Novogodišnja torta

By Admin



Sastojci:


Dvije kore
  •  5 bjelanaca 
  •  10 ravnih kasike secera
  •  6 na vrh pune kasike mljevenih oraha
  •  2 kasike prezli
  •  2 kasike brasna
  •  1/2 pak prasak za pecivo
  Jedna kora : iste sastojke samo umjesto mljevene orahe stavljamo sjeckane ljesnjake-prethodno pecene
  Preliv za kore:
  •  200gr putera
  •  200gr bijele cokolade
  Fil :
  •  15 zumanaca
  •  200 gr secera u prahu
  •  3 pak. vanilin secer
  •  2 kasike neskvik
  •  150 gr cokolade za kuhanje
  •  370 gr putera {moze i margarin }
  •  200gr mljevenih oraha
  •  3 slag pjene
  •  350 ml mlijeka za slag 
 Priprema:
  1. Dvije kore spremamo na isti nacin : Umutimo bjelance,dodamo secer i mutimo dok se secer rastopi.U posudu pomjesamo : mljevene orahe,prezla,brasno i prasak za pecivo.Suhe sastojke dodamo u umucena bjelanca,promjesamo i izrucimo u pleh oblozen pek-papirom {24-30}.Pecemo na 180c oko 15 min. Drugu koru pecemo na isti nacin.
  2. Trecu koru spremamo na isti nacin samo umesto mljevene orahe stavimo sjeckane ljesnjake{prethodno pecene}.
  3. Preliv za kore : na vrlo tihoj vatri otopimo puter i belu cokoladu,sklonimo sa vatre i mjesamo kasikom dok se ne sjedine i malo prohlade. Tri kore stavimo na radnu povrsinu i svaku premazemo ovim prelivom-pazimo da imamo istu kolicinu preliva za sve kore.Ostavimo dok se preliv ne ucvrsti  po povrsini kore{5-10min}.
  4. Fil: Umutimo zumanca sa secerom u prahu i kuvamo na pari {ja mutim manjom brzinom miksera dok je posuda na pari},dodamo vanilin secer,neskvik.izlomljenu cokoladu i sklonimo posudu sa vatre.Mjesamo da se sve sjedini . Ostavimo krem da se hladi a za to vrijeme izmutimo puter pa sjedinimo sa ohladjenim kremom. Na kraju dodamo mljevene orahe .
  5. Na tacnu slazemo kore: Kora sa mljevenim orasima,nanosimo 1/3 fila,preko fila stavljamo koru sa ljesnjacima,fil, kora sa orasima i cijelu tortu premazemo filom.Za dekoraciju ja sam se odlucila za slag penu -3 sleg pene umucene sa 350ml hladnog mleka.Fil je pogodan pa se moze torta obloziti  fondanom ili umucenom slatkom pavlakom-po volji.


    Posluživanje

    Poslije Novogodisnje vecere dobro bi leglo parce ove torte a moze i drugi dan uz kaficu.

    Srecna Nova godina!!!!!!!!
 

Torta sa linoladom

By Admin

 

Sastojci:

Biskvit

  •  6 jaja
  •  8 žlica šećera
  •  1 dcl vode
  •  1 dcl ulja
  •  6 žlica brašna
  •  3 žlice kakao
  •  1 prašak za pecivo

Krema

  •  3 pudinga od vanilije
  •  1 žlica gustina
  •  1 l i 2 dl mlijeka
  •  10 žlica šećera
  •  20 dag maragarina
  •  i još
  •  2 žlice bijele lino lade 

Priprema :

1.Umutiti žumanjke i šećer, dodati tekuće sastojke dobro umutiti, Pa tek onda dodati brašno pomješano s praškom i kakao.Na kraju dodati snijeg od bjelanjaka.Peći u okruglom limu br.28.
Pečen i ohlađen biskvit prerezati na dva djela, te natopiti dobro čoko.mlijekom, ili voćnim sokom po želji.
2.Za kremu skuhati pudinge na uobičajen način.U ohlađeno dodati margarin.Kremu podjeliti na dva djela, u jedan dio dodati bijelu a u drugi tamnu lino ladu.
3.Premazati prvi biskvit svijetlom kremom, poklopiti drugim djelom biskvita pa tamna krema.
4.Dobro ohladiti, kreme su dosta čvrste pa se lijepo reže.
5.Uživati :))))) 

Posluživanje

Umjesto lino lade možete koristi bilo koji drugi sličan namaz ukoliko vam ona nije dostupna, a bijeli dio možete i zamjeniti sa bijelom čokoladom :))
 

Princes krofne i ekleri

By Admin

Sastojci

Za tijesto:

  •  250ml vode
  •  60g maslaca
  •  malo soli
  •  60g Gustina
  •  140g brasna
  •  4-5 jaja
  •  1 zlicica praska za pecivo

Krema za princes krafne:

  •  1 prasak za puding vanilija
  •  400ml mlijeka
  •  50g secera
  •  1 mahuna vanilije (nije obavezno)
  •  250ml slatkog vrhnja

Krema za eklere:

  •  1 prasak za puding cokolada
  •  400ml mlijeka
  •  1-2 zlice gorkog kakaoa
  •  100g secera
  •  250ml slatkog vrhnja

Dorada/ po potrebi:

  •  1 vrecica zelatine u prahu
  •   secer u prahu
  •  100g cokolade za kuhanje
  •  2-3 zlice ulja
Priprema : 

  1. Vodu, maslac i sol stavite u lonac i zagrijte do vrenja.Skinite s vatre i dodajte odjednom sa gustinom prosijano brasno. Kuhajte uz stalno mijesanje kuhacom dok se masa ne pocne odvajati od lonca, a sto ce se desiti jako brzo. Skinite s vatre i u vruce tijesto umijesajte jedno po jedno jaje. Ja mijesam mikserom, spiralnim nastavcima za tijesto. Masa mora biti glatka i sjajna. Pustiti tijesto da se ohladi i u hladno umijesati prasak za pecivo.
  2. Ugrijati pecnicu na 220 stupnjeva. Pleh obloziti papirom za pecenje i strcati slasticarskom vrecicom ruzice velicine oraha ( za princes krafne) i stapice dugacke 5-6cm ( za eklere).
     Ostavite razmaka izmedju jer ce se tijekom pecenja napuhati.
  3. Peci 25-30 minuta. Niposto ne otvarajte pecnicu. Ja ih pecem tocno 25 minuta. Tih 25 minuta jednostavno zaboravim na njih, ne otvaram i ne gledam. Pecene izvaditi, prebaciti na resetku/tanjur i pustiti da se ohlade. Ispeci drugu turu po istom postupku.
  4. Dok se kolaci hlade napraviti kremu. Skuhati oba pudinga prema uputstvu na vrecici tj. pomijesati suhe sastojke sa malo mlijeka, dodati u ugrijano mlijeko i kuhati dok se ne zgusne. Vruce kreme pokriti prozirnom folijom (da se ne uhvati kozica) i ostaviti na sobnoj temperaturi da se potpuno ohlade.
  5. Hladne kolace prerezati ostrim nozem. Za eklere otopiti 100g cokolade za kuhanje, dodati 2-3 zlice ulja, umociti vilicu i sarati po gornjim polovinama eklera. Pustiti da se ohladi.
  6. Kada su se kreme ohladile izvaditi mahunu vanilije iz kreme za princes krafne, umutiti slatko vrhnje, podijeliti na pola i mikserom umijesati u obje kreme.Probati i dodati jos secera u prahu ukoliko zelite sladju kremu. Napuniti polovine eklera/princes krafni, pokriti drugom polovinom i posluziti ili spremiti u hladnjak.

Posluživanje

Princes krafne i eklere cuvati u hladnjaku.Princes krafne mozete posuti secerom u prahu ali to uradite netom prije posluzivanja.
* Slatko vrhnje koje ja koristim nije zadovoljavajuce cvrstoce tj. stajanjem se razrijedi. Iz tog razloga u vrhnje, prije nego li ga dodam kremi, dodam i jednu vrecicu zelatine (dostatno za ucvrscivanje 1/2l tekucine, dakle ne previse) i potom sve zajedno istucem u slag. Dok sam ih radila u Hrvatskoj nikada nisam koristila zelatinu jer je slag sam po sebi dovoljno cvrst. Koristila sam obicno biljno vrhnje za slag i krema je cvrsta i bez zelatine.

Uživajte !!

KOLAČ SA KORICAMA NARANDŽE

By Admin

 Sastojci:

  Za kolač:
  •  8 jaja
  •  8 kašika šećera
  •  100 gr suhog grožđa
  •  2 kašike prezli
  •  200 gr mljevenih oraha
  •   korice narandže (skuvane, ohlađene)
  Za sirup:
  •  kora od 2 narandže (skuhana, isjeckana)
  •  200 gr šećera
  •   voda
  •   malo ruma
  •  3 dl slatke pavlake (ulupane, za ukrašavanje)
  •   malo kockica narandžine kore 
Priprema:

  1. Za ovaj kolač prvo treba pripremiti korice narandže. Dobro oprati 2 narandže, oljuštiti ih i koru isjeckati na kockice. Staviti da se kuha, kad provri kuhati još par minuta. Baciti ovu vodu, naliti čistu, i opet uraditi isto. Potrebno je 2 - 3 puta promjeniti vodu. Posljednju vodu izmjeriti, pa u šerpicu dodati toliko vode da u njoj bude 6 dl , dodati 200 gr  šećera i skuhati. To će biti sirup za prelivanje kolača. Po želji, u sirup se, kad se malo prohladi, može dodati malo ruma i sveže iscjeđenog soka od jedne narandže.
  2. Sad pripremiti tjesto za kolač: bjelanca ulupati sa šećerom, dodati žumanca, prezle, orahe, skuhane kockice narandžine kore i suvo grožđe. Staviti da se peče u prethodno ugrijanu rernu na oko 200 stepeni, ali odmah smanjiti na 180 st. Kolač je gotov kada ivice tjesta počnu da se odvajaju od tepsije.
  3. Kolač malo prohladiti, pa ga preliti toplim sirupom, i ostaviti da se potpuno ohladi.
    Ohlađen kolač premazati ulupanom slatkom pavlakom.

    Uživajte !!

Sacher torta

By Admin
Sacher torta

Sastojci:

Za biskvit:

  •  75 g šećera
  •  1 vrećica Vanilin šećer 
  •  145 g maslaca
  •  6 jaja
  •  150 g čokolade za kuhanje
  •  prstohvat soli
  •  50 g šećera u prahu
  •  150 g Pšeničnog oštrog brašna tip 400 
  •  1 žličica Praška za pecivo 

Za premaz:

  •  200 g Marmelade marelica

Za glazuru:

  •  60 g maslaca
  •  200 g čokolade za kuhanje
Priprema : 

  1. U višu posudu stavite šećer, vanilin šećer i omekšali maslac i električnom miješalicom pjenasto izmiješajte. Dodajte žumanjke i ponovo dobro izmiješajte.
  2. Čokoladu otopite na pari i lagano je ulijevajte u pripremljenu smjesu neprestano miješajući.
  3. Bjelanjke posolite i istucite u čvrsti snijeg, pa dodajte šećer u prahu i ponovo dobro istucite.
  4. Trećinu snijega kuhačom lagano umiješajte u pripremljenu smjesu, a u ostatak snijega lagano, ali temeljito umiješajte brašno pomiješano s praškom za pecivo, pa i njega lagano umiješajte u smjesu.
  5. Kalup za tortu promjera 22 cm premažite maslacem i ravnomjerno pospite brašnom. Ulijte pripremljenu smjesu, poravnajte je i pecite 45-50 minuta na 180 °C.
  6. Pečenu tortu pustite da se ohladi u kalupu, pa je prerežite vodoravno na dva dijela.
  7. Marmeladu zagrijte na laganoj vatri dok se ne otopi. Polovicu marmelade prelijte po doljnjoj polovici torte, poklopite gornjim dijelom i premažite ostatkom marmelade. Tortu stavite u hladnjak na 30-ak minuta.
  8. Maslac rastopite na laganoj vatri, lagano miješajte dok ne zakipi, a kad postane proziran i počne se pjeniti maknite ga s vatre. Dodajte čokoladnu natrganu na komadiće i miješajte dok se čokolada u potpunosti ne otopi.
  9. Gotovu glazuru prelijte preko torte i ostavite da se čokolada malo stvrdne. Tortu stavite u hladnjak na 2-3 sata.

Posluživanje

Izrežite kriške torte, položite na tanjur, ukrasite šlagom i poslužite.

Savjet

Tortu izvadite iz hladnjaka 30 minuta prije posluživanja kako bi glazura malo omekšala i ne bi se trgala prilikom rezanja.

Uživajte !!

Kuglof od jagoda

By Admin
Kuglof od jagoda

Sastojci

  •  300gr. margarina
  •  300gr secera
  •  2 van.secer
  •  6 jaja
  •  300gr brasna po receptu(ja sam stavila 200gr.brasna i 100gr.gustina)
  •  1 pr.za pecivo
  •  1 1/2kasikica cimeta
  •  1 kasika nes kafe
  •  100gr cokolade
  •  sok od 1 narandze

Za fil

  •  500gr jagoda(odvojite 4-5 kom.za ukras)
  •  100gr cokolade
  •  50ml vrhnja za slag

Čokoladna glazura

  •  200gr cokolade
  •  100ml vrhnja za slag
  •   par jagoda za ukras 
Priprema: 

  1. Pijenasto umiksajte omeksali margarin sa obe vrste secera,pa dodajite jedno po jedno jaje dok ne dobijete finu kremu.Onda nastavite mijesati sa zicom pa dodajite brasno sa gustinom i pr. za pecivo.Na kraju dodajte cimet,sok od narandze i sve izmjesajte.Kalup za kuglof namazite maslacem pa pola smjese istresite,a u drugu polovinu dodajte nes kafu i izdrobljenu cokoladu za krupnije komade,izmjesate,pa dodate preko prve smjese i lagano prosarate nozem ili viljuskom.
  2. Zagrijete rernu na 180°C pa pecete kuglof, u toku pecenja mozete ga prekriti sa folijom da ne izgori po vrhu.kad je pecen ostavite ga sa strane da se ohladi.Ohladen izvadite iz kalupa pa ga presjecete vodoravno da dobijete dvije kore.
  3. Jagode ocistite i isjecete na tanke listice.Cokoladu otopite na pari sa vrhnjem,pa prelijete jagode.
  4. Na prvu koru stavite jagode,rasporedite ih,pa prekrijete drugom korom.Lagano stisnete koru da se sve spoji,pripremite coko.glazuru pa prelijete kuglof i ukrasite ga jagodama.

Posluživanje

Sluzite ohladeno.Kuglof je odlican i bez jagoda i cokolade(mirisan i socan..)pa mozete probati i  bez dodataka.Po orginalnom receptu u tijesto umjesto soka od narandze ide pola case crnog vina,pa ko voli neka proba.Mozete isto tako dodavati grozdice,orahe kokos..

Božićni vijenac od medenjaka

By Admin
Božićni vijenac od medenjaka

Sastojci:

Za tijesto:

  •  250 g mljevenih lešnika
  •  300 g medenjaka sa čokoladnom glazurom (nefilovanih)
  •  7 jaja (odvojenih)
  •  200 g mekog maslaca
  •  75 g + 100 g šećera
  •  10 g začina za medenjake
  •  2,5 kašike šumskog meda
  •  100 ml ruma (40% alk.)
  •  prstohvat soli

Za fil i dekoraciju:

  •  400 g gorke čokolade
  •  oko 40 kom. oljušćenih polovina badema
  •  oko 3 kašike pistaća
  •  oko 10 kom. kandiranih trešanja (crvenih) 

Priprema:


  1. Lješnike popeći bez masnoće, ohladiti. Nasjeckati medenjake, pa ih izdrobiti rukama u fine mrvice. Okruglu formu sa rupom vel. 26cm, podmazati i posuti brašnom.
  2. Kremasto umutiti maslac, 75 g šećera i začin. Umješati žumanca i med. Dodati lješnike i medenjake i mješajući dodavati rum. Bjelanca i so čvrsto ulupati. Dodati 100 g šećera i mutiti dok se on ne rastopi. Sada u tjesto dodati malo snijega od bjelanaca, izmješati pa dodati ostali dio.
  3. Tjesto staviti u formu i peći u zagrijanoj pećnici na 160*C, oko 1 1/4 sata (nakon 50 min. prekriti alu-folijom). Posle pečenja ostaviti kolač još 20 min u formi. Onda ga izvaditi i ohladiti.
  4. Nasjeckati čokoladu i otopiti je nad vodenom parom. Čokoladom preliti kolač. Nakon 15 min kolač ukrasiti bademima, pistaćima i kandiranim trešnjama. 
    Uživajte !!!

Tiramisu

By Admin
Tiramisu

Sastojci:

Za biskvit:

  •  4 jaja
  •  120 g šećera
  •  1 Vanilin šećer
  •  2 kašičice instant kafe
  •  3 kašike vode
  •  60 g mljevenih badema
  •  1 kašika naribane narančine korice
  •  100 g brašna
  •  ½ kašičice Praška za pecivo
  •  2 žlice prošeka
  •  2 žlice soka od naranče

Za kremu:

  •  1 Tiramisu Dolcela 
  •  300 ml mlijeka
Priprema:

  1. Žumanjke pjenasto izmiješajte sa šećerom i vanilin šećerom.
  2. Instant kavu pomiješajte s toplom vodom, malo ohladite te dodajte mješavini žumanjaka sa šećerom. Potom dodajte mljevene bademe, naribanu narančinu koricu, brašno koje ste pomiješali s praškom za pecivo i čvrsti snijeg od bjelanjaka.
  3. Biskvitnu smjesu izlijte na lim veličine 30×40 cm obložen pek papirom i pecite u pećnici zagrijanoj na 180°C 10-12 minuta.
  4. Pečeni biskvit malo ohladite, uklonite pek papir i izrežite na tri uzdužne biskvitne trake. Svaku podlogu natopite mješavinom prošeka i narančina soka.
  5. Sadržaj vrećice Tiramisu kreme uspite u hladno mlijeko i miješajte električnom mješalicom (srednjom brzinom) 4-5 minuta.
  6. Na list biskvitne podloge stavite trećinu kreme, poklopite drugom korom, na nju stavite drugu trećinu kreme i poklopite trećom biskvitnom korom, a preostalom kremom premažite površinu treće kore. 

    Savjet

    U Tiramisu kremu možete umiješati 2-3 žlice ohlađene kave.

    Uživajte!!!
 

Voćni užitak

By Admin
Voćni užitak

 

Sastojci:

  •  1 kutija petit keksa
  •  1 kg marelica
  •  cca 1/2 kg malina
  •  3 pudinga od vanilije
  •  1 l mlijeka
  •   malo mlijeka za umociti kekse
  •   malo ruma
  •  4 dcl vrhnja za slag
  •   domaci pekmez od marelica
  •   malo putra
  •   secera po zelji 
Priprema : 
  1. Skuhati 3 pudinga od vanilije u 1 l mlijeka, te u vruce dodati malo putra.
  2. Pripremiti voce, isjeckati ga i poseceriti.
  3. Na dno tepsije redati red keksa namocenih u mlijeko s rumom, preko toga premazati s pekmezom od marelica, pa na to staviti red kajsija, preliti s pola pudinga. Redati opet kekse, premazati pekmezom od marelice te poredati izmjesane marelice s malinama, te odozgo sipati ostatak pudinga od vanilije.
    Na kraju staviti ulupano vrhnje za slag! 
    Uživajte !!!
 

Fantazija sa marmeladom

By Admin
Fantazija sa marmeladom

Sastojci :

  •  200g brasno
  •  2 zlicice prasak za pecivo
  •  175g secer
  •  150ml jogurt
  •  150ml ulje
  •  1 zlicica limunova korica
  •  2 zlicice vanilija ekstrakt ili secer
  •  3 jaja
  •   marmelada od marelica
  •  4-5 bjelanca
  •  2-3 zlice mljeveni orasi 

Priprema : 

  1. U vecu zdjelu umutiti 3 jaja.
    Zatim dodati ulje, jogurt, secer, naribanu limunovu koricu i vaniliju i dobro izmjesati.
    Dodati prosijalo brasno zajedno sa praskom za pecivo i sve zajedno dobro izmjesati elektricnim mikserom.
  2. Uliti u namazanu dublju tavu i staviti u vec zagrijanu pecnicu na 180 C da se pece oko 35 minuta.
    Kad je gotovo izvaditi iz pecnice i ostaviti da se malo ohladi.
  3. Premazati sa marmeladom. Ukoliko imate dzem mozete ga malo razrijediti sa vodom da se lakse premaze.
    Ja sam kolac premazala pola sa marelicom a pola sa marmeladom od jagoda.
  4. Umutiti bjelanjak sa malo secera da dobijete cvrsti snijeg, zatim premazit preko marmelade, posuti sa orasima i vratiti u pecnicu da se malo zapece. Dovoljno je 5-7 minuta.

    Uživajte !!!

Zimska čokoladna čarolija

By Admin

 

Sastojci:

Za biskvit

  •  140gr butera
  •  6 kom jaja
  •  140gr cokolade
  •  150gr secera
  •  100gr brasna
  •  50gr mljevene plazme
  •  pla kasikice praska za pecivo
  •  30gr kakaa

Još:

  •  200gr pekmeza od sumskog voca (sa komadicima voca)
  •  250gr slatkog vrhnja
  •  1 kesica slag fixa
  •  2 kasike secera u prahu
  •  1 vanil secer

Glazura

  •  150gr cokolade
  •  50gr butera
  •  2-3 kasike mlijeka
Priprema :

  1. Buter mutiti pjenasto sa 50gr secera i zumancima.Bjelanca umutiti sa preostalim secerom.Brasno prosjiati sa kakaom i praskom za pecivo.
  2. Cokoladu otopiti na pari pa dodati zumancima, zatim dodati bjelanca i lagano prosijano brasno ´sa kakaom i plazmu.
  3. Promjesati kasikom da se lijepo sjedini i peci u podmazanom i prezlom posutom plehu na 180*C oko pola sata.
  4. Biskvit prohladiti pa presjeci na pola.Otopiti pekmez pa premazati biskviti.
  5. Slatko vrhnje istuci sa slag fixom, secerom i vanil secerom pa premazati biskvit.Namazati ponovo pekmez pa poklopiti drugim biskvitom.Sve premazati ostatkom pekmeza i premazati glazurom od cokolade.