Rolat od banana

By Admin

Sastojci

  •  7 jaja
  •  5 kasika mljevenih oraha
  •  2 kasike brasna
  •  7 kasika secera
  •  1/2 praska za pecivo
  •  100 gr cokolade za kuhanje
  •  2 vanilin secera
  •  4 vece banane 
 
  1. Kora: Umute se bjelanca sa secerom, zatim se dodaju zumanca jedno po jedno i mjesaju zicom ili varjacom, dodajte  brasno i orahe. Treba da bude gusce nego za palacinke, da ga bukvalno sipate na pleh od rerne na koji ste stavili papir za pecenje. Pece se oko 20 - 30 min na 180C.

  2. Fil:
    Staviti pola litre mlijeka i 2 vanilin secera da provrije.
    Za to vrijeme, izmjesajte 6 kasika ostrog brasna sa malo hladnog mlijeka (kao za puding), kada je mlijeko provrilo, sklonite ga sa ringle i umjesajte brasno (da nema grudvica) i vratite na vatru da se malo zgusne stalno mjesajuci.

  3. Kada se skroz ohladilo dodate mu umucenih 250 gr. putera sa 250 gr, secera u prahu i lijepo sjedinite.
  4. Gotovu koru odvojite od papira i stavite na vlaznu krpu (na koju ste posuli malo kristal secera, da se ne zaljepi), i onda zajedno sa krpom uvijete u rolat.
    Poslije 10 min. odvijete ga, sklonite krpu, i na jednu polovinu namazete fil, poredate 4 banane i zavijete ponovo u rolat.
  5. Prelijte ga glazurom od cokolade:
    100 gr cokolade za kuhanje lagano otapajte u serpici (ja u tu svrhu koristim mali teflonski tiganj) pa dodajte 1 kasiku ulja  i parcence putera. Sklonite sa vatre i jos malo promesajte da se dobije kompaktna masa.
    Ako zelite da vam glazura bude mekana i da se ne lomi, slobodno dodajte 3-4 kasike mlijeka.