Za kalup sa štipaljkom (Ø 26 cm):
malo ulja
papir za pečenje
Biskvitno tjesto:
50 g oljuštenog, mljevenog badema
50 g čokolade za kuhanje
3 jaja
2 kašike vrele vode
100 g šećera
1 kesica Vanilin šećera
100 g pšeničnog brašna
1/2 ravne kašičice praška za pecivo
Fil:
4 lista bijelog želatina
½ rendane kore od narandže
200 ml soka od narandže
25 g šećera
600 g hladne slatke pavlake
50 g čokolade za kuhanje
Za ukrašavanje:
2 kesice šlag pjene
250 ml (1/4 l) mlijeka
30 g rendane čokolade za kuhanje
Pripremite: Propržite badem u teflonskoj tavi bez
dodavanja masnoće i prespite na tanjir da se ohladi. Fino izrendajte
čokoladu. Podmažite dno kalupa sa štipaljkom i obložite ga papirom za
pečenje. Zagrijte rernu.
Biskvitno tjesto: Pjenasto umutite jaja sa vrelom vodom
pomoću miksera (nastavci za mućenje), muteći oko 1 minut. Pomješajte
šećer i vanilin šećer i dodajte u roku od jednog minuta, nastavite da
mutite još 2 minuta. Brašno pomješajte sa praškom za pecivo, mljevenim
bademom i rendanom čokoladom i dodajte postepeno u smjesu muteći
najmanjom brzinom. Sipajte tjesto u kalup i poravnajte.
Temperatura pečenja:
Gornji i donji grijači: oko 180º C (prethodno zagrijati rernu)
Vrijeme pečenja: oko 25 min.
Napomena: Molimo Vas da imate u vidu uputstvo za upotrebu Vaše rerne.
Izvadite pečenu koru na papirom za pečenje obloženu rešetku, ostavite da se ohladi pa presjecite jednom vodoravno.
Fil: Potopite želatin prema uputstvu sa ambalaže i
rastvorite. Pomješajte rastvoreni želatin sa korom od narandže, sokom
od narandže i šećerom. Umutite slatku pavlaku i 2/3 sjedinite sa
želatinom, kada ovaj počne da se želira. Donju koru stavite na tacnu,
oko nje stavite očišćeni obruč kalupa i namažite pavlakom sa ukusom narandže (ostavite 5 kašika po strani). Grubo usitnite čokoladu,
otopite na pari, malo je prohladite i pomješajte sa preostalom trećinom
pavlake. Sipajte u špric sa okruglim nastavkom i ušpricajte tufne u
pavlaku od narandže. Poklopite gornjom korom, blago pritisnite i
premažite odozgo sa 5 kašika pavlake koje ste ostavili po strani.
Stavite tortu u frižider, neka odstoji 2 sata.
Ukrašavanje: Odstranite pažljivo obruč kalupa. Čvrsto
umutite šlag pjenu. Ukrasite rubove torte i površinu šlagom, pospite
rendanom čokoladom. Držite tortu u frižideru sve do služenja.
Prijatno !!!