Sastojci
Tijesto
2 jaja
2 šolje šećera
4 šolje ulja ili rastopljenog margarina
1 prašak za pecivo
brašno po potrebi
Agda
6 šolja šećera
8 šolja vode
Fill
25-30 jezgri od oraha
Priprema
1.
Umutiti jaja, ulje i šećer
2.
Postepeno dodavati brašno i prašak za pecivo, ali moramo
paziti da ne dodamo previše brašna jer tijesto ne smije biti pretvrdo a ni
premekano.
3.
Tijesto dobro umijesiti i nakon toga oblikovati hurmašice uz
pomoć rende i u svaku staviti četvrtinu jezgre i oblikovati u lopticu
4.
Zatim valjak, staviti na hrapavi dio rende
5.
Redaju se u četvrtasti pleh jedna do druge
6.
Peći na temp 180 stepeni oko pola sata, do zlatno žute boje
7.
Vruće hurmašice zaliti hladnim zaljevom