Torta sa plazma keksom

By Admin

Torta sa plazma keksom
Sastojci:

Kora

  •  6 jaja
  •  6 kasika secera
  •  6 kasika punih oraha
  •  2 kasike kakaoa
  •  1 prasak za pecivo
  •  200 ml soka od narandze
  •  2 kasike brasna

Prvi fil

  •  300 gr mljevenog Plazma keksa
  •  casa od 200 ml soka od narandze
  •  100 gr cokolade za kuhanje
  •  125 gr margarina
  •  50 gr secera u prahu

Drugi fil

  •  250 gr oraha
  •  2 kasike secera
  •  100 ml mlijeka
  •  125 gr margarina
  •  50 gr secera u prahu
Priprema:

  1. Kora se priprema jednostavno. Umute se najprije bjelanca, zatim se doda secer, pa zumanca, pa onda brasno i prasak za pecivo, kakao i na kraju se kasikom u to umjesaju orasi. Pece se na 180 stepeni, dok se kora ne odvoji od ivica pleha, a pleh je velicine 25×35 cm. Ali svako prilagodjava plehu koji ima, moze i malo manji, kora ce biti deblja.
  2.  
    Kada se kora ohladi, pospe se sokom od nacjedjene pomorandze, ako je malo 200 ml koliko stoji u receptu, moze da se doda jos malo, po slobodnoj procjeni domacice. 
  3. Prvi fil se pravi tako sto se Plazma keks prelije sokom od narandze i ostavi se malo da upije, a onda se posebno dobro umuti margarin sa secerom u prahu. Toj smjesi se dodaje plazma keks, a zatim i otopljena cokolada. Ako je smjesa tvrda, slobodno se doda jos soka od narandze, da se dobije masa koja moze da se maze preko kore. 
  4. Za drugi fil se najprije orasi malo podpeku u rerni, zatim se samelju, pa se popare u mlijeku koje se malo zaseceri. Kada se ohlade, takodje se sastave, sa prethodno umucenim margarinom i secerom u prahu. 
  5. Treci fil se napravi prvi, kako bi se hladio dok se drugi filovi prave. Dakle skuha se puding od vanile, ali se ne stavi 8 vec 4 kasike secera. Dok se fil hladi, umuti se margarin sa secerom u prahu, a zatim se sastavi sa pudingom. Dobije se prekrasna, glatka smjesa.
    Na koru se najprije stavi fil sa Plazma keksom, pa fil od oraha, a na kraju zuti fil. Odozgo se torta premaze sa dvije umucene slatke pavlake.

Posluživanje

Trebalo bi da prenoci, makar jednu noc u frizideru, da se lijepo ohladi.

Uživajte !