Minjon torta

By Admin

Sastojci

  • Prva kora

  •  5 bjelanaca
  •  150 g secera
  •  200 g mljevenih oraha
  •  1 kasika brasna
  • Druga kora

  •  5 bjelanaca
  •  150 g secera
  •  200 g mljevenih pecenih ljesnika
  •  1 kasika brasna
  • Treca kora

  •  5 bjelanaca
  •  150 g secera
  •  200 g mljevenih badema
  •  1 kasika brasna
  • Fil

  •  15 zumanaca
  •  15 kasika secera
  •  100 g cokolade
  •  300 g maslaca
  • Cokoladna glazura

  •  200 g cokolade
  •  6 kasika ulja
 
  1. Ljesnike prethodno ispeci u pecnici, skinuti tanku braon ljusku i samljeti. Bademe preliti kipucom vodom, oljustiti i isto ispeci u pecnici, pazeci da ostanu svjetli.
  2. Postupak je isti za sve tri kore: pjenasto umutiti bjelanca, dodati secer i na kraju pazljivo umjesati orahe/ljesnike/bademe i dodati kasiku brasna.
  3. Sipati u pleh oblozen masnim papirom i peci na 180-200 C, oko 20 minuta.
  4. U medjuvremenu pripremiti fil: kuhati na pari zumanca i secer, pa kad se zgusnu dodati cokoladu.
  5. Ohladjeni fil izmjesati sa umucenim maslacem i filovati kore, prvo sa orasima, u sredini sa bademima, a odgore staviti koru sa lesnicima.
  6. Premazati tanko filom sa svih strana, pa kad se malo rashladi preliti cokoladnom glazurom.
  7. Za dekoraciju umutiti pjenasto maslac i rastopljenu cokoladu (1:1), i spricem sa zvjezdastim nastavkom napraviti borduru. Stranice ukrasiti mljevenim grilijasem ili posuti mljevenim ljesnicima.

    Posluživanje

    Navedene mere su za pleh velicine 20×33 cm. Ako vise volite da korice budu tanje, smanjite proporcionalno sve sastojke (stavite recimo 4 jaja, 120 g secera i 150 g orasatih plodova).
    Torticu je najbolje napraviti dan-dva ranije, a po zelji moze se smanjiti kolicina secera u koricama.

    Uživajte !!!