- 6 jaja
- 6 kašika brašna
- 6 kašika šećera
- 1 vanilin šećer
- 1 prašak za pecivo
- 4 kašike kakaa
- 6 kašika vruće vode
- velika čaša mlijeka za prelijevanje pečenog biskvita
Za čokoladni preljev:
- 100 g mliječne čokolade
- 100 g čokolade za kuhanje
- 5 kašika mlijeka
- 4 kašike šećera u prahu
- 150 g margarina
Za kremu:
- 1 l mlijeka
- 7 kašika gustina
- 4 kašike šećera
- 1 vanilin šećer
- 150 g margarina
- 100 g šećera u prahu
Priprema biskvita:
Oodvojite bjelanjke i žumanjke pa miksajte žumanjke i šećer. Postepeno
dodavati sve ostale sastojke, zatim na kraju snijeg od bjelanjaka.
Pecite u velikom limu od pećnice na papiru za pečenje 25 minuta na
180ºC. Pečeni biskvit prevrnite iz lima, skinite papir za pečenje,
ohladiti ga i potom prerezati uzdužno na dva identična dijela (dvije
kore).
Za kremu:
Od predviđene količine mlijeka odvojite oko 1,5 dl i pomiješajte to sa
gustinom i šećerom. Ostatak mlijeka staviti da prokuha pa u kipuće
ukuhati gustin sa mlijekom i šećerom. Kuhajte na pari dok se ne zgusne
(oko 5 minuta). U ohlađenu kremu umiješajte izrađeni margarin sa šećerom
u prahu.
Za čokoladni preljev:
Pomiješatjte čokoladu izlomljenju na komadiće, margarin,šećer i mlijeko ,
uz miješanje sve zajedno otopiti dok se ne sjedini. Hladiti dok se ne
zgusne (neka ne bude potpuno tečno, masa mora biti kao jako omekašali
margarin).
Izrada:
Prvi dio biskvita natopite mlijekom, premažite bijelom kremom, preko nje
rasporediti čokoladnu kremu, prekriti drugim dijelom biskvita i
ponoviti postupak.
Po želji kolač ukrasite šlagom ili ako više volite bijelom
glazurom.Nakon što se kolač dobro rashladi spreman je za posluživanje.
Izvor: Domaci recepti
Izvor: Domaci recepti