Biskvit
- 3 solje secera (solja 235 ml)
- 3.5 solje brasna
- 1.5 solja kakaoa
- 3 male kasike praska za pecivo
- 1.5 mala kasika sode bikarbone
- 2 male kasike soli
- 4 jajeta
- 2 solje mlijeka
- 1 solja ulja
- 4 male kasike vanila ekstrakta
- 2 solje prokljucane vode
Fil
- 675 g krem sira(ja koristim Philadelphia 3 paketa od 8 oz)
- 1.5 solja secera u prahu
- 1.5 solja kikiriki maslaca
Glazura
- 100 g tamne cokolade
- 100 g mlijecne cokolade
- 100 g maslaca
- 6 kasika secera
- 6 kasika vode
- 6 kasika ulja
Priprema
-
U zdjeli pomijesati secer, brasno, kakao, prasak za pecivo, sodu bikarbonu i sol.
Dodati jaja, mlijeko, ulje i vanila ekstrakt i sve miksati oko 2 minute.
Na kraju dodati prokljucanu vodu i miksati dok se ne sjedini. -
*Tijesto ce biti jako rijetko ali neka vas to ne brine.**
Tijesto izlijte u prethodno pomascenu i posutu brasnom tepsiju velicine 40×26 cm i pecite na 175 stepeni 50 minuta(provjerite cackalicmo da li je tijesto peceno).
Kada je biskvit gotov okrenuti ga na zicu za hladjenje i ostaviti da se potpuno ohladi.
Za fil izvaditi sir da malo omeksa oko 15 tak minuta na sobnoj temperaturi.
Staviti u zdjelu sir i secer i miksati dok se ne sjedini.Zatim dodati kikiriki maslac i miksati nekoliko minuta.
Ohladjeni kolac prerezati na ola i vratiti u tepsiju gdje se pekao ili na tacnu.
Premazati sa polovinom fila, staviti drugi dio kolaca i premazati sa ostatkom fila.
Staviti u frizider dok se priprema glazura.
Za glazuru stavite secer i vodu u serpicu i mijesajte na laganoj vatri dok se secer ne pocne topiti.Kada se secer otopi, dodajte cokolade i maslac i mijesajte na laganoj vatri dok se sve ne otopi.Na kraju dodajte ulje pomijesajte u uklonite sa vatre.
Prelijte kolac sa glazurom i stavite u frizider da se dobro uhladi.Uživajte !