-
Ljesnike prethodno ispeci u pecnici, skinuti
tanku braon ljusku i samljeti. Bademe preliti kipucom vodom, oljustiti i
isto ispeci u pecnici, pazeci da ostanu svjetli.
-
Postupak je isti za sve tri kore: pjenasto
umutiti bjelanca, dodati secer i na kraju pazljivo umjesati
orahe/ljesnike/bademe i dodati kasiku brasna.
-
Sipati u pleh oblozen masnim papirom i peci na 180-200 C, oko 20 minuta.
-
U medjuvremenu pripremiti fil: kuhati na pari zumanca i secer, pa kad se zgusnu dodati cokoladu.
-
Ohladjeni fil izmjesati sa umucenim maslacem i
filovati kore, prvo sa orasima, u sredini sa bademima, a odgore staviti
koru sa lesnicima.
-
Premazati tanko filom sa svih strana, pa kad se malo rashladi preliti cokoladnom glazurom.
-
Za dekoraciju umutiti pjenasto maslac i
rastopljenu cokoladu (1:1), i spricem sa zvjezdastim nastavkom napraviti
borduru. Stranice ukrasiti mljevenim grilijasem ili posuti mljevenim
ljesnicima.
Posluživanje
Navedene mere su za pleh velicine 20×33 cm. Ako
vise volite da korice budu tanje, smanjite proporcionalno sve sastojke
(stavite recimo 4 jaja, 120 g secera i 150 g orasatih plodova).
Torticu je najbolje napraviti dan-dva ranije, a po zelji moze se smanjiti kolicina secera u koricama.
Uživajte !!!