne sjedine i malo prohlade. Tri kore stavimo na radnu povrsinu i svaku premazemo ovim prelivom-pazimo da imamo istu kolicinu preliva za sve kore.Ostavimo dok se preliv ne ucvrsti  po povrsini kore{5-10min}.
  4. Fil: Umutimo zumanca sa secerom u prahu i kuvamo na pari {ja mutim manjom brzinom miksera dok je posuda na pari},dodamo vanilin secer,neskvik.izlomljenu cokoladu i sklonimo posudu sa vatre.Mjesamo da se sve sjedini . Ostavimo krem da se hladi a za to vrijeme izmutimo puter pa sjedinimo sa ohladjenim kremom. Na kraju dodamo mljevene orahe .
  5. Na tacnu slazemo kore: Kora sa mljevenim orasima,nanosimo 1/3 fila,preko fila stavljamo koru sa ljesnjacima,fil, kora sa orasima i cijelu tortu premazemo filom.Za dekoraciju ja sam se odlucila za slag penu -3 sleg pene umucene sa 350ml hladnog mleka.Fil je pogodan pa se moze torta obloziti  fondanom ili umucenom slatkom pavlakom-po volji.


    Posluživanje

    Poslije Novogodisnje vecere dobro bi leglo parce ove torte a moze i drugi dan uz kaficu.

    Srecna Nova godina!!!!!!!!
 

Torta sa linoladom

By Admin

 

Sastojci:

Biskvit

  •  6 jaja
  •  8 žlica šećera
  •  1 dcl vode
  •  1 dcl ulja
  •  6 žlica brašna
  •  3 žlice kakao
  •  1 prašak za pecivo

Krema

  •  3 pudinga od vanilije
  •  1 žlica gustina
  •  1 l i 2 dl mlijeka
  •  10 žlica šećera
  •  20 dag maragarina
  •  i još
  •  2 žlice bijele lino lade 

Priprema :

1.Umutiti žumanjke i šećer, dodati tekuće sastojke dobro umutiti, Pa tek onda dodati brašno pomješano s praškom i kakao.Na kraju dodati snijeg od bjelanjaka.Peći u okruglom limu br.28.
Pečen i ohlađen biskvit prerezati na dva djela, te natopiti dobro čoko.mlijekom, ili voćnim sokom po želji.
2.Za kremu skuhati pudinge na uobičajen način.U ohlađeno dodati margarin.Kremu podjeliti na dva djela, u jedan dio dodati bijelu a u drugi tamnu lino ladu.
3.Premazati prvi biskvit svijetlom kremom, poklopiti drugim djelom biskvita pa tamna krema.
4.Dobro ohladiti, kreme su dosta čvrste pa se lijepo reže.
5.Uživati :))))) 

Posluživanje

Umjesto lino lade možete koristi bilo koji drugi sličan namaz ukoliko vam ona nije dostupna, a bijeli dio možete i zamjeniti sa bijelom čokoladom :))
 

Princes krofne i ekleri

By Admin

Sastojci

Za tijesto:

  •  250ml vode
  •  60g maslaca
  •  malo soli
  •  60g Gustina
  •  140g brasna
  •  4-5 jaja
  •  1 zlicica praska za pecivo

Krema za princes krafne:

  •  1 prasak za puding vanilija
  •  400ml mlijeka
  •  50g secera
  •  1 mahuna vanilije (nije obavezno)
  •  250ml slatkog vrhnja

Krema za eklere:

  •  1 prasak za puding cokolada
  •  400ml mlijeka
  •  1-2 zlice gorkog kakaoa
  •  100g secera
  •  250ml slatkog vrhnja

Dorada/ po potrebi:

  •  1 vrecica zelatine u prahu
  •   secer u prahu
  •  100g cokolade za kuhanje
  •  2-3 zlice ulja
Priprema : 

  1. Vodu, maslac i sol stavite u lonac i zagrijte do vrenja.Skinite s vatre i dodajte odjednom sa gustinom prosijano brasno. Kuhajte uz stalno mijesanje kuhacom dok se masa ne pocne odvajati od lonca, a sto ce se desiti jako brzo. Skinite s vatre i u vruce tijesto umijesajte jedno po jedno jaje. Ja mijesam mikserom, spiralnim nastavcima za tijesto. Masa mora biti glatka i sjajna. Pustiti tijesto da se ohladi i u hladno umijesati prasak za pecivo.
  2. Ugrijati pecnicu na 220 stupnjeva. Pleh obloziti papirom za pecenje i strcati slasticarskom vrecicom ruzice velicine oraha ( za princes krafne) i stapice dugacke 5-6cm ( za eklere).
     Ostavite razmaka izmedju jer ce se tijekom pecenja napuhati.
  3. Peci 25-30 minuta. Niposto ne otvarajte pecnicu. Ja ih pecem tocno 25 minuta. Tih 25 minuta jednostavno zaboravim na njih, ne otvaram i ne gledam. Pecene izvaditi, prebaciti na resetku/tanjur i pustiti da se ohlade. Ispeci drugu turu po istom postupku.
  4. Dok se kolaci hlade napraviti kremu. Skuhati oba pudinga prema uputstvu na vrecici tj. pomijesati suhe sastojke sa malo mlijeka, dodati u ugrijano mlijeko i kuhati dok se ne zgusne. Vruce kreme pokriti prozirnom folijom (da se ne uhvati kozica) i ostaviti na sobnoj temperaturi da se potpuno ohlade.
  5. Hladne kolace prerezati ostrim nozem. Za eklere otopiti 100g cokolade za kuhanje, dodati 2-3 zlice ulja, umociti vilicu i sarati po gornjim polovinama eklera. Pustiti da se ohladi.
  6. Kada su se kreme ohladile izvaditi mahunu vanilije iz kreme za princes krafne, umutiti slatko vrhnje, podijeliti na pola i mikserom umijesati u obje kreme.Probati i dodati jos secera u prahu ukoliko zelite sladju kremu. Napuniti polovine eklera/princes krafni, pokriti drugom polovinom i posluziti ili spremiti u hladnjak.

Posluživanje

Princes krafne i eklere cuvati u hladnjaku.Princes krafne mozete posuti secerom u prahu ali to uradite netom prije posluzivanja.
* Slatko vrhnje koje ja koristim nije zadovoljavajuce cvrstoce tj. stajanjem se razrijedi. Iz tog razloga u vrhnje, prije nego li ga dodam kremi, dodam i jednu vrecicu zelatine (dostatno za ucvrscivanje 1/2l tekucine, dakle ne previse) i potom sve zajedno istucem u slag. Dok sam ih radila u Hrvatskoj nikada nisam koristila zelatinu jer je slag sam po sebi dovoljno cvrst. Koristila sam obicno biljno vrhnje za slag i krema je cvrsta i bez zelatine.

Uživajte !!