Čarobna torta

By Admin
 
Za kalup sa štipaljkom (Ø 26 cm):
malo ulja
papir za pečenje

Biskvitno tjesto:
50 g oljuštenog, mljevenog badema
50 g čokolade za kuhanje
3 jaja
2 kašike vrele vode
100 g šećera
1 kesica  Vanilin šećera
100 g pšeničnog brašna
1/2 ravne kašičice praška za pecivo



Fil:
4 lista  bijelog želatina
½ rendane kore od narandže
200 ml soka od narandže
25 g šećera
600 g hladne slatke pavlake
50 g čokolade za kuhanje

Za ukrašavanje:
2 kesice šlag pjene
250 ml (1/4 l) mlijeka
30 g rendane čokolade za kuhanje

Pripremite: Propržite badem u teflonskoj tavi bez dodavanja masnoće i prespite na tanjir da se ohladi. Fino izrendajte čokoladu. Podmažite dno kalupa sa štipaljkom i obložite ga papirom za pečenje. Zagrijte rernu.

Biskvitno tjesto: Pjenasto umutite jaja sa vrelom vodom pomoću miksera (nastavci za mućenje), muteći oko 1 minut. Pomješajte šećer i vanilin šećer i dodajte u roku od jednog minuta, nastavite da mutite još 2 minuta. Brašno pomješajte sa praškom za pecivo, mljevenim bademom i rendanom čokoladom i dodajte postepeno u smjesu muteći najmanjom brzinom. Sipajte tjesto u kalup i poravnajte.

Temperatura pečenja:
Gornji i donji grijači: oko 180º C (prethodno zagrijati rernu)
Vrijeme pečenja: oko 25 min.

Napomena: Molimo Vas da imate u vidu uputstvo za upotrebu Vaše rerne.

Izvadite pečenu koru na papirom za pečenje obloženu rešetku, ostavite da se ohladi pa presjecite jednom vodoravno.

Fil: Potopite želatin prema uputstvu sa ambalaže i rastvorite. Pomješajte rastvoreni želatin sa korom od narandže, sokom od narandže i šećerom. Umutite slatku pavlaku i 2/3 sjedinite sa želatinom, kada ovaj počne da se želira. Donju koru stavite na tacnu, oko nje stavite očišćeni obruč kalupa i namažite pavlakom sa ukusom narandže (ostavite 5 kašika po strani). Grubo usitnite čokoladu, otopite na pari, malo je prohladite i pomješajte sa preostalom trećinom pavlake. Sipajte u špric sa okruglim nastavkom i ušpricajte tufne u pavlaku od narandže. Poklopite gornjom korom, blago pritisnite i premažite odozgo sa 5 kašika pavlake koje ste ostavili po strani. Stavite tortu u frižider, neka odstoji 2 sata.

Ukrašavanje: Odstranite pažljivo obruč kalupa. Čvrsto umutite šlag pjenu. Ukrasite rubove torte i površinu šlagom, pospite rendanom čokoladom. Držite tortu u frižideru sve do služenja.

Prijatno !!!