HURMAŠICE S ORASIMA

By Admin

Sastojci

Tijesto

2 jaja

2 šolje šećera

4 šolje ulja ili rastopljenog margarina

1 prašak za pecivo

brašno po potrebi

Agda

6 šolja šećera

8 šolja vode

Fill

25-30 jezgri od oraha



Priprema

1.

Umutiti jaja, ulje i šećer

2.

Postepeno dodavati brašno i prašak za pecivo, ali moramo paziti da ne dodamo previše brašna jer tijesto ne smije biti pretvrdo a ni premekano.

3.

Tijesto dobro umijesiti i nakon toga oblikovati hurmašice uz pomoć rende i u svaku staviti četvrtinu jezgre i oblikovati u lopticu

4.

Zatim valjak, staviti na hrapavi dio rende

5.

Redaju se u četvrtasti pleh jedna do druge

6.

Peći na temp 180 stepeni oko pola sata, do zlatno žute boje

7.

Vruće hurmašice zaliti hladnim zaljevom